GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου και γιατί είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα μαζικής καταστροφής (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί. Η Βόρεια Κορέα είχε ισχυριστεί ότι είχε πραγματοποιήσε...


Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί.
Η Βόρεια Κορέα είχε ισχυριστεί ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου τον Οκτώβριο του 2016, όμως κάτι τέτοιο δεν
είχε επιβεβαιωθεί.
(Οι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα έως σήμερα)Νωρίτερα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η πυρηνική εποχή διανύει την όγδοη δεκαετία της και ενώ σχετικά λίγα έθνη διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία, οι πιθανές συνέπειες μιας πυρηνικής αναβάθμισης της Βόρειας Κορέας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στον πλανήτη.

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA, όπως αναμεταδίδουν BBC και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι είναι όμως η βόμβα υδρογόνου;

Η Βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου. Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.

Η Υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και από τις δύο πλευρές του τότε Ψυχρού πολέμου και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη. 
Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), είναι συγκριτικά 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ” ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.

Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου (21H) και τριτίου (31H), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. 
Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης, δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου. 
Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες. 
Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων.

Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου πραγματοποιηθηκε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην Enewetak, των Νησιών Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος.


Το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η λεγόμενη Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζέμλιατου Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961. 
Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ. 
Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος. Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία. 
Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"crashonline.gr