GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ! Συλλήψεις από την Εθνοφυλακή- Συνέλαβαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης

Εκτός ελέγχου βγαίνει η κατάσταση στην Ισπανία, δυο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, για την ανεξαρτητοποίησή τη...



Εκτός ελέγχου βγαίνει η κατάσταση στην Ισπανία, δυο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, για την ανεξαρτητοποίησή της. 
Η κυβέρνηση Ραχόι συλλαμβάνει μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και
προκαλεί (ακόμη μεγαλύτερο) κύμα οργής.

Είναι που είναι η κυβέρνησή του με «πήλινα πόδια», δεν θέλει ούτε και σκέφτεται το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας ο Μ. Ραχόι. 
Και φαίνεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο. Τόσο που η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει επικίνδυνα.



Σε δυο εβδομάδες, έχει προγραμματιστεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Ένα αίτημα των Καταλανών που η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν θέλει ούτε ν’ «ακούει». Και κάνει με λάθος τρόπο τα πάντα για να το αποτρέψει.

Όπως το να στέλνει την εθνοφυλακή να κάνει έφοδο στο τοπικό υπουργείο Οικονομικών και να συλλαμβάνει όχι ένα αλλά 12 κορυφαία στελέχη της τοπικής κυβέρνησης.

Καταλονία: «De facto κατάργηση της αυτονομίας μας»

Η ισπανική κυβέρνηση κατάργησε de facto την αυτονομία της Καταλονίας, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) Κάρλες Πουτζεμόντ. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Ραχόι πως «έχει επιβάλει ντε φάκτο ένα κράτος εξαίρεσης».

Παρά τον γενικότερο ξεσηκωμό που έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες Καταλανούς, ο Πουτζεμόντ απηύθυνε κάλεσμα για ηρεμία. Κάλεσε τους Καταλανούς να απαντήσουν με «σθένος και ηρεμία» προσερχόμενοι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ο Πουτζεμόντ εμφανίσθηκε στην γοτθική αίθουσα του Μεγάρου της Τζενεραλιτάτ πλαισιωμένος από τους υπουργούς του. 
Ήθελε να διαβάσει στους δημοσιογράφους και τους Καταλανούς την ανακοίνωση της κυβέρνησής του για την αντίδρασή της απέναντι στην κράτηση 14 λειτουργών, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής το πρωί της Τετάρτης (20.09.2017).
Οι συλλήψεις

Η εθνοφυλακή της Ισπανίας έκανε εφόδους, το πρωί της Τετάρτης, στο υπουργείο Οικονομικών της Καταλονίας και σε άλλες έδρες της τοπικής κυβέρνησης. 
Ακολούθησαν συλλήψεις κορυφαίων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης.

Ένας από αυτούς ο Τζοσέπ Μαρία Τζόβε, δεξί χέρι του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της Καταλονίας, Οριόλ Τζουνκέρας. Ο Τζόβε είναι γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας και γγ του συμβουλίου Οικονομίας.

Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο Γ.Γ. του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ

Στόχος της επιχείρησης η παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα έχει εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Που έγιναν έρευνες

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι έρευνες από την Εθνοφυλακή έγιναν: στο υπουργείο Οικονομικών, στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ και άλλες έδρες της κυβέρνησης.

Στόχος αφενός ο εντοπισμός εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αφετέρου να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλονίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.



Λαοθάλασσα στους δρόμους «μήνυμα» στην… Ισπανία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την έφοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία. Αποδοκίμασε τους Εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι». Καταλονία Ισπανία Ισπανία Καταλονία

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Τζουνκέρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».



«Κάτω τα βρωμόχερά σου από την Καταλονία»

Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου γινόταν η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο.

Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί ο καυγάς του κοινοβουλευτικού τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο Καταλανός βουλευτής ζήτησε από τον πρωθυπουργό της χώρας «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλωνία».
«Ζήτημα δημοκρατικής αξιοπρέπειας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος En Comú Podem στην ισπανική Βουλή, Τσαβιέρ Ντομενέκ έστειλε μήνυμα αντίδρασης. Είπε πως η παράταξή του θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της Εθνοφυλακής. Κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο με τις μεθοδεύσεις της κατά του δημοψηφίσματος. Τόνισε πως αυτές τις στιγμές οι Καταλανοί θα πρέπει να είναι «ενωμένοι» και να κινητοποιηθούν. Καταλονία

Παράλληλα, ο σύμβουλος (υπουργός) Καταλανικής Επικράτειας Τζουσέπ Ρουλλ κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής», μετά την είσοδο της Εθνοφυλακής σε έδρες της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο» και «από την πίσω πόρτα» το Άρθρο 155 του Συντάγματος. Πρόκειται για το άρθρο σχετικά με την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή.

Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιασθούν, είπε.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρουλλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».

Στον αντίστοιχο λογαριασμό της, η σύμβουλος Εργασίας Ντολόρς Μπάσας επιβεβαίωσε πως η Εθνοφυλακή εισέβαλε και στη δική της έδρα και τονίζει «βιώνουμε μία κατάσταση πολιορκίας, επονείδιστη, θα ψηφίσουμε».

Και ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα. Ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σωφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα.

Ο Ραχόι

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλωνία. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε», είπε. Τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αυτονομιστές που προσπερνούν τους νόμους» και δρουν κατά του Συντάγματος. «Το κράτος λογικά οφείλει να αντιδράσει», είπε.



«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», είπε ο Ραχόι.

«Αν στην Ισπανία δεν τηρηθεί ο νόμος αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι αδικία, αυθαιρεσία και ο νόμος του ισχυρότερου. Και αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο», είπε.

Οικονομικός έλεγχος

Η έφοδος στο τοπικό υπουργείο Οικονομικών έγινε αφού ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Κριστόβαλ Μοντόρο ανακοίνωσε επίσημα ότι παίρνει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλωνίας!

Ο Μοντόρο γνωστοποίησε επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα. Περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Η Μαδρίτη είχε δώσει διορία μέχρι χθες, Τρίτη (19.09.2107), στην Τζενεραλιτάτ να στείλει επιστολή «μη διαθεσιμότητάς της να χειρίζεται τα δημοσιονομικά της». Η επιστολή δεν έφτασε ποτέ φυσικά. Ισπανία

Κι έτσι, ο Μοντόρο χθες βράδυ υπέγραψε την απόφαση για το κλείσιμο του προϋπολογισμού της περιοχής, που είχε εγκρίνει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή.

Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλονίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός.

Αν και δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό.

«Κόβουν» τους πόρους

Πλέον, όλες οι εκκρεμείς πληρωμές της Τζενεραλιτάτ, που προβλέπονταν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, θα πρέπει να ελέγχονται από το Κράτος. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας δεν διαθέτει όλα τα οικονομικά στοιχεία. Αν δεν συνεργασθεί η καταλανική κυβέρνηση, κινδυνεύουν οι πληρωμές των μισθών των δημοσίων λειτουργών την επόμενη εβδομάδα. Έως σήμερα, η καταλανική κυβέρνηση, που από αυτήν περνούν όλα τα τιμολόγια και τα στοιχεία των συναλλαγών, δεν έχει παράσχει κανένα στοιχείο και οικονομική πληροφορία. Ισπανία Καταλονία δημοψήφισμα

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας δεν εκταμιεύει τους πόρους από το σύστημα χρηματοδότησης των αυτόνομων περιοχών που προορίζονται για την Καταλωνία και ανέρχονται σε 1,4 δισεκ. τον χρόνο. 
Η Τζενεραλιτάτ θα χρειασθεί να βασισθεί στους ιδίους πόρους της—μηνιαίως περίπου 200 εκατ.—και από το ισχνό αποθεματικό των ταμείων της.




ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / EFE, La Vanguardia, El Pais, El Publico, El Periodico