GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Politico: Οι πέντε λόγοι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, όπου ηγείται ένας επίσης τρελός άνδρας που απειλεί με



Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, όπου ηγείται ένας επίσης τρελός άνδρας που απειλεί με
παγκόσμια καταστροφή. 
Η άποψη αυτή, βέβαια, είναι σχεδόν εντελώς λανθασμένη και δίνει μία πρώτη εξήγηση στο γιατί ο δημόσιος διάλογος για την πυρηνική Βόρεια Κορέα είναι ελλιπής, αναφέρει σε άρθρο του στο Politico, ο Jon B. Wolfdthal, ανώτερος σύμβουλος στην κυβέρνηση Ομπάμα και ειδικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.




Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός. 

Είναι μεθοδικός και αρκετά προσεκτικός στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων για να φανεί ότι "αποθαρρύνεται από τις συντριπτικές στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής" και ότι δεν είναι πρόθυμος να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Jon B. Wolfdthal ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται τις ΗΠΑ για τους παρακάτω πέντε λόγους.
Πρώτον, οι ΗΠΑ θέλουν μια συμφωνία. Σύμφωνα με τη λογική του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα, ωστόσο επί χρόνια το αποδέχονται. Στη δεκαετία του 1990 οι ΗΠΑ είχαν υποβάλλει κυρώσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. 
Αλλά τίποτα περισσότερο δεν συνέβη. 
Η Βόρεια Κορέα αψήφησε τις διεθνείς κυρώσεις και το 2005 η Αμερική επέβαλε νέες κυρώσεις. 
Η Βόρεια Κορέα όμως συνέχισε με το πυρηνικό της πρόγραμμα. 
Το 2006, η Αμερική επέβαλε περισσότερες κυρώσεις, αλλά παρά την στάση της Βόρεια Κορέας, ήταν διατεθειμένη πάλι να μιλήσει με τους αντιπάλους της. 
Ακόμη και επί Ομπάμα, οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να συμμετέχουν σε διάλογο για αποπυρηνικοποίηση. Συμπέρασμα; 
Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κινηθούν επιθετικά και η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την ίδια τακτική μέχρι να επιτύχει μία συμφέρουσα για εκείνη συμφωνία.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η απομόνωση της Βόρειας Κορέας όλο και χειροτερεύει γεγονός που δεν ισχύει καθώς η Κίνα, ισχυρός αρωγός της βορειοκορεατικής οικονομίας, συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα από την Πιονγιάνγκ, οι εργάτες της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να δουλεύουν σε αφρικανικά και ασιατικά κράτη στέλνοντας χρήματα πίσω στη χώρα και οι κυρώσεις αν και δυσχεραίνουν την κατάσταση, δεν είναι ικανές να πλήξουν τη χώρα. Εξάλλου, μπορεί και η Κίνα να επιβάλει κυρώσεις ανά διαστήματα, αλλά υπάρχουν αρκετές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Τρίτον, μπορεί οι ΗΠΑ να μιλούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά ποτέ δεν θα τολμούσαν να επέμβουν στην Βόρεια Κορέα. 
Αφού δεν επιτέθηκαν όταν η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα, γιατί να το κάνουν τώρα; 
Γιατί να ρισκάρει η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία έναν τόσο δαπανηρό πόλεμο; 
Στο ίδιο πνεύμα και η Νότια Κορέα. 
Επίσης πλούσια χώρα, που δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ μία επίθεση αν αυτό σημαίνει μαζική καταστροφή.
Τέταρτον, οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην περιοχή. Μπορεί να μιλούν για άξονα συμφερόντων αλλά η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η Κίνα ισχυροποιείται και σύντομα Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα κληθούν να αποφασίσουν με ποιου το μέρος είναι. Εξάλλου, η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι μία ενδεχόμενη καταστροφή της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο ανησυχητική από τις πυρηνικές προκλήσεις της.
Πέμπτον, εάν η Βόρεια Κορέα παραδώσει τον πυρηνικό της εξοπλισμό δεν θα έχει τίποτα πλέον. 
Οι ΗΠΑ έκαναν συμφωνία με τον Καντάφι για την παράδοση του πυρηνικού του οπλοστασίου και δείτε πώς είναι η κατάσταση σήμερα στη Λιβύη. 
Ομοίως και στο Ιράκ, ο Σαντάμ Χουσεϊν σταμάτησε την κατασκευή πυρηνικών και η κατάληξη για τη χώρα ακόμα και σήμερα είναι τραγική. 
Όσο η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα, μπορεί να καθορίζει την τύχη της. 
Αν τα παραδώσει, θα χαθεί.



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


Πηγή: Politico