GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο «Μακεδονισμός» είναι μεγάλη μπίζνα. - Ελέγχοντας την Ελληνικότητα, ελέγχουν τον δυτικό κόσμο - Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το παρόν, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το μέλλον..

O τ. Νομάρχης Φλώρινας Παύλος Αλτίνης μιλάει στον «ΕΚ» :  Ο «Μακεδονισμός» είναι μεγάλη μπίζνα. συνέντευξη στον Νίκο Θεοδώρου ...


O τ. Νομάρχης Φλώρινας Παύλος Αλτίνης μιλάει στον «ΕΚ»
Ο «Μακεδονισμός» είναι μεγάλη μπίζνα.

συνέντευξη στον Νίκο Θεοδώρου


Έχουμε την τιμή να συνομιλήσουμε με τον κύριο Παύλο Αλτίνη, τέως Νομάρχη Φλώρινας, του οποίου οι απόψεις για το
λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα, του οποίου είναι βαθύς γνώστης, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την κατάσταση στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων. 
Κύριε Αλτίνη αφού σας ευχαριστήσω που δεχτήκατε να μας μιλήσετε θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Δημητρώφ. 
Συγκεκριμένα δηλώνει ότι θεωρεί λάθος την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας του, που ανέγειραν στις πλατείες ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φίλιππου. 
Πιστεύετε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι ειλικρινείς, ότι θέλουν στα Σκόπια οι σχέσεις μας να μπουν σε μία άλλη τροχιά ή είναι κίνηση τακτικής ώστε να μπουν με την συγκατάθεσή μας στα διεθνή φόρα και έπειτα να αρχίσουν πάλι να επιδίδονται σε αλυτρωτικά κηρύγματα; 
Ασφαλώς και δεν μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να κρύβει στις σκέψεις του και στην καρδιά του ο κ. Δημητρώφ. 
Κατά συνέπειαν, δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο ειλικρινείς μπορεί να είναι οι δηλώσεις του περί λάθους πολιτικής, σχετικά με την ανέγερση των ανδριάντων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου στα Σκόπια. 
Όμως, πιστεύω ότι ο κ. Δημητρώφ είναι σοβαρός και ότι έχει πράγματι κατά νουν το συμφέρον της χώρας του. 
Και δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του να βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ελλάδα. 
Για τα αγάλματα στα οποία αναφέρεστε, θα σας πω τι σχόλιο έκανα, όταν φίλοι από την γειτονική χώρα, για πρώτη φορά μου έδειξαν το άγαλμα του Φιλίππου στο Μοναστήρι. 
Είπα: 
«Βλέπω ότι η κυβέρνησή σας αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα φθάνει μέχρι εδώ! 
Πιστεύει η κυβέρνησή σας, ότι υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πείθεται πως ο Φίλιππος, ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνες; 
Ως Έλλην, ευχαριστώ την κυβέρνησή σας.» 
Οι Μοναστηριώτες φίλοι μου συμφώνησαν μαζί μου.

Τα αγάλματα τοποθετήθηκαν για να μας προκαλέσουν εμάς τους Έλληνες. 

Πολύ λίγοι και εντελώς αδαείς εντός και εκτός των Σκοπίων πείθονται από την προπαγάνδα αυτήν. 
Αυτά τα αγάλματα δεν τοποθετήθηκαν για να πείσουν κανέναν περί της μη-Ελληνικότητας του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. 
Τοποθετήθηκαν για να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν της ένταση μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων.

Η τοποθέτηση των αγαλμάτων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύ παλαιάς γενικότερης πολιτικής της «από-Ελληνικοποιήσεως» της Μακεδονίας. 
Είναι μια πολιτική την οποία παγίως ακολουθούν οι Μεγάλες Δυνάμεις. 
Ξεκίνησε από τους τσάρους της Ρωσίας, συνεχίστηκε από την κομμουνιστική Ρωσία και συνεχίζεται σήμερα από την καπιταλιστική Αμερική. 
Και, όπως έχει γίνει πλέον γνωστό ευρέως, οι μεγάλοι τραπεζίτες στήριζαν την κομμουνιστική Ρωσία και στηρίζουν την καπιταλιστική Αμερική. 
Ο «μακεδονισμός» των σκοπιανών δεν θα υπήρχε εάν οι εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις δεν τον καλλιεργούσαν. Παρουσιάζοντας τους Μακεδόνες ως «μη-΄Ελληνες» στόχευαν στο να πλήξουν την Ελλάδα και να κλέψουν την ιστορία μας, με σκοπό να ελέγξουν τον δυτικό κόσμο. 
Όποιος ελέγχει την ιστορία, το παρελθόν, ελέγχει το παρόν και όποιος ελέγχει το παρόν, θα ελέγξει το μέλλον. 
Επίσης, όποιος ελέγχει τον δυτικό κόσμο, ελέγχει ολόκληρο τον κόσμο. 
Όταν αναρωτιόμαστε, λοιπόν, σχετικά με το τι μπορεί να θέλει να κάνει ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων ή της Ελλάδος, και όχι μόνον, πρέπει να έχουμε κατά νουν, ότι δεν είναι και τόσο ελεύθεροι να κάνουν αυτό που ενδεχομένως θα ήθελαν να κάνουν. 
Το τι θα γίνει με τα αγάλματα δεν είναι το μείζον, όσο και εάν είναι ενοχλητικό. 
Να θυμόμαστε ότι πολλοί έχουν βγάλει πάρα πολλά λεφτά και έχουν αποκτήσει ισχύ λόγω «μακεδονικού» και το θέλουν να διαιωνίζεται. 
Το μείζον είναι να σταματήσουν οι καιροσκόποι του «μακεδονισμού» να αναμειγνύονται. 
Επίσης πρέπει να αφυπνισθούμε εμείς οι Βαλκάνιοι, και να αφυπνίσουμε και τις μεγάλες δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ. 
Αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να υπάρχει αλυτρωτισμός δεν θα υπάρχει αλυτρωτισμός. 
Βεβαίως και άλλες μεγάλες δυνάμεις παίζουν παιγνίδια με το «μακεδονικό», αλλά οι ΗΠΑ είναι σήμερα ο πιο ισχυρός παράγων. 
Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι, με την συντήρηση του λεγομένου «μακεδονικού» δεν εξυπηρετούνται παρά τα συμφέροντα μιας δράκας καιροσκόπων και όχι τα εθνικά τους συμφέροντα.

Ο στόχος είναι να πληγεί ο Ελληνισμός 

‘Όλα τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα με συγκεκριμένες κινήσεις. Στο παρελθόν είχαμε το εμπάργκο, τις διαδηλώσεις υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, αλλά και δηλώσεις των πολιτικών μας που πολλές φορές διαφοροποιούνταν η μία από την άλλη. 
Ποια η γνώμη σας, έχουμε κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσαμε να χειριστούμε το ζήτημα διαφορετικά και αν ναι πως; 
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις στο λεγόμενο «μακεδονικό» σπάνια ακολούθησαν μια πολιτική η οποία λειτούργησε προς το συμφέρον της Ελλάδος. 
Και αυτό διότι οι πολιτικοί δεν γνώριζαν ή δεν ήθελαν να γνωρίζουν, οι καιροσκόποι ενημέρωναν τους πολιτικούς όπως συνέφερε στους καιροσκόπους, οι «προστάτιδές μας» Μεγάλες Δυνάμεις πίεζαν και σημαντικός αριθμός κρατικών λειτουργών αυθαιρετούσε (και συνεχίζει να αυθαιρετεί), με πρόσχημα το εθνικό συμφέρον και στην ουσία για προσωπικό όφελος. 
Τα λάθη που έχουν γίνει είναι πάρα πολλά. 
Τα ίδια λάθη έχουν κάνει και από την άλλη πλευρά, είτε ως Γιουγκοσλαβία είτε ως Σκόπια, και για τους ίδιους λόγους. 
Ο στόχος των Μεγάλων Δυνάμεων ήταν πάντα, και παραμένει, δια του «μακεδονισμού» να πληγεί ο Ελληνισμός και να κλαπεί η ιστορία των Ελλήνων. Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το παρόν, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το μέλλον. 
Η Γιουγκοσλαβία και τώρα τα Σκόπια υπήρξαν εργαλεία για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Αυτό φαίνεται και από το εξής: 
Ενώ εδώ και τόσα χρόνια άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία, υπονομεύουν ανοιχτά το γειτονικό κρατίδιο, η πολιτική τάξη του, προσπαθεί να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τον μεγαλύτερό της εχθρό. 
Όμως, αυτή η πολιτική έχει αποδειχθεί λανθασμένη. 
Δεν έχει εξυπηρετήσει τους στόχους κανενός, ούτε των ΗΠΑ. 
Υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει γενικώς μια πολιτική που γίνεται μπούμεραγκ, στρέφεται και κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ. 
Και στα βαλκάνια ειδικώς έχουν ακολουθήσει την ίδια λανθασμένη πολιτική. 
Ένα από τα βασικά λάθη των ΗΠΑ είναι ότι σε διάφορες χώρες έχουν στηρίξει ανθρώπους που δεν είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουν αυτές οι χώρες. 
Τους ανθρώπους αυτούς τους έχουν βοηθήσει ν’ αναρριχηθούν σε θέσεις εξουσίας. 
Στην συνέχεια, οι ΗΠΑ στηρίζονται σε αυτούς, συνεργάζονται με αυτούς και πρώτον, προσπαθούν να διαμορφώσουν πολιτική και δεύτερον, να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική. 
Και, όπως είναι φυσικό, αποτυγχάνουν, διότι «πάντων μέτρον άνθρωπος»! 
Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι, απ’ ότι έχω ακούσει, ο κ. Μπράϊαν Χόυτ θα τοποθετηθεί πρέσβυς των ΗΠΑ στα Σκόπια. 
Έχω την καλύτερη δυνατή γνώμη γι’ αυτόν. 
Πιστεύω ότι έχει τις ικανότητες να κάνει πολύ καλή δουλειά. 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο κ. Δημητρώφ, αλλά και ο κ. Κοτζιάς, είναι να καταλάβουν ότι ο «μακεδονισμός» είναι για πολλούς (και στην Ελλάδα και στα Σκόπια, και αλλού), πολύ μεγάλη «μπίζνα», πολλοί βγάζουν χωρίς κόπο πάρα πολύ χρήμα! 
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να καταλάβουν, είναι ότι πέραν των «καιροσκόπων» και των θερμοκέφαλων ακραίων, ο μέσος πολίτης εκατέρωθεν των συνόρων θέλει να μην υπάρχει σύγκρουση. 
Ιδιαίτερα στην γειτονική, ο μέσος πολίτης αισθάνεται περισσότερο ανασφαλής και φοβάται περισσότερο την σύγκρουση, διότι και επίγνωση έχει της ισχύος της χώρας του, και ξέρει τι σκέπτονται η Βουλγαρία και η Αλβανία και η Τουρκία, και δεν εμπιστεύεται τα μεγάλα λόγια για στήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ.
Το τρίτο που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι πρέπει να κάνουν τις ΗΠΑ, και όχι μόνον, να καταλάβουν ότι η μέχρι τώρα ακολουθηθείσα «πολιτικά ορθή πολιτική» ήταν απολύτως λανθασμένη, και λειτούργησε σε βάρος και των συμφερόντων των Βαλκανικών χωρών, αλλά και των συμφερόντων των ΗΠΑ. Και πρέπει να την αλλάξουν. 
Πως είναι δυνατόν οι τσάροι, και οι κομμουνιστές και οι καπιταλιστές του σήμερα να είναι εγκλωβισμένοι στην ίδια πολιτική; 
Έχει επιτύχει αυτή η πολιτική; 
Αν ναι, γιατί ακόμη χρειάζεται να προσπαθούν; 
Έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 
Έχουν πείσει κανέναν ότι οι έννοιες «Ελλάδα» και «Μακεδονία» δεν έχουν σχέση συνόλου με υποσύνολο; 
Γιατί δεν επιχειρούν να κάνουν έναν έλεγχο DNA, αν πιστεύουν ότι αφ’ ενός, οι σημερινοί Έλληνες δεν καταγόμαστε από τους αρχαίους Έλληνες και αφ’ ετέρου, ότι οι Ελλαδίτες Έλληνες δεν έχουμε στενή γονιδιακή σχέση με τους λοιπούς βαλκανικούς λαούς; 
Τέτοιες μελέτες έχουν γίνει. 
Αλλά δεν προβάλλονται διότι τα συμπεράσματά τους δεν βοηθούν την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων. Πρέπει, λοιπόν, να τελειώνουμε με τον «μακεδονισμό» (όπως και με τον «θρακισμό», τον «βλαχισμό» κλπ). 
Πρέπει να εφαρμοσθεί μια νέα πολιτική, η οποία δεν θα είναι εγκλωβισμένη στο καλούπι του «έθνους-κράτους» όπως το διαμόρφωσαν οι Μεγάλες Δυνάμεις του 19ου αιώνος και το διακόσμησαν στην Γιάλτα. 
Χρειαζόμαστε ένα νέο «καλούπι», πιο αυθεντικό, ιστορικά πιο σωστό και πολιτικά λιγότερο συγκρουσιακό. 

Στα Σκόπια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζουν περί τις 400.000 Έλληνες Βλάχοι στους οποίους απαγορεύεται να δηλώσουν την Ελληνικότητά τους. Πως πιστεύετε ότι μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει την παρουσία τους στην γειτονική χώρα;

Στα Σκόπια ζουν και Έλληνες. 
Ας μην χρησιμοποιούμε τόσο εύκολα όρους όπως «Βλάχος» κλπ. Ποτέ μην ξεχνάμε ότι έχουν δημιουργήσει και «βλαχικό» ζήτημα στην Ελλάδα. 
Μην ξεχνάμε το «Πριγκηπάτο της Πίνδου», την «Λεγεώνα των Βλάχων», τον «πρίγκηπα» Διαμάντη. Πολύ εύκολα μπορούν να εμφανίσουν μια ομάδα καλοπληρωμένων που θα «αυτοπροσιορίζονται» ως «μη-΄Ελληνες» Βλάχοι. 
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στα Σκόπια υπάρχουν Έλληνες, και αυτοί οι Έλληνες είναι κυρίως Μακεδόνες και Βλάχοι, αλλά και Πόντιοι και Αρβανίτες (αυτές οι ομάδες συνιστούν υποσύνολα του συνόλου «Έλληνες»). 
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι, στα Σκόπια οι φανατικότεροι εχθροί της Ελλάδος είναι Έλληνες, κυρίως Μακεδόνες και Βλάχοι. 
Αυτόπροσδιορίζονται ως «μη-΄Ελληνες», αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. 
Αυτοπροσδιορισμός σημαίνει: «είσαι ό,τι δηλώσεις». 
Αν δηλαδή κάποιος δηλώσει «Γερμανός», είναι πράγματι Γερμανός και πρέπει η Γερμανία να του δώσει αμέσως υπηκοότητα και κοινωνικές παροχές; Αν ο αυτοπροσδιορισμός δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, π.χ., για τον Πακιστανό που δηλώνει Γερμανός, γιατί να ληφθεί υπ’ όψιν άνευ ετέρου για τον Έλληνα που δηλώνει μη-Έλληνας; 
Μπορεί να το δηλώνει επειδή φοβάται, ή από συμφέρον, ή επειδή έχει παραπλανηθεί κλπ. 
Οι κάτοικοι των Σκοπίων που δεν είναι Τούρκοι ή Ρομά είναι Έλληνες. 

Ο «Μακεδονισμός» είναι μεγάλη μπίζνα 

Έχετε ασχοληθεί πολλά χρόνια με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. 
Θέλετε να μας μιλήσετε για την κατάσταση που επικρατεί στο Ξινό Νερό Φλώρινας, και τι άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι συντηρούν το «Μακεδονικό» στην περιοχή;

Κατάγομαι από το Ξινό-Νερό Φλώρινας. 
Οι κάτοικοι του Ξινού-Νερού αυτοπροσδιορίζονται ως «ντόπιοι Μακεδόνες», δηλαδή όχι ως «Βλάχοι», ούτε ως «Πόντιοι», ούτε ως «Αρβανίτες». 
Οι ντόπιοι Μακεδόνες ήταν αυτοί που προβλήθηκαν κατά καιρούς (κατά πως βόλευε τις Μεγάλες Δυνάμεις και τους Έλληνες εκπροσώπους τους) ως «Βούλγαροι» στην αρχή και ως «Σλαβομακεδόνες» στην συνέχεια. 
Στο Ξινό-Νερό υπάρχουν άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως «μη-΄Ελληνες» Μακεδόνες, αλλά και ως «Έλληνες επειδή είναι Μακεδόνες». 
Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από παραπλανημένους και καιροσκόπους. 
Είπαμε, είναι μεγάλη «μπίζνα» ο «μακεδονισμός», πολύ μεγάλη! 
Για να πάρει κανείς μια εικόνα του πόσο στρεβλή είναι η εικόνα του Ξινού-Νερού που προβάλλεται σας λέω το εξής. 
Σε πολλές βουλευτικές εκλογές, οι κάτοικοι του Ξινού-Νερού, ψήφιζαν όχι ντόπιους-Μακεδόνες υποψηφίους, αλλά Βλάχους και Πόντιους. 
Ένα παράδειγμα είναι το εξής. 
Το Ξινό-Νερό στήριζε με πολλές ψήφους έναν πολιτικό ο οποίος πολιτευόταν ως ντόπιος-Μακεδόνας, όμως ο Ν. Μέρτζος στο βιβλίο του «Αρουμάνοι –Βλάχοι», τον έχει συμπεριλάβει μεταξύ των επιφανών Βλάχων πολιτικών. 
Και οι φερόμενοι ως φανατικοί ντόπιοι-Μακεδόνες, και μάλιστα οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «μη-΄Ελληνες» Μακεδόνες του Ξινού-Νερού τον στήριζαν με πάθος. Στήριζαν με πάθος κάποιον ο οποίος από έγκυρο βλαχολόγο θεωρείται «Βλάχος» και όχι «ντόπιος». 
Και τον ψήφιζαν, γνωρίζοντας ότι εθεωρείτο 
«Βλάχος»! 
Πόσο φανατικοί «μη-Έλληνες» Μακεδόνες μπορεί να είναι, ή πόσο παραπλανημένοι από την προπαγάνδα;

Με βάση την εμπειρία σας θέλετε να εξηγήσετε στους αναγνώστες του Ελεύθερου Κόσμου ποια ήταν η γενουσιουργός αιτία του «Μακεδονικού ζητήματος» και τι σκοπούς εξυπηρετούσε; 
Όπως αναφέρω παραπάνω, το λεγόμενο «μακεδονικό» δημιουργήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες εφήρμοσαν στα Βαλκάνια το διαίρει και βασίλευε. Προσπάθησαν να «σβήσουν» όλα τα κοινά που συνδέουν τους λαούς των Βαλκανίων, να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους έθνη-κράτη με σκοπό να μπορούν να ελέγχουν τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Στενά των Δαρδανελλίων, ώστε να έχουν προνομιακή πρόσβαση στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, εγκλωβίζοντας παράλληλα την Ρωσία. Επίσης, δια του λεγομένου «μακεδονικού» (όπως και του «βλαχικού», «θρακικού», «κρητικού», «κυπριακού» κλπ) ζητήματος επιχειρούν να πλήξουν την Ελληνικότητα, να την αποσυνδέσουν από τα συστατικά της και να την σφετεριστούν και ως ιδέα και βίωμα, αλλά και ως ιστορία. 

Ελέγχοντας την Ελληνικότητα, ελέγχουν τον δυτικό κόσμο.

Η πολιτική τάξη στην Ελλάδα αδιαφόρησε για το ζήτημα 

Για δεκαετίες η Ελλάδα λόγω του ότι ο Τίτο ακολουθούσε πολιτική απαγκίστρωσης από την τότε Σοβιετική Ένωση δεν «σήκωνε» το ζήτημα. 
Νομίζετε ότι αν υπήρχε άλλα αντιμετώπιση ότι θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα; 

Αν μπορούσε, αν την άφηναν, να το σηκώσει και αν το σήκωνε με σωστό τρόπο, τότε ασφαλώς και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. 
Νομίζω ότι η πολιτική τάξη της Ελλάδος είχε πρώτο της μέλημα να διατηρήσει τις καρέκλες της. 
Και για να το επιτύχει δεν μετέσχε ενεργά στην διαμόρφωση πολιτικής από τους ξένους πάτρωνες, δεν ενημέρωνε, δεν έπειθε, δεν ασχολήθηκε. 
Έσκυβε το κεφάλι.

Η Ελληνικότητα είναι γέφυρα συνεννόησης 

Και κάτι τελευταίο, τι καταγωγής πιστεύετε ότι είναι οι σημερινοί κάτοικοι των Σκοπίων; 

Το είπα παραπάνω. 
Όσοι δεν είναι Τούρκοι ή Ρομά είναι Ελληνικής καταγωγής. 
Την Ελληνικότητα βεβαίως δεν πρέπει να την δούμε όπως θα ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις του 19ου αιώνος ή του 20ου αιώνος ή του σήμερα. 
Αυτή η Ελληνικότητα που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Μεγάλων Δυνάμεων δεν είναι η πραγματική, είναι μέρος της πραγματικής. 
Η Ελληνικότητα των Μεγάλων Δυνάμεων περιορίζονταν στην Αθήνα και στον Χρυσούν Αιώνα του Περικλέους. 
Η Ελληνικότητα είναι κάτι τι πολύ ευρύτερο ως ιδέα, ως σύλληψη και ως βίωμα, που είχε επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, και άρχισε πολύ νωρίτερα και διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο, υπάρχει μέχρι και σήμερα. 
Μην ξεχνάμε ότι στις 21-2-1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων στο Ιάσιο της Ρουμανίας (ή μήπως «Ρωμανίας»;). 
Το να αναγνωριστούν τα κοινά που συνδέουν τους λαούς των Βαλκανίων μεταξύ τους, θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή. Και οι μεγάλες δυνάμεις του σήμερα, είναι πολύ μεγάλες για να κινδυνέψουν από κάτι τέτοιο. 
Τέλος, το να αναγνωρισθούν αυτά που μας συνδέουν τους λαούς των Βαλκανίων, δεν σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί η βάση ενός Ελληνικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. 
Κάτι τέτοιο ούτε εφικτό είναι, ούτε ευκταίο. 
Η Ελληνικότητα μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα συνεννόησης μεταξύ κρατών κατοικουμένων από έθνη που θα αναγνωρίσουν και θα αποδεχθούν ότι μεταξύ τους υφίσταται ιστορική και πολιτισμική συγγένεια. 
Και η αναγνώριση αυτής της συγγένειας θα μπορέσει να αποτελέσει την βάση, πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια κοινωνία συμφερόντων, μια συνεργασία, τέτοια ώστε οι συνεργαζόμενοι να σκοπούν στο να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές από την συνεργασία, όπως συμβαίνει και με τους σωστούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες. 

Κύριε Αλτίνη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα όσα, πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα, μας είπατε.


Διαβάστε περισσότερα www.elkosmos.gr


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"