GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η προδοτική φράση Καραμανλή «η Κύπρος είναι μακράν»

Οι αστείες δικαιολογίες του καταγέλαστου Ευάγγελου Αβέρωφ Την άνοιξη του 1988, κι ενώ στην Ελλάδα η Επιτροπή για τον «Φά...


Οι αστείες δικαιολογίες του καταγέλαστου Ευάγγελου Αβέρωφ

Την άνοιξη του 1988, κι ενώ στην Ελλάδα η Επιτροπή για τον «Φάκελο Κυπρου» είχε ολοκληρώσει τη λήξη των καταθέσεων, έγινε στη Βουλή των Ελλήνων συζήτηση σε 
επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την τραγωδία της Κύπρου. 
Σ’ αυτήν, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, υπουργός Αμύνης της πρώτης μετά τη στρατιωτική δικτατορία κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ανέλαβε να δικαιολογήσει την προδοτική φράση Καραμανλή «η Κύπρος κείται μακράν» και ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν βοηθήθηκε η Κύπρος κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής.
Ο Αβέρωφ, εκτός από υπουργός Άμυνας, ήταν τότε και επίτιμος πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας», η δε ομιλία του δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στην τύπο. 
Την παρουσιάζουμε σήμερα επί λέξει και τα σχόλια δικά σας: ΑΒΕΡΩΦ:
«Μας κατηγόρησαν τότε, γιατί δεν στείλαμε στην Κύπρο το «Φάντομς». 
«Φάντομς» είχαμε παραλάβει 18 σύνολο και με διαταγή του Καραμανλή στάθμευαν στην Κρήτη, δια να είναι έτοιμα να πάνε στην Κύπρο.
Το ένα χάλασε κατά την προσγείωση, διότι δεν είχαν εκπαιδευτεί ακόμη οι αεροπόροι τους στο νέο αυτό όπλο.
Αλλά, και πέραν αυτού, εάν πήγαιναν, διά να έχουν καύσιμα και να μπορούν να γυρίσουν, θα έπρεπε να μείνουν υπεράνω της Κύπρου μόνο 5 έως 8 λεπτά. 
Ποιος τρελός θα έστελνε αυτά τα αεροπλάνα, τα τόσο χρήσιμα για το μέλλον, να κινδυνεύσουν να ριχθούν από τους Τούρκους; 
Διότι οι Τούρκοι, στα νότια παράλια, είχαν τρία ραντάρ και διάφορα αεροδρόμια, από τα οποία μπορούσαν να σηκώσουν 50 δικά τους αεροπλάνα και να τα ρίξουν.
Η Χούντα έστειλε αεροπλάνα και, από κακή συνεννόηση, το ένα κατερρίφθη από την Εθνοφρουρά και σκοτώθηκαν τόσα παιδιά.
»Ελέχθη και διά τα υποβρύχια, για τον στόλο ο οποίος έπρεπε να πάει στην Κύπρο.
Ο υπερπατριωτισμός, μας κάνει να διαστρέφουμε τα πράγματα.
Λησμονείτε ότι οι Τούρκοι είχανε εκλάβει τρία αντιτορπιλικά τους για δικά μας και με τρία αεροπλάνα βούλιαξαν το ένα και έβλαψαν πολύ σοβαρά το δεύτερο; 
Θέλατε με τέτοιαν έλλειψη αεροπορικής καλύψεως δικής μας, με πλήρη και συνεχή κάλυψη δική τους, να στείλουμε το στόλο μας στην Κύπρο, για να μην μπορούμε να υπερασπίσουμε έπειτα τα άλλα νησιά;

»Ομιλήσατε για τα υποβρύχια.
 Σας πληροφορώ, ότι οι Τούρκοι εκείνη την εποχή είχαν μπροστά στην Κύπρο τρία υποβρύχια εν ακινησία, τα οποία, με τα μηχανήματα Sonar, συνελάμβαναν παν υποβρύχιο που θα συναντούσαν. 
Και θα στέλναμε τα καινούργια μας υποβρύχια, τα οποία ίσως θα εκαλούντο να υπερασπιστούν τα νησιά μας, να πέσουν ως πρόβατα επί σφαγή;»

ΑΥΤΕΣ υπήρξαν οι δικαιολογίες Αβέρωφ για την απραξία της «δημοκρατικής» κυβέρνησης του Καραμανλή στο να έρθει αρωγός προς την αιμάσσουσα κάτω από την μπότα του Αττίλα Κύπρο. 

Ας αναλύσουμε, όμως, για λίγο τα λεγόμενα Αβέρωφ:

ΕΝ πρώτοις, μιλά για πολεμικά αεροπλάνα «Φάντομς» και υποβρύχια και δίνει την εντύπωση ότι τα αγόρασε η κυβέρνηση Καραμανλή. 
Δεν είναι όμως έτσι. 
Τα αεροπλάνα και τα πολεμικά πλοία αγοράστηκαν από τη στρατιωτική διακυβέρνηση της εφταετίας, η οποία φρόντισε και για την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να μειώσει την αποστολή της ηρωικής Μοίρας των λοκατζήδων με το ότι καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το ένα από τα 15 αεροπλάνα μεταφοράς, αλλά παραλείπει να αναφέρει ότι η βοήθεια αυτή ήταν η μόνη που εστάλη το 1974 στην Κύπρο κι αυτή είχε σταλεί από τη Χούντα.
Και ότι, παρά την κατάρριψη του αεροσκάφους, οι αποσταλέντες λοκατζήδες έδωσαν πολύ σκληρές μάχες με τους εισβολείς και κράτησαν, μεταξύ άλλων, το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να δικαιολογήσει την μη αποστολή των «Φάντομς», με το ότι οι Τούρκοι είχαν τη δυνατή τα κατάρριψής τους και ότι τα «Φάντομς» ήσαν «χρήσιμα για το μέλλον», αναφορά που η μόνη εξήγηση που μπορεί να της δοθεί, είναι ότι το παρών, που ήταν η βοήθεια στην Κύπρο διεγράφη εντελώς και παρέμεινε μόνο το μέλλον, που ήταν η σταθεροποίηση του καθεστώτος Καραμανλή στην εξουσία. 
Το εθνικό συμφέρον, δηλαδή, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα, με προτεραιότητα να παραμένει η πολιτική επικράτηση. 
Αυτό διδάσκουν, όμως, οι εθνικοί αγώνες του Ελληνικού Έθνους στη μακραίωνα ιστορία του;

ΛΕΕΙ ψέματα ο Αβέρωφ, ότι τα «Φάντομς» είχαν μετακινηθεί στην Κρήτη «για να είναι έτοιμα να πάνε στην Κύπρο».'
Ψέμα. 
Το ότι τα αεροσκάφη προωθήθηκαν στην Κρήτη ήταν απόφαση της στρατιωτικής κυβέρνησης και κανενός Καραμανλή. 
Ο Καραμανλής, ο Αβέρωφ και οι πέριξ αυτών το μόνο που έκαμαν, ήταν να φροντίσουν για να μην δοθεί ποτέ η διαταγή για απογείωση των βομβαρδιστικών για Κύπρο.

ΤΑ…κλάματα, όμως, Αβέρωφ αφορούσαν και τα υποβρύχια που έρχονταν προς Κύπρο και ανακλήθηκαν, τα οποία, κατά την επιχειρηματολογία του, «θα έπεφταν ως πρόβατα επί σφαγήν». 
Πρόκειται για ένα έωλο επιχείρημα εκ των υστέρων, το οποίο έδινε βάρος στην τουρκική ισχύ και καθόλου σ’ αυτήν των υποβρυχίων, τα οποία οι πλέον αρμόδιοι – οι κυβερνήτες τους – έχουν δηλώσει πολλές φορές, ότι θα έκαναν τάπια τον τουρκικό στόλο που ήταν έξω από την Κερύνεια.

ΗΤΑΝ τόσο ελεεινή και καταγέλαστη η αντιμετώπιση των πραγμάτων από τη κυβέρνηση Καραμανλή τότε, που οι δικαιολογίες Αβέρωφ να υπέχουν θέση ανεκδότων. 
Αυτοί βέβαια γελούσαν και κορδακίζονταν με ανέκδοτα, αλλά η Κύπρος χανόταν. 
Και υπάρχει εξήγηση για τη συμπεριφορά τους αυτή, η οποία θα αναδεικνυόταν κατά πανηγυρικό τρόπο με το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου», τον οποίο, όμως, όχι μόνον αυτοί, αλλά και οι μετέπειτα κυβερνώντες την Ελλάδα φρόντισαν – μέχρι σήμερα – να κρατούν σφραγισμένο και απαραβίαστο.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
nikospa.wordpress.com