GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Εκρηκτικό» το κλίμα στα Βαλκάνια: O Α.Βούτσιτς αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας – Έτοιμη για όλα η Σερβία

Στα άκρα οι σχέσεις Βελιγραδίου-Τιράνων, με τον Σέρβο πρόεδρο Α.Βούτσιτς να είναι έξαλλος με την αλβανική πολιτική ηγεσία και ...





Στα άκρα οι σχέσεις Βελιγραδίου-Τιράνων, με τον Σέρβο πρόεδρο Α.Βούτσιτς να είναι έξαλλος με την αλβανική πολιτική ηγεσία και τις κινήσεις του να αποτελούν ηχηρό σύμβολο του χάσματος μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σέρβου προέδρου στην Αλβανία, γίναμε μάρτυρες των αυξανόμενων αλβανικών διεκδικήσεων και πλήθους δηλώσεων για κάταργηση συνόρων και «ενιαίο αλβανικό χώρο» στα Βαλκάνια.

Όλα αυτά φυσικά αποτελούν μέρος της «Μ.Αλβανίας» και με προκλητικό τρόπο έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια του Α.Βούτσιτς, η χώρα του οποίο θα διαμελιστεί από τη συνεργασία Αλβανίας-Κοσόβου.
Το κλίμα στα Βαλκάνια είναι εκρηκτικό και η Σερβία από ότι φαίνεται είναι έτοιμη για όλα.

Από την ώρα που έφθασε στα Τίρανα, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος με τους Αλβανούς ηγέτες.

Μετά από την συνάντηση με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στα σερβικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι «οι Αλβανοί συνεχίζουν να μιλάνε για εθνική ενότητα και κανείς δεν αντιδρά».

Η δήλωσή του ήρθε μετά από συνάντηση του Χασίμ Θάτσι με τον Έντι Ράμα, σύμφωνα με ένα δελτίο προς τα ΜΜΕ, που έλεγε ότι «συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας αλβανικός χώρος χωρίς σύνορα, κάτω από την ευρωατλαντική ομπρέλα».

Αυτό θεωρήθηκε πρόκληση από τον πρόεδρο της Σερβίας, ο οποίος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί μετά τη συνάντηση με τον Ιλίρ Μέτα, την Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και τον Αντρέι Ντούντα, που παραβρίσκονταν στη Σύνοδο Κορυφής του Μπαάρντο- Μπριόνι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Στο πλευρό του Βούτσιτς και της Σερβίας έχει ταχθεί η Ρωσία, όπως ήταν αναμενόμενο, η οποία και προχώρησε σε μια ηχηρή προειδοποίηση προς τα Τίρανα για το σχέδιο «Μεγάλη Αλβανία», που διαμελίζει Σερβία και Ελλάδα και αλλάζει εντελώς το χάρτη των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα με τρομερές συνέπειες απειλεί το ρωσικό ΥΠΕΞ τον φιλότουρκο Αλβανό πρωθυπουργό Ε.Ράμα, για τα ύποπτα σχέδιά του (σε συνεννόηση με Αλβανούς ηγέτες σε Κόσοβο, Σκόπια και αλλού) για σταδιακή ενσωμάτωση περιφερειών με αλβανικό πληθυσμό στα Βαλκάνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μέσω των ειδικών υπηρεσιών του, υποστηρίζει ότι «εντατικοποιούνται οι προσπάθειες ενσωμάτωσης περιφερειών με αλβανικό πληθυσμό στα Βαλκάνια».

Οι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν ότι «αυτό περιπλέκει τον διάλογο μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και υπονομεύει την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την περιοχή».

Σε αυτή την εργασία εκτιμάται ότι «οι Δυτικοί υποστηρικτές των Τιράνων συνεχίζουν να κινούνται σαν να μην βλέπουν καθόλου τις ενεργές φιλοδοξίες για την Μεγάλη Αλβανία», αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ και προμυνύουν την άμεση ρωσική επέμβαση σε περίπτωση που οι Αλβανοί συνεχίσουν να διεκδικούν εδάφη.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ:





pentapostagma.gr