GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

NATO: Οι Τούρκοι αξιωματούχοι μένουν εκτός από συνέδριο λόγω των S-400

Με κάθε τρόπο το NATO ρίχνει πόρτα στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 απ...




Με κάθε τρόπο το NATO ρίχνει πόρτα στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία αδιαμφισβήτητα έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, σε συνδυασμό με τις προκλητικές και επιθετικές τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο από ότι φαίνεται έχει «ενοχλήσει» και τους αξιωματούχους του NATO.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι κράτος-μέλος της Συμμαχίας, οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση των S-400, αλλά και πρόσφατων ενεργειών της τουρκικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, έχουν ενοχλήσει και «εκνευρίσει» τους νατοϊκούς εταίρους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «ρίξει πόρτα» στους Τούρκους συναδέλφους τους, σε κρίσιμες συνεδριάσεις με θεματικές την ασφάλειας και τις πληροφορίες.

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ahval, αναφέρει πληροφορίες από Τούρκους διπλωμάτες και αξιωματούχους που δήλωσαν ότι «μένουν στην απέξω» από συναντήσεις στρατιωτικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος και από ανάλογες επιτροπές του NATO, με αφορμή της αυξανόμενη ανησυχίας των Συμμάχων αναφορικά με την ασφάλεια των πληροφοριών τους, λόγω της αγοράς των S-400.

Ποιο είναι το «παρασκήνιο»
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ρωσικοί πύραυλοι που έχουν «ενοχλήσει» το NATO, αλλά επίσης και άλλα περιστατικά, όπως η αποχώρηση των Τούρκων αξιωματούχων, από την τελετή αλλαγής διοίκησης στα κεντρικά γραφεία του NATO στο Βέλγιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση αντιπροσωπεία από την Κύπρο, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι του NATO, ωστόσο είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προσκεκλημένων.

S-400 στην Τουρκία
Οι αξιωματούχοι του NATO χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «σφάλμα στο πρωτόκολλο», αλλά οι τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον αρθρογράφο και στρατιωτικό αναλυτή Metin Gurcan ότι δεν πείσθηκαν από την απάντηση και ότι αποκλείεται το NATO να έκανε τέτοιο λάθος.

Ενδεχομένως, το περιστατικό αυτό να είχε την «συμβολικότητά» του, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του NATO και της Τουρκίας ως «απάντηση» στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, την οποία οι νατοϊκοί αξιωματούχοι, αλλά και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει και υπογραμμίσει πως είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του NATO.

Τι «αποκάλυψαν» οι Τούρκοι αξιωματούχοι
Έτσι, οι Τούρκοι διπλωμάτες αποκάλυψαν πως περισσότεροι από 100 Τούρκοι στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι έχουν μείνει τις τελευταίες εβδομάδες «έξω» από κρίσιμες συναντήσεις σχετικά με τις πληροφορίες και την αεροπορική άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως περίπου 100 Τούρκοι στρατιωτικοί θα ξεκινήσουν εκπαίδευση σε στρατιωτικό κέντρο στη Ρωσία, ώστε να λάβουν την απαραίτητη κατάρτιση στην λειτουργία για να λειτουργήσουν συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 στα τέλη Μαΐου.

O αναλυτής Metin Gurcan, που ήρθε σε επαφή με τους Τούρκους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και συνέβαλε στο ρεπορτάζ, εκτιμά πως οι εξελίξεις αυτές ίσως επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Ενδεχομένως οι Τούρκοι αξιωματούχοι να εξαιρεθούν από ορισμένες κρίσιμες μονάδες του NATO, όπως τις υπηρεσίες πληροφοριών στα στρατιωτικά επιτελεία, αλλά και τις συνεδριάσεις σχετικά με την αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, χρησιμοποιώντας ως «αφορμή» την ασφάλεια των πληροφοριών, οι οποίες είναι πιθανό να «εκτεθούν» από την αγορά των S-400.



pentapostagma.gr