GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΥΠΕΞ Κύπρου: Γνωρίζαμε για την τουρκική γεώτρηση – Κατάλογος με συλλήψεις - ΒΙΝΤΕΟ

Η κυπριακή κυβέρνηση ανέμενε ότι η Τουρκία θα προβεί σε παράνομη γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησι...





Η κυπριακή κυβέρνηση ανέμενε ότι η Τουρκία θα προβεί σε παράνομη γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδουλίδης αν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει ήδη τρυπήσει στην ΑΟΖ μας, ανέφερε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η γεώτρηση.

Η Τουρκία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ανά πάσα στιγμή αναμένεται να κατεβάσει τρυπάνι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι το Σάββατο 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Οπως είπε, θα γίνει και η σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Επίσης είπε ότι σήμερα στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών σχετική σύσκεψη, σε συνέχεια των συσκέψεων που γίνονται όλο αυτό τον καιρό στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Άμυνας του Υπουργού Ενέργειας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Υφυπουργού Ναυτιλίας.
Κληθείς ο κ. Χριστοδουλίδης να απαντήσει με ποιο τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ανέφερε ότι είναι εδώ και καιρό που γίνονται προσπάθειες για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο ή και άλλα ενδεχόμενα (σ.σ. εννοεί να τρυπήσει η Τουρκία εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ).

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα μέσω της Ε.Ε. και ήδη έχουν γίνει σχετικές ενέργειες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε αν πίεση μέσω Ε.Ε. προς την Τουρκία σημαίνει πάγωμα των κονδυλίων που λαμβάνει, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι υπάρχει το θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης και των προενταξιακών κονδυλίων.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στην δήλωση της κ. Μογκερίνι που μιλούσε για αντίδραση της Ε.Ε.

Όπως εξήγησε, η κοινή θέση της Ε.Ε. δεν έγινε με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς η ίδια θέση περιλαμβάνεται στην κοινή θέση της Ε.Ε. και των 28 μέσα στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ε.Ε. με την Τουρκία που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε, επίσης, και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, όπου υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο ίδιος συνέστησε υπομονή για τις περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες, όπως ξεκαθάρισε, είναι ήδη προαποφασισμένες, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική την Άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 9 Μαΐου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για την θέση που εξέφρασε ο Ελλαδίτης ομόλογός του, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την εξέλιξη με την πρόθεση για γεώτρηση εντός της ΑΟΖ ως ένα πάρα πολύ σοβαρό γεγονός, το οποίο δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία κρατική συνεργασία αναφορικά με τις υποστηρικτικές εταιρείες που βοηθούν τον «Πορθητή», τονίζοντας, ωστόσο, ότι ετοιμάζεται κατάλογος ενταλμάτων σύλληψης για όσους εμπλέκονται στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Αναφορικά με το Κυπριακό και την διασύνδεσή του με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό αυτές τις συνθήκες, θέση που συμμερίζεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

.
http://www.sigmalive.com/news/politics/566383/ypeks-gnorizame-gia-tin-tourkiki-geotrisi-katalogos-me-syllipseis