GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σύσσωμος ο αιγυπτιακός Τύπος αναφέρεται στις προκλήσεις Τουρκίας

Όλες σχεδόν οι αιγυπτιακές εφημερίδες καλύπτουν με αναλυτικά ρεπορτάζ τις αυστηρές δηλώσεις του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικ...




Όλες σχεδόν οι αιγυπτιακές εφημερίδες καλύπτουν με αναλυτικά ρεπορτάζ τις αυστηρές δηλώσεις του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, εναντίον της Τουρκίας, για την πρόθεσή της να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου.

Η «Αλ Αχράμ» τονίζει ότι «η Αίγυπτος παρακολουθεί «με βαθιά ανησυχία» την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει τις εργασίες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, έξω από τη δυτική ακτή της, ανέφερε το Σάββατο το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Με τη δήλωσή του, το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μονομερής δράση θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε ενέργεια των χωρών της περιοχής πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις διατάξεις του».

Η αγγλόφωνη «Egypt Today» ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε δήλωση το Σάββατο, στο οποίο παρότρυνε την Τουρκία να μην ξεκινήσει τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κύπρο, καθώς η κίνηση θεωρείται παράνομη από όλους τους διεθνείς νόμους.»
Επίσης, σημειώνει ότι «η Αίγυπτος, η οποία πέρυσι υπέγραψε συμφωνία αερίου με την Κύπρο, δήλωσε το Σάββατο ότι παρακολουθεί την κατάσταση "με ενδιαφέρον και ανησυχία".
Στη δήλωση, προειδοποίησε για τις "επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου" και παρότρυνε τα κράτη στην περιοχή να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο».
Και καταλήγει ότι «η Αίγυπτος και η Κύπρος συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να κατασκευάσουν έναν αγωγό για την άντληση κυπριακού φυσικού αερίου εκατοντάδων χιλιομέτρων στην Αίγυπτο για επεξεργασία και εξαγωγή στην Ευρώπη.

Η «Balad news» τόνισε ότι «αυτή η προκλητική δράση της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφερόμενη στην ανακοίνωση τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το ρεπορτάζ της ενημερωτικής σαουδαραβικής ιστοσελίδας «Arab news», όπου φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Η ΕΕ και η Αίγυπτος προειδοποιούν την Τουρκία κατά των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ Κύπρου».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «η ΕΕ και η Αίγυπτος το Σάββατο κάλεσαν την Τουρκία να επανεξετάσει τα σχέδια για την έναρξη διερευνητικών γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κύπρο, που ήδη καταδικάστηκε ως παράνομη από την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Πηγή: ΚΥΠΕ