GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Τουρκία ετοιμάζει ναυτική συμμαχία στην Α.Μεσόγειο: Αλβανία & Πακιστάν μπαίνουν στο «παιχνίδι» – Προάγγελος πολεμικών επιχειρήσεων

Η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δικό της συνασπισμό χωρών-δορυφόρων που θα στηρίξουν τα σχέδια της στην Ανατολική Μεσ...






Η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δικό της συνασπισμό χωρών-δορυφόρων που θα στηρίξουν τα σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αντισταθμίσει την συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου που δημιουργήθηκε για να προστατευθούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής από την τουρκική επιθετικότητα.

Η Άγκυρα έχει θέσει στο «στόχαστρο» την ανατολική Μεσόγειο και επιδιώκει να προκαλέσει γεωπολιτικά τετελεσμένα αλλά έχει κατανοήσει ότι είναι σε δυσχερή θέση λόγω των τετραμερών συμφωνιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου (τουλάχιστον θεωρητικά γιατί για να γίνει προβολή ισχύος χρειάζονται και άλλα πράγματα όπως πολιτική θέληση και βούληση και προπαντώς αποφασιστικότητα)

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα και τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας, το επιτελείο του τουρκικού στρατού καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου» όπως αναφέρει η «Καθημερινή Κύπρου»

Πρόκειται για μια ναυτική άσκηση του τουρκικού στρατού που ξεκίνησε στην Μεσόγειο το 2006 και σταδιακά έλαβε μόνιμο χαρακτήρα, με τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να περιφρουρούν σημαντικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τουρκικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εδώ και ενάμιση χρόνο η Τουρκία συνομιλεί με διάφορες χώρες για την προοπτική της ένταξής τους στην επιχείρηση που διεξάγει. 

Αυτές οι χώρες είναι οι εξής: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Γεωργία, Λιβύη, Λίβανος, Πακιστάν, Τυνησία και Ιορδανία.

Έχουμε κάποιες ενστάσεις για μερικές από τις χώρες αυτές αν και συνηθίζεται να παίζουν διπλό ρόλο.

Η Αλβανία ελέγχεται από τις ΗΠΑ αλλά ποιες ΗΠΑ; 
Του Τραμπ ή του βαθέως κράτους;
Πέραν αυτού τα Τίρανα έχουν άψογες σχέσεις με την Άγκυρα.

Η Ιορδανία και αυτή ελέγχεται από τις ΗΠΑ και δεν θα λέγαμε πως είναι φίλα διακείμενη με το Ιράν που αποτελεί βασικό σύμμαχο της ερντογανικής Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας.

Όσο για την Γεωργία παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Ρωσία κάτι που πιθανότατα έχει την σημασία του, τίποτα δεν αλλάζει τυχαία.

Οι συνομιλίες της Άγκυρας με τις συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελική συμφωνία οι συνολικά 10 χώρες θα ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες και θα συντονίζουν τα βήματα τους στην περιοχή.
Στο συγκεκριμένο στάδιο η Άγκυρα δεν αναμένει την συμμετοχή πολεμικών σκαφών των εν λόγω χωρών στις επιχειρήσεις της.

Αυτό όμως που επιδιώκει είναι η νομιμοποίηση των επιθετικών ενεργειών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και μαζί με αυτό να έχει πετύχει την συλλογή πληροφοριών από χώρες-δορυφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, η «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου» διεξάγεται ετησίως με την συμμετοχή πολεμικών σκαφών από τις βάσεις του Άκσας, της Μερσίνης και της Αμμοχώστου. 
Επίσης, συμμετάσχουν και εναέρια μέσα. 

Η Τουρκία μοιράζεται με το ΝΑΤΟ το 70% των πληροφοριών και δεδομένων που εξασφαλίζει από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ο τουρκικός τύπος μεταδίδοντας την σχετική είδηση υπενθυμίζει ότι «το 2018, έξι ερευνητικά σκάφη και σκάφος γεώτρησης SAIPEM 12000 που ανήκε στην ιταλική εταιρία ENΙ, η οποία επιχείρησε να προχωρήσει σε μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες εκ μέρους της ε/κ πλευράς σε περιοχή δικαιοδοσίας της ‘ΤΔΒΚ’ με στη ναυτική μας δικαιοδοσία, εμποδίστηκαν δυο φορές».

Σημειώνεται ότι τα επόμενα 24ωρα αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης «πολύ σύντομα θα εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης» σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα.

pronews.gr