GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αποσύρουν πεπαλαιωμένα όπλα από τα Κατεχόμενα οι Τούρκοι, τα πάνε στην Αλεξανδρέττα

Μετακίνησαν πεπαλαιωμένο στρατιωτικό υλικό από τα κατεχόμενα της Κύπρου οι Τούρκοι με την δικαιολογία της επισκευής τους, ενώ ...




Μετακίνησαν πεπαλαιωμένο στρατιωτικό υλικό από τα κατεχόμενα της Κύπρου οι Τούρκοι με την δικαιολογία της επισκευής τους, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για αντικατάσταση του με με νέο που θα αποστείλουν εντός εύλογου διαστήματος, σύμφωνα και με τα νέα  επιτεύγματα της αμυντικής έκθεσης IDEF-2019.



Υπάρχει στρατιωτική κινητικότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας για αυτόν τον λόγο.
Πολλά στρατιωτικά οχήματα που φορτώθηκαν από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με στρατιωτικό φορτηγό πλοίο αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, γράφει ο τουρκικός τύπος.

Το στρατιωτικό πλοίο, το οποίο έφτασε στο λιμάνι του Iskenderun από τα κατεχόμενα, μετέφερε πολλά οχήματα, κυρίως ΤΟΜΑ, ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά συστήματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα, όλα όμως πεπαλαιωμένα.


Αυτό οδηγεί Έλληνες αμυντικούς αναλυτές στο συμπέρασμα, ότι σύντομα θα έχουμε μεταφορά σύγχρονων τουρκικών οπλικών συστημάτων προς τα κατεχόμενα για την αντικατάσταση των προαναφερθέντων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με νέα αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Firtina των 155mm  στο Κιόνελι, στον Άγιο Βασίλειο, στην Κυθρέα και την Άσσια, καθώς και με άρματα μάχης Leopard-2A4 στην Κυθρέα.

Τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο αριθμούν περίπου συνολικά 35.000 άνδρες που υπηρετούν σε μονάδες του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού των κατεχομένων.

Από αυτούς οι 17.000 στρατιώτες προέρχονται από την Τουρκία.

Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις, σύμφωνα εκθέσεις του ΟΗΕ και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους, είναι οργανωμένες σε 15 τάγματα που απαρτίζουν δύο ταξιαρχίες πεζικού, οι οποίες  είναι εξοπλισμένες με ελαφρά όπλα, ορισμένα ελαφρά πυροβόλα και όλμους.

Το «πολεμικό ναυτικό» των Τουρκοκυπρίων το αποτελούν επί της ουσίας  μονάδες ακτοφυλακής που διαθέτουν 18 ελαφρά σκάφη περιπολίας, ενώ επισημαίνουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες έχουν ενισχυθεί με ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο και δύο μικρότερα.

Η Τουρκία αυτό το διάστημα έχει από ότι διαφαίνεται σε πλήρη εφαρμογή σχέδια που έχουν στόχο το Αιγαίο και την Κύπρο, δείχνοντας μια ιδιότυπη «βιασύνη» στην υλοποίηση τους.

Μέρος αυτών των σχεδιασμών ήταν και η ένταξη στο πολεμικό ναυτικό των κατεχομένων στην Κύπρο του αποβατικού πλοίου TCG Ertuğrul, το οποίο παρελήφθη σε ειδική τελετή στην τουρκική Ναυτική Διοίκηση .

Όπως όλα δείχνουν στην περιοχή υλοποιείται σχέδιο αναβάθμισης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας ενόψει πιθανών νέων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια περίοδο στο τελικό στάδιο εισέρχονται τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με όλα να δείχνουν ότι μπορεί να είναι και η καταληκτική εβδομάδα για συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα και την Τρίτη, επιστρέφει στην Κύπρο η ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της κοινοπραξίας Noble – Shell – Delek για ολοήμερες διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Ενέργειας με την ομάδα διαπραγμάτευσης της Δημοκρατίας.

Σκοπός είναι να βρεθεί κοινή συνισταμένη σε ελάχιστες αλλά σημαντικές διαφορές για μια τροποποιημένη συμφωνία, που θα εξασφαλίζει τη γρήγορη ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και τη δημιουργία των αγωγών για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές προς το Ιτκού της Αιγύπτου, με το οποίο οι εταιρείες της κοινοπραξίας έχουν ήδη προκαταρκτική συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», ήδη οι δύο πλευρές έχουν υποβάλει προτάσεις για να βρεθεί η διατύπωση όρων κοινά αποδεκτών στην τροποποιημένη συμφωνία. Με αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα «κερδίσει» τροποποιήσεις στο αρχικό συμβόλαιο, με τις οποίες οι Noble – Delek – Shell υποχρεώνονται να επενδύσουν εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε να αναπτυχθεί το κοίτασμα «Αφροδίτη» και να ξεκινήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου.

Το αρχικό συμβόλαιο, που ήταν και το πρώτο του είδους που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν περιελάμβανε ισχυρές δεσμεύσεις και ποινές γι’ αυτό το θέμα, κάτι που προφανώς εκμεταλλεύτηκε η κοινοπραξία και δεν ανέπτυξε μέχρι τώρα το κοίτασμα, με το επιχείρημα ότι λόγω των νέων διεθνών συνθηκών σε σχέση με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήταν οικονομικά ασύμφορη μια τέτοια ανάπτυξη.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, δηλαδή αμέσως μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», θα είναι στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των TOTAL και ΕΝΙ, όπου επίσης όπως όλα δείχνουν φτάνουν σε τελικές συμφωνίες.

Η πρώτη συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αφορά στο τεμάχιο 7, το οποίο δεν έχει διατεθεί και σε σχετική διαδικασία το διεκδίκησε η κοινοπραξία TOTAL-ΕΝΙ.
Η δεύτερη, αφορά στην είσοδο της γαλλικής TOTAL με ποσοστό γύρω στο 50%, στα τεμάχια 2, 3 και 9, των οποίων τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης ανήκουν τώρα στην κοινοπραξία ENI-KOGAS.

Άρα τα λεφτά είναι πάρα πολλά και σε αυτήν την περίπτωση και οι Τούρκοι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να υφαρπάξουν  τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων με κάθε μέσα, ακόμη και στρατιωτικά.

pentapostagma.gr