GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δημοτικές εκλογές: Τα φαβορί στις 10 μεγάλες πόλεις – Η έκπληξη στην Αθήνα με Kασιδιάρη και το ντέρμπι Ταχιάου - Ορφανού

Ελάχιστοι δήμοι θα εκλέξουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών Αν και αποδεσμευμένες από την κεντρική πολιτ...




Ελάχιστοι δήμοι θα εκλέξουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών
Αν και αποδεσμευμένες από την κεντρική πολιτική σκηνή και τη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, οι δημοτικές εκλογές αναμένεται να δώσουν και αυτές τον δικό τους τόνο και χρώμα στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη.
Άλλωστε τα αποτελέσματα των εκλογών κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις και δήμους της χώρας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Στην Αθήνα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επικράτηση του Κ. Μπακογιάννη με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο ποιος θα είναι ο αντίπαλος του στο δεύτερο γύρο, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ντέρμπι μεταξύ του επίσημου υποψήφιου της ΝΔ, Ν. Ταχιάου και του «αντάρτη» Γ. Ορφανού ενώ στον Πειραιά θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν, τη δεύτερη θητεία του ο κ. Μώραλης.Από εκεί και πέρα στις άλλες μεγάλες πόλεις και δήμους της χώρας αναμένονται αμφίρροπες μάχες και ντέρμπι, χωρίς όμως να λείπουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θεωρούνται σίγουροι για την επανεκλογή τους.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ελάχιστοι οι δήμοι, οι οποίοι θα εκλέξουν τον δήμαρχο τους από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που συνεπάγεται εύθραυστες ισορροπίες, συμμαχίες και πολιτικές ανατροπές για το δεύτερο γύρο της 2ας Ιουνίου.

Αθήνα: Φαβορί ο Μπακογιάννης – Μάχη για τη δεύτερη θέση

Στο Δήμο Αθήνας η πρωτιά φαίνεται να έχει «κλειδώσει» και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της πόλης.
Ο Κ. Μπακογιάννης προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί τόσο για τον πρώτο όσο και για το δεύτερο γύρο ανεξάρτητα από το ποιον θα έχει απέναντι του.
Ωστόσο η μεγάλη μάχη θα δοθεί για τη δεύτερη θέση και για ποιος θα αναμετρηθεί με τον κ.Μπακογιάννη στο δεύτερο γύρο.
Οι Ηλίας Κασιδιάρης, από την Χρυσή Αυγή, Νάσος Ηλιόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Γερουλάνος από το ΚΙΝΑΛ θα αναμετρηθούν μέχρι τέλους για τη δεύτερη θέση που έχει αναμφίβολα έναν έντονο πολιτικό συμβολισμό στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, μια και πρόκειται για το μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Θεσσαλονίκη: Προβάδισμα ο Ταχιάος, ντέρμπι ο β’ γύρος

Ο εκλεκτός της ΝΔ Νίκος Ταχιάος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο διάδοχος του Γ. Μπουτάρη στη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν πρώτο απέναντι στους δύο βασικούς του αντιπάλους, τον «αντάρτη» Γιώργο Ορφανό και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, στο β’ γύρο αναμένεται να βρει απέναντι του τον Γ. Ορφανό, ο οποίος διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της κας.Νοτοπούλου.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και στην κάλπη αυτό το σενάριο, εκτιμάται πως ο β’ γύρος μεταξύ Ταχιάου και Ορφανού θα εξελιχθεί σε ένα πραγματικό ντέρμπι.
Δημοσκόπηση μάλιστα της Opinion Poll δίνει τη νίκη στον Γ. Ορφανό στο δεύτερο γύρο.

Πειραιάς: Παραμένει στη θέση του ο Μώραλης

Εκπλήξεις δεν αναμένονται στο δήμο Πειραιά, καθώς ο νυν δήμαρχος Γ. Μώραλης φαίνεται πως θα εξασφαλίσει πολύ άνετα τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του.
Το πιθανότερο είναι στο δεύτερο γύρο να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο της ΝΔ, Ν. Βλαχάκο, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να τον απειλεί.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο κ.Βλαχάκος θα είναι πάνω από τον Ν. Μπελαβίλα, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και αυτός όπως όλα δείχνουν, μένει εκτός από το β’γύρο, είναι ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί τη ΝΔ έστω και αν η δημαρχία δεν πάει στα χέρια της.

Πάτρα: Μπροστά ο Πελετίδης

Στην Πάτρα ο Κωνσταντίνος Πελετίδης, ο νυν δήμαρχος που προέρχεται από το ΚΚΕ, προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί για μια δεύτερη θητεία.
Απέναντι του στο δεύτερο γύρο αναμένεται να βρεθεί είτε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος είτε ο ανεξάρτητος και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται να διαθέτει μια ισχυρή δυναμική.
Ο εκλεκτός της ΝΔ, Νίκος Παπαδημάτος φαίνεται να βρίσκεται μακριά από το β΄γύρο.

Ηράκλειο Κρήτης: Μάχη για δύο από τα παλιά

Στο Ηράκλειο Κρήτης η μάχη θα κριθεί μεταξύ του Γιάννη Κουράκη, πρώην δημάρχου και υποψήφιου του Κινήματος Αλλαγής και του νυν δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2014 και με τη στήριξη της ΝΔ.
Μάλιστα αν και αρχικά είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ο κ.Κουράκης θα απολάμβανε της στήριξης της ΝΔ, καθώς υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της δυσαρέσκειας από τη ΝΔ στο πρόσωπο του κ.Λαμπρινού, στη συνέχεια αυτή αναιρέθηκε με τη ΝΔ να μη στηρίζει επίσημα κανένα υποψήφιο.
Βάσει αυτών των δεδομένων, ο κ.Κουράκης προβάλλει ως το φαβόρι για τη δημαρχία.
«Σφήνα» στους Κουράκη – Λαμπρινό θα επιχειρήσει να μπει η Ευαγγελία Σχοιναράκη, η οποία είχε εκλεχθεί νομάρχης Ηρακλείου από το 2006 έως το 2010 με το ΠΑΣΟΚ όπως και ο Ηλίας Λυγερός που είχε στηριχθεί το 2014 από το ΣΥΡΙΖΑ.

Λάρισα: Προς δεύτερη θητεία ο Καλογιάννης

Έτοιμος να ανανεώσει τη θητεία του στη δημαρχία της Λάρισας φέρεται ο Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ.
Απέναντι του θα βρεθεί, όπως συνέβη και στις δημοτικές εκλογές του 2014, η Ρένα Καραλαριώτου, η οποία έχει τη στήριξη της ΝΔ.
Στις εκλογές του 2014 η κα.Καραλαριώτου είχε καταφέρει στον πρώτο γύρο να πάρει περισσότερες ψήφους από τον κ.Καλογιάννη, ο οποίος όμως κέρδισε στο β’ γύρο με περίπου 9 μονάδες διαφορά.

Ιωάννινα: Ντέρμπι για τρεις 

Η μάχη για τη δημαρχία των Ιωαννίνων είναι από τις πιο αμφίρροπες καθώς τρεις υποψήφιοι «αγωνίζονται» να περάσουν στο δεύτερο γύρο, εκεί που θα κριθεί και ο νικητής βάσει των συμμαχιών που θα γίνουν στο δρόμο προς τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
Ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας που προέρχεται από την Κεντροαριστερά θα δώσει σκληρή μάχη με τον Μωυσή Ελισάφ που έχει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής (και διαθέτει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο) αλλά και με την Τατιάνα Καλογιάννη που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ όπως και ο «αντάρτης» Νίκος Γκόντας, ο οποίος αν και έπεται, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο δεύτερο γύρο.
Σημειώνεται πως ο κ.Γκόντας είχε βρει πρώτος στον α’γύρο των δημοτικών εκλογών του 2014 με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά έχασε στο δεύτερο γύρο από τον Θωμά Μπέγκα.

Βόλος: Φαβορί και πάλι ο Μπέος

Για νέα θητεία ετοιμάζεται και ο Αχιλλέας Μπέος καθώς προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη δημαρχία του Βόλου.
Απέναντι του στο δεύτερο γύρο αναμένεται να βρει την Νάνσυ Καπούλα, την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας που έχει τη στήριξη της ΝΔ, αν και από κοντά ακολουθεί και ο Ιάσονας Αποστολάκης που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται πως το 2014 ο Μπέος είχε λάβει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ποσοστό άνω του 38%, το οποίο εκτοξεύτηκε στο 53,13% στο β’ γύρο.

Τρίκαλα: Προς ανανέωση θητείας ο ανεξάρτητος Παπαστεργίου

Στα Τρίκαλα ο νυν δήμαρχος Δ. Παπαστεργίου, ο οποίος αν και προέρχεται από τη ΝΔ κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, είναι και πάλι το φαβορί καθώς θεωρείται από τους πιο πετυχημένους δημάρχους.
Στο δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθεί με τον Κ. Κρεμμύδα που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Καλαμάτα: Σκληρή μάχη γαλάζιων υποψηφίων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκλογική μάχη στην Καλαμάτα, όπου φαίνεται πως τρεις υποψήφιοι παλεύουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.
Πρόκειται για τους Θ. Βασιλόπουλο – διάδοχος του Π. Νίκα που κατεβαίνει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη ΝΔ - , Β. Κοσμόπουλο (κατεβαίνει ως ανεξάρτητος) και Μαρία Οικονομάκου, η οποία διετέλεσε αντιδήμαρχος επί της δημαρχίας Νίκα.
Η Καλαμάτα είναι από τους δήμους όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς όχι μόνο ποιοι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο αλλά και το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της πόλης.

www.bankingnews.gr