GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis

Της Άννας Κανδύλη Τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των στοιχείων που αφορά και τα 5 πολιτικά πρόσωπα γ...




Της Άννας Κανδύλη

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των στοιχείων που αφορά και τα 5 πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την πλειοψηφία αυτών, δηλαδή τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, η δικογραφία θα οδηγηθεί στο αρχείο.
Κι αυτό γιατί, κατά τις ίδιες πηγές, όσα αναφέρθηκαν σε βάρος τους από τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν επιβεβαιώθηκαν έστω σε επίπεδο ενδείξεων με άλλα στοιχεία, όπως έγινε με την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Για τον πρώην υπουργό οι εισαγγελείς αποφάσισαν να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να τον καλέσουν σε εξηγήσεις, λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά ενδείξεων που κατά την κρίση τους τον καθιστούν ύποπτο τέλεσης της αξιόποινης πράξης της δωροδοκίας.
Μεταξύ αυτών των ενδείξεων είναι όχι μόνο συμπληρωματικές καταθέσεις που έδωσαν προστατευόμενοι μάρτυρες αλλά και τουλάχιστον δύο ακόμη από πρόσωπα που κατέθεσαν επωνύμως. 
Παράλληλα ελήφθησαν υπόψη αποφάσεις του κ.Λοβέρδου ως υπουργού Υγείας την περίοδο Απρίλιου 2011-Μαίου 2012 σχετικά με την κυκλοφορία και την τιμολόγηση 4 σκευασμάτων, ευνοικές την φαρμακοβιομηχανία.

Το ξέπλυμα

Αν και «μαύρο» πολιτικό χρήμα δεν έχει εντοπιστεί τουλάχιστον έως τώρα, δικαστικές πηγές αναφέρουν πως βρήκαν τη διαδρομή αυτού, το οποίο όπως εκτιμούν καταλήγει στον πρώην υπουργό. 
Συγκεκριμένα, διάφορα ποσά φαίνεται να φεύγουν από τη Βασιλεία της Ελβετίας όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία, να πηγαίνουν στην Novartis ΕΛΛΑΣ κι ένα μέρος αυτών να δίδεται προκειμένου να πληρωθούν εικονικά τιμολόγια που εκδίδει μια ήδη ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία για διαφήμιση σε 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ωστόσο οι υπεύθυνοι των Μέσων αυτών όταν κλήθηκαν από τους εισαγγελείς αρνήθηκαν ότι έχουν παράσχει τέτοιες υπηρεσίες.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια ημέρα φαίνεται να γίνονται αναλήψεις των επίμαχων χρηματικών ποσών από το ίδιο μάλιστα πρόσωπο που τα κατέθετε, τα οποία "ξεπλυμένα" κατέληγαν ,πιθανότατα σε μετρητά, σε άγνωστους αποδέκτες .
Επιπλέον, η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει σύντομη επιχειρηματική δραστηριότητα , καθώς σταματά τη λειτουργία της το 2012, με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της να προέρχεται από τη Νοβάρτις.

Οι υπεύθυνοι της εν λόγω εταιρείας είναι μεταξύ των 5 μη πολιτικών προσώπων που η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς καλεί τώρα σε εξηγήσεις για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος .
Εκτός αυτών καλούνται και μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας.
Υπό έρευνα πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είναι και άλλες εταιρείες επικοινωνίας που φέρονται να λειτούργησαν ως «οχήματα» για τις δωροδοκίες.

enikos.gr