GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αποσύρουν δυνάμεις από Τρίπολη οι ΗΠΑ, ενώ οι ισλαμιστές προελαύνουν προς την πρωτεύουσα - Αυξάνεται ο αριθμός νεκρών

Οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης επιχείρησαν να φτάσουν στο κέντρο της Τρίπολης σήμερα, Δευτέρα, αφού η εύκολη επέλασή τους μ...





Οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης επιχείρησαν να φτάσουν στο κέντρο της Τρίπολης σήμερα, Δευτέρα, αφού η εύκολη επέλασή τους μέσω της ερήμου πέρασε σε μια περίπλοκη φάση εξαιτίας της αντίδρασης των δυτικών.
Η πρόσφατη αναταραχή στη χώρα απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να προκαλέσει περισσότερη μετανάστευση στην Ευρώπη και να επιτρέψει στους ισλαμιστές μαχητές να εκμεταλλευτούν το χάος, αναφέρει το Reuters.

Νεκροί-εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από την έναρξη, την Πέμπτη, της στρατιωτικής επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ από το Υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη.
Από την πλευρά του, ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έκανε λόγο για 19 νεκρούς από τις τις τάξεις του τις τελευταίες ημέρες.
Επιπλέον, τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, από τις 4 Απριλίου όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ πολλοί πολίτες είναι εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών. "Η γρήγορα αυξανόμενη ανάπτυξη των δυνάμεων πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικό εκτοπισμό του πληθυσμού", σημειώνει η έκθεση.
Προσθέτει ότι οι υπηρεσίες αρωγής επί του εδάφους διαθέτουν αρκετές ιατρικές προμήθειες και συσκευασίες για την φροντίδα τραυμάτων για έως και 210.000 ανθρώπους και για την αντιμετώπιση 900 τραυματισμών για τρεις μήνες.

«Αποσύρονται» οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει προσωρινά κάποιες από τις δυνάμεις τους από τη Λιβύη λόγω των «συνθηκών ασφαλείας στο έδαφος», δήλωσε την Κυριακή ένας ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος, καθώς οι  δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ προχώρησαν προς την πρωτεύουσα της Τρίπολης και συγκρούστηκαν με αντίπαλες πολιτοφυλακές.

Μια μικρή ομάδα αμερικανικών στρατευμάτων έχει βρεθεί στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια, βοηθώντας τις τοπικές δυνάμεις να καταπολεμήσουν τους Ισλαμιστές και τους μαχητές της Αλ Κάιντα, καθώς και να προστατεύσουν τις διπλωματικές διευκολύνσεις.

"Οι πραγματικές συνθήκες ασφάλειας στη Λιβύη γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες και απρόβλεπτες", δήλωσε ο γενικός διευθυντής των  πεζοναυτών Gen. Thomas Waldhauser, επικεφαλής της Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής.
«Ακόμα και με την προσαρμογή της δύναμης, θα συνεχίσουμε να είμαστε ευέλικτοι για να υποστηρίξουμε την υπάρχουσα στρατηγική των ΗΠΑ».
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των στρατευμάτων των Η.Π.Α. που έχουν αποσυρθεί ή πόσοι παραμένουν στη χώρα.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το Sky News Arabia iι μονάδες του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) έχουν εγκαταλείψει το έδαφος του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης μετά τα αεροπορικά χτυπήματα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA)

Αποσύρονται και οι Ινδοί

Σύμφωνα με το CNBC, η Ινδία απέσυρε επίσης μια μικρή ομάδα ειρηνευτικών δυνάμεων από τη χώρα.
Ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Sushma Swaraj δήλωσε ότι οι 15 Central Reserve Police Forces εκκένωσαν την Τρίπολη το Σάββατο, επειδή η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώθηκε ξαφνικά και οι συγκρούσεις μετακινήθηκαν στην πρωτεύουσα.

Ο Φαϊέζ Σαράι, επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη, κατηγόρησε τον Χαφτάρ για προδοσία. Σαράι και Χαφτάρ πραγματοποίησαν συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι στα τέλη Φεβρουαρίου, την πρώτη επιβεβαιωμένη συνάντησή τους από τον Νοέμβριο του 2018, όταν συμφώνησαν ότι οι εθνικές εκλογές ήταν απαραίτητες, σύμφωνα με το U.N.

ΟΗΕ - ΗΠΑ - Ε.Ε

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Ghassan Salame, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο συνέδριο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τις φατρίες της Λιβύης να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση της Λιβύης» «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αντιτιθέμεθα στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και παροτρύνουμε την άμεση παύση αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στην πρωτεύουσα της Λιβύης», δήλωσε ο Πομπέο.

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε σήμερα έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη και για επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Η Μογκερίνι κάλεσε τους Λίβυους ηγέτες να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Όπως είπε η ίδια, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να στείλουν αυτό το μήνυμα.

Στο χάος από το 2011

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο 75χρονος Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ' εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.

Πηγή: Σημερινή