GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ: Σας ζητούν να αναγνωρίσετε την «ψευδεπίγραφη» μακεδονική γλώσσα

Προς: Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο κύριο ...






Προς:Την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως,

Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαίο. 

Αρ. Πρωτ.: 99

Γιαννιτσά 14 Μαρτ. 2019

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Απευθυνόμαστε στο πάνσεπτο πρόσωπό σας με αφορμή την επιστολή που απέστειλε προς εσάς το σλαβόφιλο πολιτικό κόμμα με επωνυμία «Ουράνιο Τόξο» και με την οποία αιτείται να επιτρέψετε, σε ορισμένες περιοχές του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας, να τελείται η Θεία Λειτουργία και στην λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα.

Οι συντάκτες της επιστολής δηλώνουν ότι ενθαρρύνθηκαν από την λεγόμενη «Συμφωνία των Πρεσπών» το περιεχόμενο της οποίας απορρίπτεται ως άκρως ανιστόρητο και πολιτικά απαράδεκτο από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κάθε ηλικίας και τόπου διαμονής (όπως αποδείχθηκε στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε όλη την υφήλιο), και το οποίο ψηφίσθηκε από το Ελληνικό κοινοβούλιο με αμφισβητούμενη συνταγματική νομιμότητα, κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και το κυριότερο χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του με Δημοψήφισμα, καταλύοντας βάναυσα την Δημοκρατία και τρομοκρατώντας του Έλληνες πολίτες που τόλμησαν να αντιταχθούν ειρηνικά σε αυτήν.

Το αίτημα του σλαβόφιλου πολιτικού κόμματος «Ουράνιο τόξο» ταυτίζεται με τις ακραίες εθνικιστικές τάσεις του κράτους των Σκοπίων που επιδιώκουν με καθημερινές πράξεις τους την κάθοδο στο Αιγαίο.
Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται χρήση των εκφράσεων «Εθνικά Μακεδόνας» και «Μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, τις οποίες απορρίπτει μέχρι και η ανθελληνική «Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως γνωρίζετε, ορισμένοι Μακεδόνες με κρυστάλλινη Ελληνική εθνική συνείδηση, κυρίως για τις ανάγκες της καθημερινής επικοινωνίας στο πολυεθνικό περιβάλλον της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά και λόγω επιβολής της σλαβικής γλώσσας με βίαιο τρόπο κατά τις σλαβικές κατοχές (Σέρβων και Βουλγάρων) της Μακεδονίας, χρησιμοποιούσαν σλαβογενείς γλωσσικές εκφράσεις, χωρίς γραπτό λόγο.
Σε τέσσερα παγκόσμια γλωσσολογικά συνέδρια που διενήργησε μετά το 2012 το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ειδικός οργανισμός του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, διεθνείς προσωπικότητες της παγκόσμιας γλωσσολογίας, απέδειξαν ότι ποτέ δεν υπήρξε «μακεδονική γλώσσα», στην αρχαία Ελλάδα αλλά μόνο ελληνική. Εξίσου διεθνές επιστημονικό δεδομένο είναι και το ότι η γλώσσα η οποία ομιλείται σήμερα στο κράτος των Σκοπίων αποτελεί μια σερβοβουλγαρική διάλεκτο.
Έτσι τα λεγόμενα «μακεδονικά» των συντακτών της επιστολής είναι η κατασκευασμένη, το 1945 στην πόλη των Σκοπίων, σλαβική γλώσσα από την επιτροπή Κολισέφσκι, κατόπιν εντολής του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας (Νοτιοσλαβίας) Ιωσήφ Τίτο.

Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα οι γηγενείς Μακεδόνες που ομιλούσαν κάποια σλαβικά ιδιώματα απέδειξαν έμπρακτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) την Ελληνικότητά τους και έχυσαν το αίμα τους για να υπερασπιστούν την Ορθόδοξη Χριστιανική τους πίστη, όπως αυτή εκφράζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Η δε πάνσεπτος Μητέρα Εκκλησία, διά των διακεκριμένων της κεφαλών, του Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄, Καστορίας Γερμανού, Δράμας Χρυσοστόμου, Πελαγονίας Ιωσήφ, Γρεβενών Αιμιλιανού και άλλων πολλών πρωτοστάτησε στην προστασία της ελληνικής συνειδήσεως των γηγενών Μακεδόνων και την αδιάκοπη συνέχεια του δεσμού τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι μνήμες αυτές είναι ακόμη πολύ νωπές Παναγιώτατε.
Υπάρχουν χωριά που ακόμη οι κάτοικοί τους καυχώνται να προσδιορίζονται ως «Πατριαρχικοί», απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας κάθε μνήμη της λεγομένης τότε «Εξαρχίας».

Το αίτημα του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» για λειτουργία στα σλαβικά ξυπνά στους γηγενείς Μακεδονικούς πληθυσμούς τις δυσάρεστες μνήμες της κομιτατζήδικης αγριότητας που απομάκρυναν βίαια ή σκότωναν τον Ορθόδοξο Έλληνα κληρικό, πιστό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, για να τοποθετήσουν Εξαρχικό (κομιτατζή) Βούλγαρο παπά για να κάνει την λειτουργία στα σλαβικά.
Για να εξυπηρετήσουν οι εν λόγω τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, εντελώς ανιστόρητα και ατεκμηρίωτα, προσπαθούν να ονομάσουν τα σλαβογενή τοπικά ιδιώματα ως «μακεδονικά» προκειμένου να παραπλανήσουν και να εγκλωβίσουν στους κόλπους τους Μακεδόνες, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη πολιτιστικών συλλόγων της Ομοσπονδία μας. 
Ουσιαστικά, το αίτημα για Θεία Λειτουργία στα δήθεν «μακεδονικά» είναι μία καταφανής προσπάθεια «σλαβοποίησης» των γηγενών Μακεδόνων ελάχιστοι των οποίων ομιλούν, εκτός της ελληνικής, και κάποια σλαβογενή ιδιώματα.
Έτσι, Σας ζητούν να αναγνωρίσετε την ψευδεπίγραφη «μακεδονική» γλώσσα, για να αποκτήσουν όχημα στις επιδιώξεις τους.

Είμαστε πέραν από βέβαιοι ότι η Παναγιότητά Σας δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιτρέψει κάτι τέτοιο, αφού περίτρανα έως τώρα έχετε αποδείξει ότι συνεχίζετε αδιάκοπα την παράδοση των ενδόξων Πανσέπτων Προκατόχων σας.
Ωστόσο δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας ως τα τέκνα προς τον Πατέρα για τις εξελίξεις των εσχάτων καιρών.
Για όλους εμάς τους μοναδικούς, γηγενείς και αυτόχθονες Μακεδόνες θα αποτελούσε υψίστη τιμή και εύνοια, εάν τυγχάναμε απαντήσεώς Σας επί των ως άνω τεθέντων υψίστων ζητημάτων.

Επί τούτοις εξαιτούμενοι τας θεοπειθείς Υμών ευχάς και ευλογίας, διατελούντες μετά βαθυτάτου σεβασμού και αφοσιώσεως κατασπαζόμεθα ευλαβώς την αγίαν Δεξιάν Σας.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων