GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Από το 2021 οι πολίτες των ΗΠΑ θα χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν την Ευρώπη

Οι πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα θα είναι παρελθόν το 2021. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Παρασ...




Οι πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα θα είναι παρελθόν το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες θα χρειάζονται ένα νέο είδος θεώρησης – ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών ή ETIAS– για να επισκεφθούν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Σένγκεν – Schengen Area.

Ο χώρος Schengen είναι μια ζώνη 26 ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν εσωτερικά σύνορα και επιτρέπουν στους πολίτες τους να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρών όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για διάστημα έως 90 ημερών χωρίς βίζα.

Για να υποβάλουν αίτηση για το ETIAS, οι πολίτες των ΗΠΑ θα χρειάζονται έγκυρο διαβατήριο, λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ανέφερε η ΕΕ.

Οι ανήλικοι, ανέφερε η ιστοσελίδα, θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται μόνο τα κανονικά διαβατήρια για να ταξιδέψουν μετά την έναρξη ισχύος των θεωρήσεων.

Η Ένωση δήλωσε ότι η θεώρηση ETIAS ισχύει για τρία χρόνια και επιτρέπει στους Αμερικανούς να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν όσες φορές χρειάζεται.

Στην ιστοσελίδα του ETIAS, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι «αποφάσισε πρόσφατα να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας για να αποφύγει τυχόν περαιτέρω προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση και την τρομοκρατία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαμάχη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις θεωρήσεις για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Οι ταξιδιώτες στις πέντε αυτές χώρες είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ τις οποίες οι ΗΠΑ απαιτούν να υποβάλουν αίτηση θεώρησης.

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε για πρώτη φορά μια έκθεση που ζητά από τις ΗΠΑ να χορηγήσουν το ίδιο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε αυτές τις πέντε χώρες, όπως οι άλλες 23 χώρες της ΕΕ, σε αντάλλαγμα ότι οι κάτοικοι των ΗΠΑ διατηρούν το ίδιο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στον χώρο Σένγκεν.

Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν ίση μεταχείριση για όλα τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή ήθελε να περιμένει μέχρι να ασκήσει το αξίωμα ο Πρόεδρος Τραμπ για να «πιέσει για πλήρη αμοιβαιότητα όσον αφορά τις θεωρήσεις».

Τον Ιούνιο του 2018, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της Επιτροπής να επιβάλει θεωρήσεις στους πολίτες των ΗΠΑ.