GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ψάχνουν τρόπο να μείνει με ΚΟ ο Καμμένος – Η αινιγματική δήλωση Βούτση για «θεραπεία»

- Τα τρία σενάρια Μία σιβυλλική δήλωση του ο Νίκος Βούτσης κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών άνοιξε ξανά το ...

-


Τα τρία σενάρια

Μία σιβυλλική δήλωση του ο Νίκος Βούτσης κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών άνοιξε ξανά το ενδεχόμενο διάσωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ -έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε συγκεκριμένα:

«Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ.
Γι’ αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. 
Καταλάβετέ το, το ξαναείπα:
Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Μάλιστα όταν ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε εάν αύριο το βράδυ ο κ. Παπαχριστόπουλός πάει στο γραφείο του με την επιστολή παραίτησης τον αποτρέψει ξανά από το να παραιτηθεί εκείνος απάντησε.

«Μιλάτε για μια βαριάντα (σ.σ. κίνηση στο σκάκι) που δεν έχει σχέση με την θεραπεία.
Τα άλλα που σας είπα να σκεφτείτε.
Τελευταία συμβουλή δόθηκε εκείνη την ημέρα, αύριο θα αποφασίσει μόνος του.
Και την προηγούμενη φορά μόνος του αποφάσισε, απλά εγώ του έθεσα υπόψιν του όλα τα δεδομένα. 
Καλά έκανε και δεν παραιτήθηκε, είχα πει ότι υπάρχει το χρονικό διάστημα να θεραπευτούν τα πράγματα».

Τα τρία σενάρια της «θεραπείας»

Με βάση την σιβυλλική δήλωση Βούτση τρεις τρόποι υπάρχουν προκειμένου να μην διαλυθούν αύριο οι ΑΝΕΛ:

Είτε ο Θ. Παπαχριστόπουλος να μην παραιτηθεί αλλά και να μην τον διαγράψει το πρωί όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Καμμένος
Είτε ένας από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο Δημήτρης Καμμένος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γυρίσει, το ίδιο έχει δηλώσει και ο Γ. Λαζαρίδης.
Άρα το βάρος πέφτει στον Νίκο Νικολόπουλο ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα κατέβει για δήμαρχος στην Πάτρα. 
Κατά συνέπεια μία αυριανή παραίτηση του κ. Νικολόπουλου θα διευκόλυνε τα πράγματα αφού ο βουλευτής που θα τον αντικαθιστούσε θα βρισκόταν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
Να πιεστεί ο Τέρενς Κουίκ να παραδώσει την έδρα του και να αναλάβει η επόμενη επιλαχούσε των ΑΝΕΛ -και πιστή στον Καμμένο – Ελένη Σκλαβενίτη.
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει με λιγότερους από 151 βουλευτές ως δεδηλωμένη πλειοψηφία, όπως την απέκτησε με την επιστολή των «6» ανεξάρτητων βουλευτών.
Ως εκ τούτου δεν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.
Πάντως η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη αύριο το πρωί: Εφόσον ο κ. Καμμένος υλοποιήσει την σημερινή του απόφαση και διαγράψει πριν την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης τον κ. Παπαχριστόπουλο, θα πάψουν οι ΑΝΕΛ να υφίστανται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αρνητική η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής

Νωρίτερα, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ως προς το άρθρο 15 παράγραφος 2 ήταν ομόφωνα αρνητική.

Η ερμηνεία που δίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο, είναι ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα, χρειάζονται 5 βουλευτές που να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.

Οπως αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής: «Στο ερώτημα εν κατακλείδι αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική».

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, δόθηκε στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων από το γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Η τελική απόφαση – καθώς το Επιστημονικό Συμβούλιο απλώς εκφέρει γνώμη – θα ληφθεί αύριο, Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, οπότε και συνεκλήθη εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Με βάση την γνωμοδότηση πάντως της επιτροπής, οι ΑΝΕΛ από αύριο «τελειώνουν» ως ΚΟ, καθώς ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε το πρωί, μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΟ, ότι θα διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο αν μέχρι αύριο δεν παραδώσει την έδρα του.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα διαγράψει τον βουλευτή πριν από την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία ψηφίζεται το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου «να μην ψηφίσει την παράδοση της Μακεδονίας».

Εφόσον παραιτηθεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος, την έδρα παίρνει ο Τέρενς Κουίκ που ως γνωστόν θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Ετσι, η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές, αλλά ο ένας εξ αυτών, ο Αριστείδης Φωκάς, έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα (Ενωση Κεντρώων).
Ως εκ τούτου, προσμετρώνται μόνο 4, ένας λιγότερος από το όριο που θέτει ο Κανονισμος της Βουλής και ο Πάνος Καμμένος θα μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-