GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΠΟΣΟ ΠΟΛΕΜΗΣΕ Ο ΕΛΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ?

- Από τον Ιωάννη Κ. Μπουγά* Το 6ο σύνταγμα Κορινθίας τους ΕΛΑΣ ήταν το πολυαριθμότερο, ισχυρότερο και καλύτερα οργανωμ...

-



Από τον
Ιωάννη Κ. Μπουγά*

Το 6ο σύνταγμα Κορινθίας τους ΕΛΑΣ ήταν το πολυαριθμότερο, ισχυρότερο και καλύτερα οργανωμένο της Πελοποννήσου -3 πλήρη τάγματα, Λόχο Διοικήσεως, Λόχο Οπλομηχανημάτων και "Ανταρτοεπονίτικη Διμοιρία"- με διοικητή μόνιμο ταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, τον Εμμανουήλ Βαζαίο, και πολλούς ακόμη μονίμους αξιωματικούς στις τάξεις του. 

Η περιοχή του ήταν η σπουδαιότερη από στρατιωτικής απόψεως για τους Γερμανούς και γι αυτό έκαναν συνεχώς εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ώστε να κρατούν τις οδούς επικοινωνίας – Κόρινθο-Τρίπολη και Κόρινθο-Πάτρα- ανοικτές και ασφαλείς γι αυτούς.

Το 6ο έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά από την 6η Δεκεμβρίου έως το τέλος.
Έλαβε μέρος και στη επίθεση στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη.
Εγκατέλειψε την Αθήνα με 80 νεκρούς, 100 περίπου βαριά τραυματίες και 150 αγνοούμενους (οι περισσότεροι ήταν μάλλον βιαίως στρατολογημένοι και λιποτάκτησαν). 

Ο διοικητής του Βαζαίος που έδωσε αυτά τα στοιχεία στα απομνημονεύματά του, γράφει ότι το σύνολο των νεκρών του συντάγματος ήταν 147. 
Επίσης γνωρίζουμε ότι σε 2 μάχες με τα Τάγματα Ασφαλείας είχε 32 νεκρούς. 
Ακόμη και αν δεν είχε κανέναν άλλο νεκρό σε άλλες συγκρούσεις με τα Τάγματα Ασφαλείας, αυτό σημαίνει ότι το 6ο Κορινθίας είχε:
- 80 από τους 147 νεκρούς ή το 55% στα Δεκεμβριανά,
- τουλάχιστον 32 από τους 147 νεκρούς ή 22% με τα ΤΑ, και
- το πολύ 35 νεκρούς από τους 147 ή 23% με τους Γερμανούς!

Αν αυτή ήταν η κατάσταση με το ισχυρότερο σύνταγμα της Πελοποννήσου που βρισκόταν σε κομβική για τους Γερμανούς περιοχή, τι μπορεί να συνέβει με άλλα συντάγματα του ΕΛΑΣ?



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


-