GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η αμφιλεγόμενη τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ»;

- Μια υπερσυντηρητική μουσουλμανική οργάνωση, η οποία δρα ως το μακρύ χέρι του συστήματος Ερντογάν Tο πρωί της 31ης Δεκεμβρί...

-




Μια υπερσυντηρητική μουσουλμανική οργάνωση, η οποία δρα ως το μακρύ χέρι του συστήματος Ερντογάν

Tο πρωί της 31ης Δεκεμβρίου του 2018, η τουρκική ΜΚΟ «İHH İnsani Yardım Vakfı» δημοσίευσε φωτογραφικό υλικό στα social media από κάποια δράση της στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τη σχετική περιγραφή των φωτογραφιών, μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στην Αθήνα και μοίρασαν χειμωνιάτικα ρούχα και χρηματική βοήθεια(!) σε πρόσφυγες.
Παραδόξως, η ακριβώς τοποθεσία της δράσης δεν αναφέρεται, αν και στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να διακρίνει αναρτημένο το σχετικό λάβαρο της οργάνωσης με την υποσημείωση «Δεκέμβριος 2018-Ελλάδα».

-



Αν κανείς ανατρέξει στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης θα εντοπίσει ότι η συγκεκριμένη δράση έχει προαναγγελθεί από τις 3 Δεκεμβρίου, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνεται στη σχετική λίστα.
Οι υπόλοιπες χώρες/περιοχές είναι το Αφγανιστάν, το Κιργιστάν, η Δημοκρατία των Αλτάι στη Ρωσία, η Μογγολία, το Καζακστάν, η Κριμαία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Υεμένη, ο Λίβανος και η Αίγυπτος.

-

Η IHH δεν είναι μια οποιαδήποτε ΜΚΟ.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη υπερσυντηρητική μουσουλμανική οργάνωση, η οποία πολλές φορές δρα ως το μακρύ χέρι του συστήματος Ερντογάν σε πλήθος μουσουλμανικών περιοχών του κόσμου.
Πολλές από τις ανθρωπιστικές δράσεις της περιλαμβάνουν τη διανομή αντιτύπων του Κορανίου ανά τον κόσμο, ενώ η IHH πρωτοστατεί διαχρονικά στις κινητοποιήσεις υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος.
Δικής της ιδιοκτησίας ήταν το 2010 το περίφημο πλοίο Mavi Marmara που επιχείρησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και δικά της μέλη ήταν εκείνα που απέρριψαν το αίτημα των ισραηλινών αρχών να ελέγξουν το πλοίο – χωρίς αυτό φυσικά να δικαιολογεί την υπέρμετρη αντίδραση των ισραηλινών κομάντο που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα προβληματική θεωρείται η δραστηριοποίηση της οργάνωσης στη Συρία.
Για την ακρίβεια, μέχρι το 2014 οι τουρκικές αρχές διερευνούσαν τη διασύνδεσή της με παρακλάδια της Al Qaeda που πολεμούσαν ενάντια στο καθεστώς Άσαντ.
Στη συνέχεια, όμως, η Τουρκία επέλεξε να ασχοληθεί πιο ενεργά με τη Βόρεια Συρία και η IHH φαίνεται ότι αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του επίσημου τουρκικού κράτους και ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων της περιοχής που μέχρι και σήμερα υποστηρίζονται από την Άγκυρα.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όταν το 2016 οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας βρίσκονταν σε οριακά σημείο, η Μόσχα κατάθεσε επίσημο υπόμνημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο περιέχονται καταγγελίες για μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και ιατρικού υλικού από την ΙΗΗ στη Συρία, με τη βοήθεια μάλιστα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT).

''Η δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης οργάνωσης σε ελληνικό έδαφος μόνο καλοδεχούμενη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, πόσο μάλλον εντός δομών φιλοξενίας προσφύγων. 

-

Όπως εύλογα προκύπτει από όλα τα παραπάνω, η δραστηριοποίηση της συγκεκριμένης οργάνωσης σε ελληνικό έδαφος μόνο καλοδεχούμενη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, πόσο μάλλον εντός δομών φιλοξενίας προσφύγων.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις ελληνικές αρχές είναι κάτι παραπάνω από εύλογα.

Πραγματοποίησε πράγματι τη συγκεκριμένη δράση η IHH στην Ελλάδα;
Αν ναι, σε ποια ακριβώς δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική;
Ζήτησε άδεια από τις αρμόδιες αρχές;
Αν ζήτησε, με ποιο σκεπτικό της δόθηκε;
Υπήρχε ανάγκη για επιπρόσθετη υποστήριξη των συγκεκριμένων προσφύγων από ΜΚΟ τρίτης χώρας;
Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες που έλαβαν τη βοήθεια της IHH ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη εθνική ή θρησκευτική ομάδα;

Κυρίως, όμως, το ερώτημα είναι ένα: σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ο κρατικός μηχανισμός, από τον φύλακα ενός προσφυγικού καταυλισμού μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες, είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ποια είναι η αποστολή τους;

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"