GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η ανδρεία του Σπαρτιάτη Διηνέκη - «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά»

Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες που έλαβαν μέρος στην μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ υπό τον βασιλιά Λεωνίδα. ...






Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες που έλαβαν μέρος στην μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ υπό τον βασιλιά Λεωνίδα.
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τι έγινε στην συγκεκριμένη μάχη αλλά και την συμβολή σε αυτήν του βασιλιά Λεωνίδα.
Ο Διηνέκης είναι σχετικά άσημο πρόσωπο αφού δεν αναφέρεται συχνά σε βιβλία, πόσο μάλλον στα σχολικά.
Παρόλ’ αυτά είναι άξιος θαυμασμού για την ανδρεία του,την αποφασιστικότητα του και την τόλμη του να πάρει μέρος στην μάχη.
Συμβολίζει τον μέσο Σπαρτιάτη που με την αυταπάρνηση του θυσιάζει στο πεδίο της μάχης την ζωή του, με σκοπό την ελευθερία της πατρίδας του. 
Είχε πολύ μεγάλη εμπειρία καθώς είχε πάρει μέρος σε πολλές μάχες.


Υπάρχουν αρκετά αποσπάσματα που αναφέρονται στον Διηνέκη για την γενναιότητα του αλλά και την αγάπη που του είχε ο Λεωνίδας παρουσιάζοντας τους συχνά να γευματίζουν μαζί.
Ίσως η σημαντικότερη αναφορά στο όνομα του γίνεται από τον Ηρόδοτο.

Λακεδαιμονίων δὲ καὶ Θεσπιέων τοιούτων γενομένων ὅμως λέγεται ἀνὴρ ἄριστος γενέσθαι Σπαρτιάτης Διηνέκης· τὸν τόδε φασὶ εἰπεῖν τὸ ἔπος πρὶν ἢ συμμῖξαι σφέας τοῖσι Μήδοισι, πυθόμενον πρός τευ τῶν Τρηχινίων ὡς ἐπεὰν οἱ βάρβαροι ἀπίωσι τὰ τοξεύματα, τὸν ἥλιον ὑπὸ τοῦ πλήθεος τῶν ὀιστῶν ἀποκρύπτουσι· τοσοῦτο πλῆθος αὐτῶν εἶναι.
Τὸν δὲ οὐκ ἐκπλαγέντα τούτοισι εἰπεῖν ἐν ἀλογίῃ ποιεύμενον τὸ Μήδων πλῆθος, ὡς πάντα σφι ἀγαθὰ ὁ Τρηχίνιος ξεῖνος ἀγγέλλοι, εἰ ἀποκρυπτόντων τῶν Μήδων τὸν ἥλιον ὑπὸ σκιῇ ἔσοιτο πρὸς αὐτοὺς ἡ μάχη καὶ οὐκ ἐν ἡλίῳ.

Ο Διηνέκης έμεινε γνωστός στην ιστορία εξαιτίας της απάντησης του «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά», όταν κάποιος παρατήρησε ότι οι Πέρσες ήταν τόσοι πολλοί ώστε τα βέλη τους θα σκέπαζαν τον ήλιο.
Ο Ηρόδοτος επίσης μας πληροφορεί ότι την τρίτη και τελευταία μέρα της μάχης και όταν ο Λεωνίδας είχε πληγωθεί θανάσιμα,ο Διηνέκης μαζί με ορισμένους συμπολεμιστές του τράβηξαν το άψυχο σώμα του βασιλιά 4 φορές από τα χέρια των εχθρών έως ότου πέθαναν όλοι από τα βέλη των Περσών.
Να τονίσω ότι κανονικά ο Διηνέκης δεν είχε το δικαίωμα να λάβει μέρος στην μάχη, γιατί βάσει του Σπαρτιάτικου νόμου αυτό το δικαίωμα το είχαν μόνο όσοι είχαν τουλάχιστον έναν γιο.
Ο Διηνέκης αντίθετα είχε 4 κόρες.
Η φλόγα όμως που είχε για να πολεμήσει για την πατρίδα του δεν θα μπορούσε να τον αφήσει πίσω και έτσι παρουσιάζοντας μια δούλα, η οποία ισχυρίστηκε πως είχε γεννήσει τον γιο του, πήρε τελικά την άδεια να πολεμήσει στην μάχη των Θερμοπυλών.
Άξιος πολεμιστής, γενναίος, έζησε με τιμή αγωνιζόμενος για την πατρίδα του.
Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο παραθέτω και τον όρκο των αρχαίων Σπαρτιατών:

Ἄγετ᾿, ὢ Σπάρτας εὐάνδρω κῶροι πατέρων πολιατᾶν λαιᾷ μὲν ἴτυν προβάλεσθε, δόρυ δ᾿ εὐτόλμως ἄνχεσθε, μὴ φειδόμενοι τὰς ζωάς· οὐ γὰρ πάτριον τᾷ Σπάρτᾳ!

Ἐμπρὸς ὢ τῆς εὐάνδρου Σπάρτης τέκνα πατέρων πολιτῶν, διὰ τῆς ἀριστερᾶς χειρὸς τὴν ἀσπίδαν προβάλετε, διὰ δὲ τῆς δεξιᾶς μὲ τόλμη τὸ δόρυ ὑψώσατε, μὴ φειδόμενοι τὴν ζωὴ γιατὶ αὐτὸ δὲν εἶναι πατροπαράδοτον στὴν Σπάρτη!

Χάρης Λόχας

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"