GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

2019 - Η χρονιά της Ενέργειας

- Του Μάριου Πούλλαδου ΜΕΛΑΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ 2018 Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ SAIPEM ΣΤΗ «ΣΟΥΠΙΑ» ΤΟ 2018 ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ Τ...

-



Του Μάριου Πούλλαδου

ΜΕΛΑΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ 2018 Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ SAIPEM ΣΤΗ «ΣΟΥΠΙΑ»

ΤΟ 2018 ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ENI ΣΤΗΝ «ΚΑΛΥΨΩ» ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ  ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ EXXON ΣΤΗ «ΔΕΛΦΥΝΗ»

Πλούσιο σε ενεργειακές εξελίξεις υπήρξε το 2018, που ξεκίνησε με τη γεώτρηση και ανακάλυψη από την ΕΝΙ στο θαλασσοτεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και τελειώνει με μια πολλά υποσχόμενη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10 από την Exxon Mobil.
Κομβικά σημεία-σταθμοί του έτους που μας πέρασε ήταν η ανακάλυψη της «Καλυψούς», η παρεμπόδιση από την Άγκυρα τής γεώτρησης της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά» στο οικόπεδο 3, η παραχώρηση του οικοπέδου 7 στην ΤΟΤΑΛ και ασφαλώς η γεώτρηση-κλειδί της Exxon Mobil στη «Δελφύνη».

Σε όλη τη διάρκεια του έτους η ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν προβαίνει καθημερινά σε απειλές και προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με παράτυπες NAVTEX, ενώ η Άγκυρα άρχισε και η ίδια γεωτρήσεις με τον «Πορθητή» στα νότια παράλια της Τουρκίας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Υποδοχή με τουρκικές Νavtex

Με το καλημέρα του καινούργιου έτους οι Τούρκοι υποδέχονται στο λιμάνι του Μαρμαρά το πρώτο τους πλοίο-γεωτρύπανο, υπό την ονομασία DeepSea Metro 2, το οποίο στη συνέχεια βάφτισαν «Πορθητή» και ανακοινώνουν γεωτρήσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.
Αρχές Ιανουαρίου η Άγκυρα αρχίζει παράλληλα έναν «ψυχρό πόλεμο» στην κυπριακή ΑΟΖ, δεσμεύοντας μεγάλο τμήμα της για στρατιωτικές ασκήσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εορτασμών των Θεοφανίων, στο Ζύγι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα προχωρήσει η Λευκωσία στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, είπε «περιμένουμε τις παρατηρήσεις και της Ελλάδος, διότι εφάπτονται οι ζώνες, οι οποίες διαχωρίζουν τις δύο Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.
Εκείνο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ».
Εν τω μεταξύ η Τουρκία διεκδικεί γραπτώς στην ΕΕ τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας λόγο για «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα», ενώ ο Οζερσάι πιέζει τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί να προβεί σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ για ΑΟΖ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Αποκάλυψη «Καλυψούς»και μπλόκο σε ENI

Παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, το Κάιρο δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται η οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου. 
Την ευαισθησία της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε στις επαφές του με την ιταλική ηγεσία ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η ιταλική EΝΙ ανακοίνωσε την ανακάλυψη σημαντικής «στήλης» φυσικού αερίου στο θαλασσοτεμάχιο 6.
Το συγκεκριμένο κοίτασμα, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της εταιρείας, υπολογίζεται να διαθέτει περίπου 6-8 tcf φυσικού αερίου.
Για τεράστιας σημασίας ανακάλυψη κάνει λόγο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αφού ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε η επέκταση κοιτασμάτων τύπου Ζορ στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μέσα στο 2019 θα ακολουθήσει μια γεώτρηση αξιολόγησης, για να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα του δυναμικού της «Καλυψούς».

Ακολούθως, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, Saipem 12000, βάζει πλώρη ολοταχώς για τον στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου 3, όπου παρεμποδίζεται από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με τη δικαιολογία διεξαγωγής ασκήσεων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διπλωματικά διαβήματα, προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η νέα τουρκική πρόκληση διά της διπλωματικής οδού, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει επίθεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ και η Κομισιόν καλούν την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που προκαλούν εντάσεις. Λεκτική στήριξη και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη λύπη του εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 
Οι Βρετανοί δηλώνουν πως «αξιολογούν την κατάσταση», ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δηλώνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μας πιέσει για ΑΟΖ.
Ο ΠτΔ στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ και ο κατοχικός ηγέτης ζητά τη σύσταση «κοινής επιτροπής» για το φυσικό αέριο.

Την ενόχλησή τους για τη δραστηριοποίηση της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ μαζί με την Exxon Mobil εκφράζουν οι Τούρκοι.
Στις 23 Φεβρουαρίου το γεωτρύπανο της ENI προβαίνει σε μια ύστατη προσπάθεια να πάει στον στόχο «Σουπιά», ωστόσο ακινητοποιήθηκε εκ νέου από τουρκικά πολεμικά πλοία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο Λιμάνι Λεμεσού.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Έρευνες Exxon και καμώματα Noble

Στις 14 Φεβρουαρίου φτάνει στην Κύπρο ένα απ’ τα δυο ερευνητικά της EXXON Mobil, το Ocean Investigator, για διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών και όταν θα ολοκληρώσει το έργο του θα ακολουθήσει το σκάφος Med Surveyor για περιβαλλοντικές έρευνες στα σημεία των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10.

Διάλογο με τη Noble Energy που διαχειρίζεται μαζί με την DELEK και την Shell ξεκινά η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο να διαφανεί αν υπάρχει περιθώριο να αλλάξει η συμφωνία αναλογικού καταμερισμού των εσόδων από το κοίτασμα «Αφροδίτη».
Η εταιρεία απαίτησε γραπτώς, και διά ζώσης, αύξηση του ποσοστού εσόδων που θα έχει, γιατί, όπως ισχυρίζεται, σύμφωνα με τις υφιστάμενες τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς, δεν της συμφέρει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

H ENI δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, από το Λονδίνο, κατά την τελετή παρουσίασης του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας για την επόμενη τριετία.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της εταιρείας, Λούκα Μπερτέλι, στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas στη Λευκωσία, είπε πως η κοινοπραξία Eni/Total εξετάζει την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα τεμάχια 6 και 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Καλυψώ».

Μιλώντας σε τελετή για τη διανομή του φυσικού αερίου σε 101 επαρχίες της Τουρκίας, ο Ερντογάν από την πλευρά του είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει καμιά υποχώρηση στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ πρέπει να κάνουν βήματα μαζί, συστήνοντας μια επιτροπή για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΑποφασισμΕΝΙ για γεώτρηση

Οι Τούρκοι ξαναστέλνουν το ερευνητικό τους σκάφος «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ για παράνομες έρευνες.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στην Αίγυπτο, όπου προωθεί την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από την «Αφροδίτη» προς τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου.
Το ΑΚΕΛ δεν απορρίπτει το σενάρια κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Τουρκία μετά τη λύση.

Στις 25 του μήνα φτάνει στο νησί ο Διευθύνων Σύμβουλος της EΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί». 
Επεσήμανε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν έρευνες και γεωτρήσεις σε άλλα οικόπεδα μέσα στο 2019.

ΜΑΪΟΣ
Τριμερής σε Λευκωσία

Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς ανακοινώνει πως το Ισραήλ και η Κύπρος ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για διεθνή διαιτησία προκειμένου να ξεκαθαρίσει η διαφωνία σχετικά με τον διαχωρισμό του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκτείνεται κατά ένα ελάχιστο ποσοστό στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι έχει ζητηθεί από τις εταιρείες να διευθετήσουν αυτήν τη διαφορά και εξήγησε πως αν δεν καρποφορήσει αυτή η διαβούλευση μεταξύ των εταιρειών, τότε και μόνο τότε Κύπρος και Ισραήλ θα επιλύσουν τη διαφορά σε διαιτητικό δικαστήριο.

O Υπουργός μεταβαίνει ακολούθως στο Κάιρο, όπου μαζί με τον Αιγύπτιο Ομόλογό του Eλ Μόλα παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες, «τσιμεντώνοντας» τον αγωγό φυσικού αερίου από την «Αφροδίτη».

Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO υπέβαλε αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Πετρελαίων (PIGM) του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας για δύο άδειες για διεξαγωγή γεωτρήσεων στους τομείς P34-b και P35-a, που βρίσκονται βορειοανατολικά της Κύπρου, στο τρίγωνο Μερσίνα-Κύπρος-Αλεξανδρέττα.

Στις 8 Μαΐου ολοκληρώθηκε σε θερμό κλίμα η τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στη Λευκωσία.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, με τους Πρωθυπουργούς των τριών χωρών να δεσμεύονται για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον East Med εντός του 2018.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για μηχανισμό που καθιερώθηκε μεταξύ των τριών χωρών, ο οποίος προάγει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όπως είπε, στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε τη σημασία του East Med για την Ε.Ε., ενώ ο Τσίπρας είπε πως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας.

Τις επόμενες μέρες, με συμμετοχή εκπροσώπων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σε ρόλο παρατηρητή), πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας επίσημη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την κατασκευή του αγωγού East Med.

Ο τουρκικός Τύπος αντιδρά έντονα στην τριμερή της Λευκωσίας, ενώ Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως πρέπει να ανοίξει ναυτική και αεροπορική βάση στα κατεχόμενα.
Σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Τσάταμ Χάουζ στο Λονδίνο, ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, αν η Κύπρος συνεχίσει εκεί τις μονομερείς επιχειρήσεις.

Στις 21 του μηνός πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΤΟΤΑL, Στεφάν Μισέλ, όπου συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το χρονοδιάγραμμα για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», ενώ κατέθεσε το έμπρακτο ενδιαφέρον της για συνεκμετάλλευση με την ENI του θαλασσοτεμαχίου «8».

Πλώρη για Αττάλεια βάζει στις 31 το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», κάνοντας την πρώτη του έξοδο από τα στενά του Βοσπόρου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι αυτό το καλοκαίρι ξεκινούν γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Στήριξη ΗΠΑ σε Κυπριακή ΑΟΖ

O Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στη δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσιγκτον, προειδοποιεί την Τουρκία πως «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».

Φτάνει στην Κύπρο υψηλόβαθμη αντιπροσωπία της Exxon Mobil, όπου έχει συνάντηση με την Κυβέρνηση. Αντικείμενο των συζητήσεων Κυβέρνησης-Exxon Mobil θα είναι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα το τεμάχιο 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσουν στο Κυπριακό και πως θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους “τα δικαιώματα” του ψευδοκράτους και των Τ/κ και η Τουρκία θα κάνει γεώτρηση γύρω από την Κύπρο.
Παράλληλα στην Τουρκία γίνονται τα εγκαίνια του αγωγού TAP, παρουσία του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Τουρκικές απειλές, προχωρεί ο East Med

Τη δέσμευση της TOTAL στο κυπριακό πρόγραμμα ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού, Πατρίκ Πουγιανέ, κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολουθούν συναντήσεις αποφασιστικής σημασίας για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας.

Η Τουρκία απειλεί με επανάληψη της κρίσης στη κυπριακή ΑΟΖ, με τον Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι θα εμποδίσουμε ξανά γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην Κύπρο. Οι Τούρκοι υποδέχονται την Λουτ στην Κύπρο με την έναρξη ναυτικών ασκήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ .

Μέχρι και σε επιδιαιτησία δηλώνει πως είναι αποφασισμένη να πάει η Κυβέρνηση για το θέμα της συμφωνίας με τη Noble για το κοίτασμα «Αφροδίτη», σε περίπτωση που δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα των κερδών.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Διαπραγμάτευση για «Αφροδίτη»

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρεί στον διορισμό διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για το κοίτασμα «Αφροδίτη», δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Η καλύτερη επιλογή, ανέφερε, είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία, ούτως ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» το συντομότερο δυνατόν, που θα επιφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Συμφωνία-κλειδί με Αίγυπτο

Τριμερής συνάντηση σε Αίγυπτο και υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.
Ακολουθεί τριμερής σε Ισραήλ μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, με αντικείμενο την ενεργειακή συνεργασία και συγκεκριμένα την προώθηση του East Med.

Σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί την Αίγυπτο ως δυνητικό προμηθευτή φυσικού αερίου και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο σχέδιο φυσικού αερίου με την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Παραχώρηση του «7» και Τριμερής Ελούντας

Με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο ενεργοποιεί το άρθρο 5.6 του σχετικού Νόμου, καλώντας τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια με το 7 να καταθέσουν αιτήσεις έρευνας και γεωτρήσεων.
Η κίνηση αυτή εξόργισε την Άγκυρα, που, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τ/κ.

Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιείται συνάντηση στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ανώτερου Αντιπροέδρου της Exxon Mobil, Neil Chapman.
Ο ίδιος μίλησε για τις προοπτικές ανακάλυψης κοιτάσματος στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας, απάντησε πως αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τις Κυβερνήσεις και όχι τις εταιρείες.

Στις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην Ελούντα της Κρήτης η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να υπογράφουν «κοινή δήλωση», συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Σε έκθεσή του για το Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται στα ενεργειακά σημειώνοντας πως «οι νέοι γύροι διερευνητικών γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα μπορούσαν ωστόσο να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και να περιπλέξουν σημαντικά τις προοπτικές για διάλογο μεταξύ των μερών».

Στην έκδοση παράτυπης και προκλητικής Navtex στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου προχώρησε στις 16 Οκτωβρίου η Τουρκία, στέλνοντας για έρευνες το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στέλνει στην περιοχή φρεγάτες για παρακολούθηση.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο Πρόεδρος της Εxxon Mobil, Stephen Greenlee, κάνει λόγο για μεγάλες προσδοκίες από τη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10.

Εν τω μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο Αιγύπτου ενέκρινε τον αγωγό φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.

Στις 31 Οκτωβρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βάζει πλώρη για τον πρώτο του γεωτρητικό στόχο Alania-1 στα νότια παράλια της Τουρκίας. Η Τουρκία, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή της Μερσίνας, έχει αγοράσει ένα δεύτερο γεωτρύπανο, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Νέμεσις και έναρξη γεώτρησης της Exxon

Με την πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις 2018» στην ΑΟΖ της απαντά η Λευκωσία έμμεσα στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και παρατηρητές από Αίγυπτο, Ιταλία και Ιορδανία έδωσαν εντυπωσιακό «παρών» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο άσκησης για αντιμετώπισης κινδύνων είτε σε εμπορικά πλοία ή πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας αλλά και με ατυχήματα, με μαζικές διασώσεις και ρύπανση της θάλασσας.

Τη θέση ότι η απειλή κατά της Κύπρου είναι απειλή κατά της τριμερούς, διατύπωσε στο συνέδριο του Economist o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ του Ισραήλ για θέματα Δημόσια Διπλωματίας, Michael Oren.

Στον απόηχο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της ExxonMobil φτάνει στις 11 Νοεμβρίου, νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, στο στόχο “Δελφύνη”, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου η γεώτρηση της Εxxon Mobil, την ημέρα που βρίσκεται στο νησί ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος εξέφρασε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου.

Στις 26 Νοεμβρίου ανακοινώνεται η αίτηση της κοινοπραξίας Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, που τέθηκε ενώπιον του Υπουργείου Ενέργειας για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το ερευνητικό τεμάχιο 7.
Ο Μουσταφά Ακιντζί ζητά από τους Ε/κ να δώσουν φυσικό αέριο με αντάλλαγμα νερό.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Το τσιμέντωμα του East Med

Στις 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η 5η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην πόλη Μπερ Σέβα, με τους ηγέτες των χωρών να ανακοινώνουν και επίσημα την κατάληξη σε συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Το έργο θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, ενώ στο ενδιάμεσο αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"