GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ!

- Του Παναγιώτη Στάθη  Σε χρόνο ρεκόρ, αφού συζητήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλ...

-




Του Παναγιώτη Στάθη 

Σε χρόνο ρεκόρ, αφού συζητήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας οι προσφυγές ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε πώς η συμφωνία έχει καθαρά πολιτικό – κυβερνητικό χαρακτήρα, συνεπώς δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ.
Όπως αναφέρει το δικαστήριο αυτό γίνεται γιατί  "συνιστούν καθεαυτές πράξεις διαχειρίσεως της πολιτικής εξουσίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και συνδέονται ευθέως με τη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας".
Ως εκ τούτου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, "έχουν κυβερνητικό χαρακτήρα, μη υποκείμενες στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ".
Όμως, αναφέρουν οι δικαστές οι προσβαλλόμενες πράξεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε συνταγματικά προστατευόμενα ατομικά δικαιώματα ή σε πολιτικά δικαιώματα ή ακόμα να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ιδιώτες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν ατομικές νομικές ενέργειες (αγωγές, προσφυγές, κ.λπ.) στα δικαστήρια.

Μειοψηφία

‘Ένα μέρος του δικαστηρίου όμως ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Ποταμιάς μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις υπόκεινται στον  έλεγχο του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνεδρίασε με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια  τη σύμβουλο Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου.
Οι δυο απορριπτικές αποφάσεις είναι οι 2615-2616/2018 και οι προσφυγές συλλόγων στρέφονταν κατά της τελικής συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και των  επιστολών με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικ. Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"




-