GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Νέα Υόρκη: Ο Νίκος Λυγερός αποδόμησε την Συμφωνία των Πρεσπών

- Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα «κρυφά σημεία» και τις «ασάφειες» του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών έκρουσε από τη Ν...

-




Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα «κρυφά σημεία» και τις «ασάφειες» του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών έκρουσε από τη Νέα Υόρκη ο Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.

Πρόκειται για μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Παμμακεδονική σε πόλεις – κοιτίδες του Απόδημου ελληνισμού στις ΗΠΑ, αφού ήδη είχαν προηγηθεί η Βοστώνη και η Φιλαδέλφεια, ενώ θα ακολουθήσουν το Σικάγο, το Πίτσμπουργκ και το Ντένβερ.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ύπατος πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «κατάμεστη αίθουσα» και έδωσε το σύνθημα για εντατικοποίηση του αγώνα, προκειμένου η θεσμοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών να ανατραπεί.

«Η ομογένεια όχι μόνο δεν είναι αδιάφορη αλλά ενδιαφέρεται εξίσου, αν όχι περισσότερο.
Είναι αποφασισμένη να στείλει την δική της βροντερή φωνή σε όλους όσοι έβαλαν ως σχέδιο το ξεπούλημα της Μακεδονίας.
Ένα κείμενο που δεν στέκει ούτε ιστορικά, ούτε λογικά, ούτε εθνικά σε καμία περίπτωση.
Κάποιοι μας αποκαλούν ακροδεξιούς.
Αν εννούν έτσι ότι είμαστε πατριώτες, δεν πειράζει. 
Προσωπικά, θα με πείραζε αν με έλεγαν προδότη», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης.

Στην συνέχεια, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Γερουσίας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, εξέφρασε την βαθιά πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες της οργανωμένης ομογένειας και εν γένει του ελληνισμού για το Μακεδονικό θα δικαιωθούν.

«Τον αγώνα για την Μακεδονία πιστεύω ότι θα τον κερδίσουμε.
Κανένας αγώνας δεν θα πάει χαμένος, ούτε για την Μακεδονία, ούτε για την Βόρεια Ήπειρο την οποία επισκέφθηκα πρόσφατα.
Για να νοιώσει κάποιος ακόμη πιο Έλληνας, πρέπει να επισκεφθεί την Βόρειο Ήπειρο», ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας.

Στο πάνελ βρισκόταν, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, και ο νέος πρόεδρος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

«Ασάφειες» και «πονηρά σημεία»

Την εισαγωγή στις ομιλίες έκανε ο καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Αλεξανδρινού Ιδρύματος, Νίκος Μπίντας, ο οποίος ανέλυσε την ηγεσία και την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή που έχει λάβει το μακεδονικό ζήτημα.

«Βαφίτσαμε την παθητική συνθηκολόγηση ως θρίαμβο, την ντροπή την βαφτίσαμε υπερηφάνεια, την κοινωνική κατάρρευση την ονοματίσαμε πολιτικό κατόρθωμα.
Όλα αυτά κουρελιάζουν την συλλογική μας αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Μπήντας.

Στην κυρίως ομιλία, ο Νίκος Λυγερός εστίασε σε ορισμένα βασικά ζητήματα του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας αρχικά την «περίεργη» δομή με την οποία έχει συνταχθεί, ως προς τα άρθρα και τις προβλέψεις του.

«Το προσύμφωνο έχει την εξής δομή.
Έχει 20 άρθρα που χρησιμοποιούν την τεχνική του γκελ.
Για να καταλάβετε το 1 πρέπει να ξέρετε το 7, για να καταλάβετε το 8 πρέπει να ξέρετε το 12 και για να καταλάβετε το 13 πρέπει να καταλάβετε το 18. 
Έχουμε άρθρα που μιλούν για ένα θέμα, παρεμβάλεται κάποιο που μιλάει για κάτι άλλο και ξαφνικά παρεμβάλεται ένα τρίτο που συνεχίζει για κάτι που αναφερόταν πριν από 7 άρθρα.». είπε αρχικά κ. Λυγερός.

Σύμφωνα με τον κεντρικό ομιλητή, οι αναιρέσεις των θέσεων όσων «ευαγγελίζονταν» την Συμφωνία ξεκινούν από την αρχή, αφού από τα πρώτα κιόλας άρθρα αναιρείται το περίφημο «erga omnes». Παράδειγμα αποτελούν τα αρχικά στις πινακίδες των αυτοκινήτων, που αλλάζουν μεν σε NMK και ΝΜ, αλλά τα σημερινα MKD και MK διατηρούνται κανονικά σε όλες τις άλλες χρήσεις.

Επίσης, σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η διαφορά ανάμεσα στην «Βόρεια Μακεδονία», που θα είναι η συνταγματική ονομασία, με την «Μακεδονική» ιθαγένεια και την «Μακεδονική Γλώσσα», όπως επίσης και ο ποιος είναι ακριβώς ο διαχωρισμός ανάμεσα στην Ιστορία και τα σύμβολα της αρχαιοελληνικής Μακεδονίας με τη «Βόρεια Μακεδονία», αφού γίνεται λόγος για «δική της Ιστορία και κληρονομιά», χωρίς να προσδιορίζεται όμως ποια είναι αυτή.

Ακόμη, προέβλεψε ότι θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις όχι μόνο στα σχολικά βιβλία, αλλά και τις πρωτοβουλίες ιδιωτικών φορέων – π.χ. μια ημερίδα για τους Μακεδονομάχους – καθώς υπάρχει άρθρο στο οποίο οι Κυβερνήσεις δεσμεύονται πως θα αποθαρρύνουν δημόσιος και ιδιωτικούς οργανισμούς από δραστηριότητες που ευνοούν τον «σωβινισμό», χωρίς όμως να καθορίζεται επακριβώς το πλαίσιό τους και ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λυγερό, τίθεται μείζον ζήτημα για το θέμα του λιμανιού και της οικονομικής αξιοποίησης του θαλάσσιου χώρου, αφού υπάρχει παραπομπή μεν στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά δεν έχει ακόμη θεσπιστεί.

«Οι Σκοπιανοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λιμάνι στην Θεσσαλονίκη, θα έχουν μια προβλήτα που θα γράφει 'Βόρεια Μακεδονία', θα δένουν τα καράβια τα δικά τους, τα Σκοπιανά και αυτό θα γίνεται εκτός εθνικών χωρικών υδάτων, μετά τα έξι ναυτικά μίλια. Πόσο όμως θα ψαρεύουν;
Δεν έχει ρήτρα.
Αν συμφωνήσουμε ότι θα ψαρεύουν, πόσο;
Η ρήτρα είναι πολύ απλή, υπάρχει αναγκαστικά μέσα στην θέσπιση της ΑΟΖ.
Όμως εμείς δεν έχουμε θεσπίσει ΑΟΖ!», είπε ο Νίκος Λυγερός, εστιάζοντας στις συνέπειες για την αλιεία.

«Το λογικό ποιο είναι;
Ότι οι Σκοπιανοί ψαράδες θα πάνε πίσω στα Σκόπια για να πουλήσουν τα ψάρια σε χαμηλή τιμή;
Όχι, το πιθανότερο είναι ότι θα τα πουλήσουν στους Έλληνες, για να είναι πιο ακριβά.
Ο Έλληνας θα αγοράζει ψάρι που θα προέρχεται από την «Μακεδονία», χωρίς να μπορεί να διακρίνει την προέλευσή του.
Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο της ύπαρξης αυτής της παραχώρησης», ανέφερε ο κ. Λυγερός.

Τέλος, αναρωτήθηκε πώς γίνεται λόγος για «τελική συμφωνία» στην αρχή του κειμένου, την στιγμή που, ουσιαστικά, αυτο αναιρείται από μόνο του, εφόσον το χρονικό περιθώριο για συνταγματικές αναθεωρήσεις των Σκοπιανών έως το τέλος του 2018 πάρει παράταση έως τον Ιανουάριο του 2019, με συνέπεια να πρέπει να συνταχθεί αναθεωρήμένο, ως προς αυτο το κομμάτι, κείμενο.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ο Δημήτρης Φιλιππίδης ευχαρίστησε το Νίκο Λυγερό και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της Παμμακεδονικής Αμερικής.

«Θα γράψει Ιστορία ο κόσμος απέναντι σε αυτούς που θέλουν να σβήσουν την Ιστορία.
Η Μακεδονία δεν ανήκει στους εθνομηδενιστές.
Την παραλάβαμε από τους νεκρούς μας, από τους αγωνιστές μας, από αυτούς που έχυσαν αίμα για αυτά τα εδάφη και αυτήν την Μακεδονία είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδας χώματος στα παιδιά μας», κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.
Στην συνέχεια, ακολούθησε η διαδικασία των ερωταπαντήσεων, με το κοινό να κάνει περαιτέρω ερωτήσεις στο Νίκο Λυγερό.

-
-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"