GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τεράστια νίκη Μ.Σαλβίνι και Ντι Μάιο απέναντι σε ΕΕ: «Έδωσαν» το 0,36% του ελλείμματος & τα πήραν ΟΛΑ!

- Ραγδαία μείωση του ιταλικού κόστους δανεισμού - Nτι Μάιο: Nα παρθούν μέτρα κατά της Γαλλίας! Τεράστια νίκη Μ.Σαλβίνι και Ντι Μάι...

-
Ραγδαία μείωση του ιταλικού κόστους δανεισμού - Nτι Μάιο: Nα παρθούν μέτρα κατά της Γαλλίας!

Τεράστια νίκη Μ.Σαλβίνι και Ντι Μάιο απέναντι στην ΕΕ καθώς «έδωσαν» μόλις το 0,36% του ελλείμματος και τα πήραν... όλα!
Παίζοντας άριστα το γαλλικό "χαρτί", χωρίς να πάρουν πίσω τα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων, ήρθαν σε συμφωνία με την ΕΕ και έβγαλαν "στη σέντρα" την Γαλλία ζητώντας λήψη μέτρων εναντίον της!





Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων αφού η κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τον στόχο της για το έλλειμμα του 2019, τερματίζοντας μήνες αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών.

Η είδηση έγινε γνωστή πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία οι αξιωματούχοι αναμένεται να ανακοινώσουν το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκ. ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή το 2015.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο για το έλλειμμα για τον επόμενο χρόνο στο 2,04% του ΑΕΠ από το 2,4% που ήταν η αρχική πρόταση και αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί την πρόταση.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων σημείωσαν πτώση 12 μονάδων βάσης στο 0,47%, σε χαμηλό εξαμήνου, και κάτω από τα επίπεδα της 29ης Μαΐου, η οποία ήταν η χειρότερη ημέρα για τους διετείς ιταλικούς τίτλους εδώ και 25 χρόνια.

Οι αποδόσεις των πενταετών και των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών, στο 1,91% και στο 2,89% αντίστοιχα, καταγράφοντας πτώση 12 με 16 μονάδων βάσης.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων ήταν η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, στις 261 μονάδες βάσης.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,5% στις 19.040 μονάδες. 

Οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν άνοδο, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται 1,9% και τη Unicredit στο +2,6%. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο Κόντε τόνισε ότι «με αυτήν την αλλαγή στον προϋπολογισμό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προδώσουμε τους Ιταλούς» και φυσικά η κυβέρνησή του να μην προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί. 

Προσέθεσε ακόμη ότι η νέα πρόταση καθίσταται εφικτή, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 τελικά είχαν χαμηλότερο κόστος από όσο είχε, αρχικά, προβλεφθεί.

«Η πρόταση μας κρίθηκε , ήδη, ως σημαντική από την Κομισιόν», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα καλύτερα των εκτιμήσεων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να «διαγραφούν» από τον προϋπολογισμό το μέτρο για το επίδομα ιθαγένειας και άλλα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων.

Σαλβίνι: Η Κομισιόν να αντιμετωπίσει Ιταλία, Γαλλία με τον ίδιο τρόπο – Ντι Μάιο: "Να παρθούν μέτρα κατά της Γαλλίας"

Σε δηλώσεις του ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη Γαλλία και την Ιταλία με τον ίδιο τρόπο σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2019, προειδοποιώντας ότι αν δεν το πράξει αυτό «η μουσική θα αλλάξει».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici είχε αναφέρει πως η κατάσταση με τους προϋπολογισμούς των δύο αυτών χωρών, οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν υψηλότερα ελλείμματα για τον επόμενο χρόνο (ύστερα από τις παροχές Μακρόν και τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων) δεν είναι συγκρίσιμες.

Μάλιστα ο Moscovici προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι επί σειρά ετών η Ιταλία έχει παραβιάσει τους όρους σχετικά με τον προϋπολογισμό της.

«Στον απόηχο των δηλώσεων που έγιναν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο οποίος είπε ότι η Γαλλία μπορεί να κάνει ότι θέλει, έχω να πω ότι αρχίζει και με κουράζει λίγο αυτή η διπλή αντιμετώπιση» ανέφερε ο Salvini.

Η τρέχουσα αναταραχή στη Γαλλία και η αναγκαστική ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, η αξία των οποίων ενδέχεται να φθάσει στα 10 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα κρυφό χαρτί για την ιταλική κυβέρνηση.

Βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει, τα μέτρα Μακρόν θα οδηγήσουν το γαλλικό έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για το 2019, κάτι που σαφώς θα πρέπει όχι μόνο να προβληματίσει την Κομισιόν αλλά και να την οδηγήσει σε λήψη μέτρων και κατά της Γαλλίας. 

Άλλωστε οι διαθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τα γαλλικά προβλήματα, έγιναν απόλυτα ξεκάθαρες, μέσω δηλώσεων του Luigi Di Maio.

Μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους ο Di Maio ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε την Κομισιόν να λάβει μέτρα και κατά της Γαλλίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα σημάνει ότι «οι κανόνες δεν ισχύουν το ίδιο για όλους».

-
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"




-
pronews.gr