GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Η κατάθεση Τσακάλου «καίει» το μισό ΠΑΣΟΚ για το C4i – Δείτε βίντεο

- Πολλούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ «καίει» η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακ...

-

Πολλούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ «καίει» η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i, που ανακοινώνεται στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η περίπου 20.000 σελίδων δικογραφία που βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα κλειδωμένη σε αίθουσα της Βουλής, περιλαμβάνει καταθέσεις για επαφές του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκου, σε όλες τις φάσεις ανοίγματος και αξιολόγησης των προσφορών.



Το ημερολόγιο που «καίει» τον Χριστοφοράκο

Γνώστες της δικογραφίας αναφέρουν πως περιλαμβάνεται το ημερολόγιο της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, ενώ πολλά ερωτηματικά –λένε- προκαλεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρίας άλλαζαν μετά τα τηλεφωνήματα που γινόντουσαν. Πολύ συχνά, λένε οι ίδιες πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία του κ. Χριστοφοράκου με τον κ. Τσουκάτο.

Στη δικογραφία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Όλγας Παναγιωτίδου και του ΑΝΤ1, γίνεται ακόμη λόγος για 4 υπεράκτιες εταιρείες, μέσω των οποίων γινόταν διακίνηση χρημάτων.

Που στρέφεται η δικογραφία

Η δικογραφία στρέφεται κατά κ. Παπαντωνίου για το αδίκημα της «παθητικής δωροδοκίας κατά μόνας από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση, στρεφόμενη κατά του δημοσίου», «από την οποία –όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό- «το όφελος που επεδίωξε και πέτυχε και η ζημιά που προξενήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. δρχ ή 150.000 ευρώ», το ποσό αυτό αναφέρεται γιατί πάνω από αυτό μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται να υποβληθεί αίτημα με 30 υπογραφές.

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν πως με βάση τη νομολογία της Novartis η παθητική δωροδοκία δεν θεωρείται υπουργικό καθήκον, συνεπώς, λένε πηγές από τη Βουλή μπορεί να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή που θα διαρκέσει πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η δικογραφία θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

Τα τηλεφωνήματα ένα προς ένα
2001

Συμβουλευόμενη τα ημερολόγιά της, η κα Τσακάλου καταθέτει ότι στις 2/1 και 8/5/2001, ο Θ. Τσουκάτος κάλεσε τον Μ. Χριστοφοράκο, κάτι που επαναλήφθηκε στις 20 και 26/6 του ίδιου έτους.

Στις 3 και 4/10, ο Μ. Χριστοφοράκος της δίνει εντολή για τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπόδικο πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 8/10 ακυρώνεται η προγραμματισθείσα επίσκεψη του Μ. Χριστοφοράκου στο γραφείο του Θ. Τσουκάτου, με την επίσκεψη να γίνεται μία ημέρα αργότερα.

Κατά την κατάθεση της κας Τσακάλου, στις 6/11/2001, ο Μ. Χριστοφοράκος δέχεται κλήση από το γραφείο του Κ. Σημίτη, χωρίς καμία περαιτέρω λεπτομέρεια για το τι διημείφθη αλλά και με ποιον συνομίλησε το τότε στέλεχος της Siemens.
2002

Στις 14/2/2002, ο Θ. Τσουκάτος ξανατηλεφωνεί στον Μ. Χριστοφοράκο, ενώ στις 5/11 ο Γ. Παπαντωνίου, όντας τότε ΥΠΕΘΑ, φέρεται να τηλεφωνεί στον φυγόδικο.

Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση της κας Τσακάλου, δέκα ημέρες αργότερα, πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Χριστοφοράκο, χωρίς καμία επιπλέον πληροφορία για το μέρος και την ώρα της συνάντησης.

Ακολουθεί στις 20/11 ένα ακόμη τηλεφώνημα του Θ. Τσουκάτου προς το μεγαλοστέλεχος της Siemens, στο οποίο όμως -κατά την κατάθεση- ο υπόδικος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφήνει μήνυμα στον Μ. Χριστοφοράκο να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδή.

Μάλιστα, την ίδια μέρα, ο Γ. Παπαντωνίου φέρεται να τηλεφωνεί και πάλι στον Μ. Χριστοφοράκο.
2003

Με εξαίρεση δύο τηλεφωνήματα του Θ. Τσουκάτου προς τον Μ. Χριστοφοράκο, οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο Mr Siemens καλεί -για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους- επί καθημερινής βάσεως τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Θ. Τσουκάτος καλεί τον Μ. Χριστοφοράκο. Έπειτα από οκτώ ημέρες, ο Μ. Χριστοφοράκος δίνει οδηγία στους υφισταμένους του να του καλέσουν στο τηλέφωνο τον Θ. Τσουκάτο.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται και μία ημέρα αργότερα (12/2), με τον τότε βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ να τον καλεί πίσω την ίδια ημέρα.

Στις 14, 17, 18, 19 και 20/2 ο Μ. Χριστοφοράκος δίνει οδηγία για να έρθει σε επαφή με τον Θ. Τσουκάτο.

Στις 7/4 ο Θ. Τσουκάτος καλεί τον Μ. Χριστοφοράκο και ο τελευταίος στις 10 και 11/4 δίνει οδηγία για να πραγματοποιηθεί το αντίθετο. Κατά την κατάθεση, στις 14/4 ο Μ. Χριστοφοράκος δίνει οδηγία στην κα Τσακάλου να στείλει ένα κινητό προς τον Θ. Τσουκάτο, ενώ μία μέρα μετά ζητά και πάλι από την γραμματέα του να τον φέρει σε επαφή με τον Θ. Τσουκάτο.

Κατά τις δικαστικές πηγές, σε εκείνο το σημείο της κατάθεσής της, η κα Τσακάλου προχωρά σε διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, καταθέτει ότι στις επικοινωνίες που συντελέστηκαν στις 18, 19/2 και 14/4 του 2003, συνομίλησε η ίδια με τον Θ. Τσουκάτο μετά από σχετικές εντολές του Μ. Χριστοφοράκου για ζητήματα διεκπεραιωτικά, χωρίς όμως να διευκρινίζει το είδος των διεκπεραιώσεων.

Οι λοιπές συνομιλίες -κατά την κατάθεσή της- έγιναν αποκλειστικά από τους Μ. Χριστοφοράκο και Θ. Τσουκάτο.

Σελίδα ημερολογίου

Σύμφωνα με τις καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές, η κα Τσακάλου στην εν λόγω κατάθεση φέρεται να προσκόμισε και μία σελίδα από τα ημερολόγιά της.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι σημειώσεις των ονομάτων «Τσουκάτος», «Χρυσοχοΐδης» και «Γείτονας».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


-
pentapostagma.gr