GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεν περνάει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

- Μαραθώνια ήταν η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας με στιγμές έντασης, όπως η αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου ...

-




Μαραθώνια ήταν η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας με στιγμές έντασης, όπως η αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομου και πολλές τοποθετήσεις για το μείζον θέμα της Συμφωνίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας κατέληξε στα εξής:
Να παραμείνει ως έχει η μισθοδοσία των κληρικών, δηλαδή να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ υπήρξε ομοφωνία στα άλλα ζητήματα.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας ουσιαστικά απορρίπτει, χωρίς καν να συζητήσει, έναν από τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου συμφωνίας που είχαν από κοινού ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Τη θέση των ιεραρχών περιέγραψε εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ υπό συζήτηση είναι τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας.
Αν η κυβέρνηση επιμείνει και το θέσει εκ νέου, τότε θα συζητηθεί.

Ηχηρές αποχωρήσεις

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, εν μέσω θυέλλης, φωνών και αντεγκλήσεων, αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος από την Ιεραρχία φωνάζοντας προς την πλευρά του Αρχιεπισκόπου:
«Είστε ψεύτες, είστε ψεύτες και παραπληροφορείτε!
Τι θα πω εγώ στους ιερείς μου για τη μισθοδοσία τους;»

Η ένταση, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δημιουργήθηκε επειδή δεν ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος να συζητήσει τίποτα περί μισθοδοσίας του κλήρου και ότι το θέμα αυτό το θεωρεί λελυμένο τελεσίδικα με την κυβέρνηση.
«Αυτό έχει τελειώσει», φέρεται να είπε.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί επί του θέματος της μισθοδοσίας και ο Αρχιεπίσκοπος δεν του το επέτρεψε.

Τότε ο Μεσσηνίας άρχισε να διαμαρτύρεται σε έντονο ύφος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, και αφού πήρε τον λόγο, αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ιερώνυμος δεν μοίρασε – όπως γινόταν μέχρι τώρα – την εισήγησή του στους ιεράρχες και στους δημοσιογράφους, την οποία δημοσιοποίησε αποκλειστικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύνδεσμος Κληρικών για Ιεραρχία – Έγινε αυτό που ευχηθήκαμε

-
Θετικά χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου ο οποίος, όπως δήλωσε στο dogma.gr:
«Έγινε αυτό που ευχηθήκαμε.
Οι Ιεράρχες στάθηκαν κοντά στον κλήρο. Υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα του κλήρου»


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-