GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Τρίβουν» τα χέρια τους οι μαγαζάτορες των κατεχομένων

- Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που βιώνει η Τ/κ πλευρά λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ οδηγεί τους ...

-




Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που βιώνει η Τ/κ πλευρά λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ οδηγεί τους Ε/κ καταναλωτές για ψώνια στις κατεχόμενες περιοχές, με τους μαγαζάτορες των κατεχομένων να «τρίβουν» τα χέρια τους από την αυξανόμενη τάση των Ε/κ για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στα κατεχόμενα.

Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιούλιο οι Ε/κ είχαν ξοδέψει €1,18 εκ. στα κατεχόμενα ενώ τον Οκτώβριο του 2018 οι αγορές τους έφτασαν τα €1,65 εκατομμύρια, δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 39% μόλις σε ένα τετράμηνο.
Αντιθέτως, οι αγορές των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές συνεχίζουν την κατακόρυφη τους πτώση καθώς τον Ιούλιο του 2018 ξόδεψαν €1,6 εκατ., ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους οι αγορές έπεσαν στο ποσό του ενός εκατομμυρίου, μια μείωση της τάξεως περίπου του 40%.

Σε γενικές γραμμές η χρήση του πλαστικού χρήματος και των καρτών της JCC παρουσιάζει αυξητική τάση με την χρήση καρτών εντός Κύπρου να ακολουθεί ανοδική πορεία κατά 24% τον Οκτώβριο του 2018 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2017 με Οκτωβρίου 2018 η αύξηση έφτασε το 32% που σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει €2,8 δις.

Παράλληλα, χρήση καρτών εντός της Κύπρου τον Οκτώβριο του 2018 άγγιξε τα €270 εκατομμύρια συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2017.
Οι τοπικές κάρτες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό παρουσίασαν επίσης αύξηση τον Οκτώβριο του 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φτάνοντας τα €154 εκατ. ευρώ (αύξηση 10%) και οι κάρτες από ξένους στην Κύπρο έφτασαν τα €119 εκατ. (αύξηση 18%).
Σε απόλυτους αριθμούς οι τοπικές κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν για αγορές στο εξωτερικό σε ετήσια βάση έφτασαν τα €1,4 δις (άνοδος 11%) ενώ οι κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν από ξένους για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών εντός Κύπρου έφτασαν τα 958 εκατ. (αύξηση 18%).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της JCC o κυριότερος λόγος της αύξησης στη χρήση καρτών οφείλεται στις συναλλαγές λόγω των πληρωμών στο Τμήμα Εσωτερικών προσόδων.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



Γιώργος Πυρίσιης