GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εκλογές στις ΗΠΑ σήμερα: «Ολα για όλα» τα παίζει ο Ν.Τραμπ -Άμα θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς

- Εκλογές στις ΗΠΑ σήμερα με τον Ν.Τραμπ να τα παίζει "όλα για όλα". Για ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες μιλούν αμερικανικά Μ...

-
Εκλογές στις ΗΠΑ σήμερα με τον Ν.Τραμπ να τα παίζει "όλα για όλα".
Για ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες μιλούν αμερικανικά ΜΜΕ καθώς για 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίζουν οι Αμερικανοί, σε μια αναμέτρηση που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων και στα δύο σώματα.

Από τις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) οι Αμερικανοί που ζουν σε πολλές πολιτείες της ανατολικής ακτής --στο Κονέκτικατ, το Μέιν, το Νιου Χάμσαϊρ, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και τη Βιρτζίνια-- μπορούν να πάνε στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.



Ηδη, καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικάνων πολιτών να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.


Πάνω από 30 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων ή επιστολικά, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 22 εκατομμύρια που είχαν κάνει το ίδιο στην προηγούμενη τέτοια διαδικασία, το 2014.

Στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα οι midterm εκλογές έχουν πάντα τη σημασία τους. Συμπίπτουν με το μέσο της προεδρική θητείας και σε αυτές εκλέγεται το σύνολο των 435 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 35 από τις 100 θέσεις γερουσιαστών.
Με αυτή την έννοια το αποτέλεσμά τους θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα του αμερικανού Προέδρου να περάσει τις πολιτικές που θέλει, αλλά και την ικανότητα των Δημοκρατικών να προσπαθήσουν να υψώσουν αναχώματα στην πολιτική του.

Οι εκλογές αυτές μόνο ασήμαντες δεν είναι.
Στην παρούσα φάση, αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς.
Αν οι Δημοκρατικοί επανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα περιορίσουν σε σοβαρό βαθμό τις νομοθετικές δυνατότητες του προέδρου, ίσως ακόμη και να πυροδοτήσουν έρευνα για διάφορα κακώς κείμενα της διοίκησής του, αναγκάζοντάς τον σε κάθε περίπτωση να επανακαθορίσει την πολιτική του για το υπόλοιπο της θητείας του.

Δεν είναι λίγοι δε, όσοι εκτιμούν πως ενδεχόμενη ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής από τους Δημοκρατικούς, θα εντείνει τις πιέσεις για άσκηση δίωξης κατά του Τραμπ, αν και η εκκίνηση της διαδικασίας αποπομπής του απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας και ιστορικά δε συνηθίζεται στις ΗΠΑ (για την ιστορία, μόλις δύο πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί, οι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον και αμφότεροι απαλλάχθηκαν μετά από δίκη στη Γερουσία.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει πάρει ενεργό μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

«Όλα όσα έχουμε πετύχει κρίνονται αύριο» είπε τις περασμένες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ, μια δήλωση που επανέλαβε σε τρεις διαφορετικές προεκλογικές εκδηλώσεις.

Πρέπει να πάτε να ψηφίσετε» είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Οχάιο, επισημαίνοντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι η προεδρία του και η πολιτική του.

-

«Άμα θέλετε περισσότερα καραβάνια, περισσότερο έγκλημα, ψηφίστε Δημοκρατικούς.

Αν θέλετε ασφαλείς κοινότητες, ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς.

Αύριο διακυβεύονται όλα όσα οικοδομήσαμε» ανέφερε αυτήν την φορά από την Ιντιάνα ο Trump.

Σε δηλώσεις του από το Κέιπ Γκιραρντό στο Μιζούρι των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που οι εκλογική διαδικασία δεν πάει όπως ελπίζει τότε θα τις χρεωθεί προσωπικά.

«Εάν τα πάμε περίφημα αύριο, τότε θα πουν ότι δεν έχω καμία σχέση με αυτό» είπε ο ίδιος.

Ως προς τα προγνωστικά, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πάνε καλά στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους δίνουν ένα προβάδισμα.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι δύσκολα θα χάσουν το προβάδισμα που έχουν στη Γερουσία, ενώ είναι πιθανόν και να το διευρύνουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούν ίσως να δοκιμάσουν να περάσουν κάποια νομοθετήματα, όμως την ίδια στιγμή θα κινδυνεύουν να συναντήσουν το προεδρικό βέτο.
Από την άλλη οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να διορίζουν αυτούς που θέλουν στα ομοσπονδιακά αξιώματα.

Όλα αυτά θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και από τη συμμετοχή.
Ο Τραμπ με την ρητορική του και με την προσωπική του συμμετοχή και με την επένδυση στους Ευαγγελικούς χριστιανούς, προσπαθεί να έχει έναν συμπαγή κορμό υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, που θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα εάν η συμμετοχή είναι πιο χαμηλή.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί θα κριθούν από το εάν θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Ένα σενάριο θα είναι η απόλυτη καταστροφή για τη Wall Street

Την κρισιμότητα άλλωστε των εκλογών περιέγραψε και ο ίδιος ο Ν.Τραμπ, ο οποίος έδωσε το παρών σε συνεχείς προεκλογικές συγκεντρώσεις προκειμένου να ενισχύσει τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.

Ποιο όμως είναι το σενάριο που πραγματικά θα ταράξει τις αμερικανικές αγορές, με τα κύματα της αναταραχής να κινδυνεύουν να περάσουν τις όχθες του Ατλαντικού. 

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και η Wall Street φαινόταν να εκτιμά ιδιαίτερα το επιχειρηματικό περιβάλλον που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο Πρόεδρος Τραμπ. 

Οι κανονισμοί έχουν ανατραπεί, οι εταιρικοί φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά και πολλά στελέχη επιχειρήσεων δεν φοβούνται πλέον ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει κάτι που μπορεί να ανατρέψουν το κλίμα. 

Αλλά μετά τις εκλογές, όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Wedbush Securities, Steve Massocca, σε κάθε περίπτωση, ένα διαιρεμένο Κογκρέσο θα δημιουργήσει προβλήματα στην Ουάσινγκτον, τα οποία θα έχουν "αρνητικές επιδράσεις" στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η ατζέντα του Τραμπ είναι πολύ καλή για τις αγορές. 

Το μότο του είναι "λιγότερες ρυθμίσεις, χαμηλότεροι φόροι". 

Αλλά εάν έχει απέναντί του μια εχθρική Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οι Δημοκρατικοί θα κατέχουν θέσεις προέδρων επιτροπών στο Σώμα. 

"Σε ποιο βαθμό είναι σε θέση να διαταράξουν την ατζέντα του Τραμπ;", αναρωτήθηκε. 

Ένα τέτοιο σενάριο θα έχει μεν επίδραση στις αγορές, αλλά όχι μεγάλη. 

Το σενάριο που θα έχει μεγάλη επίδραση είναι εάν οι Δημοκρατικοί αναλάβουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων.

Ο Massocca πιστεύει ότι θα ήταν πραγματικά μια "καταστροφή" για τις τιμές των μετοχών. 

Το λιγότερο πιθανό σενάριο - η κυριαρχία των Δημοκρατικών - θεωρείται το πιο αρνητικό σενάριο για τις αγορές.

"Καταστροφή", δήλωσε ο Massocca.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας 

Σταδιακά, κάτι απόλυτα φυσιολογικό με δεδομένο και τον όγκο των ψηφοφόρων, θα γίνει η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ, με σημαντικό όγκο των πρώτων αποτελεσμάτων να ανακοινώνονται στις 1.00 GMT, δηλαδή μετά τις 3.00 πμ ώρα Ελλάδας. 

Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν βάσει του παρακάτω χρονοδιαγράμματος (εντός παρένθεσης η ώρα GMT και η ώρα Ελλάδος): 

-18:00 EST (2300 GMT – 1.00 πμ): Indiana και Kentucky
-19:00 EST (midnight GMT- 2.00 πμ): Georgia, Indiana, Kentucky, New Hampshire, South Carolina, Vermont, Virginia
-19:30 EST (00:30 GMT – 2.30 πμ): North Carolina, Ohio, West Virginia
-20:00 EST (01:00 GMT – 3.00 πμ): Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee
-20:30 EST (01:30 GMT – 3.30 πμ): Arkansas
-21:00 EST (02:00 GMT – 4.00 πμ): Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming
-22:00 EST (03:00 GMT – 5.00 πμ): Iowa, Montana, Nevada, Utah
-23:00 EST (04:00 GMT – 6.00 πμ): California, Hawaii, Idaho, North Dakota, Oregon, Washington
-01:00 EST (06:00 GMT – 8.00 πμ): Alaska

Βουλή των Αντιπροσώπων 

Τυπικά, το κόμμα της αντιπολίτευσης τείνει να κερδίσει έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών, υπήρξαν μόνο τέσσερις περιπτώσεις όπου ένας Πρόεδρος είδε πραγματικά το κόμμα του να κερδίσει έδρες. 

Αυτά ήταν συχνά αποτέλεσμα ειδικών περιστάσεων.

Για παράδειγμα, η δημοτικότητα του προέδρου Bush αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν από τα μέσα του 2002. 

Το 1998, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν έδρες, αλλά δεν είχαν τον νομοθετικό έλεγχο. 

Το 1934, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, οι Δημοκρατικοί επωφελήθηκαν από τη δημοτικότητα του προγράμματος New Deal του προέδρου Roosevelt. 

Το 1902, το μέγεθος της Βουλής των Αντιπροσώπων επεκτάθηκε, οπότε ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν εννέα έδρες, η πλειοψηφία τους μειώθηκε κατά 16 θέσεις.

Ένας άλλος παράγοντας που εξετάζεται πολύ προσεκτικά προκειμένου να υπάρξουν προβλέψεις για τις ενδιάμεσες εκλογές είναι η δημοτικότητα του εκάστοτε πρόεδρου.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Trump φθάνει, αυτή τη στιγμή, στο 42% και βρίσκεται κοντά στα υψηλά επίπεδα από την αρχή της προεδρίας του.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, η τρέχουσα δημοσκόπηση θα ισοδυναμούσε με μια απώλεια 37 θέσεων για τους Ρεπουμπλικάνους. 

Γερουσία

Οι προβλέψεις για τη Γερουσία είναι ακόμη πιο δύσκολες. Καθώς μόλις το 1/3 της Γερουσίας τίθεται σε νέες εκλογές κάθε δύο χρόνια – σε πλήρη αντίθεση με τη Βουλή που όλες οι έδρες είναι στον «αέρα» κάθε διετία- είναι αρκετά δύσκολο να μετρήσεις κανείς τη δυναμική που υπάρχει.

Την τρέχουσα περίοδο όλα δείχνουν ότι η τάση είναι υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Από τις 35 θέσεις που τίθενται σε ψηφοφορία αυτή τη στιγμή οι 26 βρίσκονται στην κατοχή των Δημοκρατικών.

Εξ αυτών οι 10 θέσεις είναι σε πολιτείες που το 2016 ψήφισαν υπέρ του Trump.

Τα βασικά στοιχήματα 

Οι αποδόσεις των στοιχημάτων και το επαγγελματικό μοντέλο επιβεβαιώνουν αυτές τις προσδοκίες. 

Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει τις υποτιθέμενες από την αγορά πιθανότητες από την PredictIt (μια ηλεκτρονική σελίδα στοιχηματισμού) και το μοντέλο από το fivethirtyeight.
Από κοινού, δείχνουν περίπου 75% πιθανότητα ότι οι Δημοκρατικοί θα πάρουν τον έλεγχο της Βουλής και περίπου 80% πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Εάν κοιτάξει κάποιος το μοντέλο 538, τότε οι Δημοκρατικοί έχουν πιθανότητες 86% να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής και οι Ρεπουμπλικάνοι 85% να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.




-
pronews.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

-

---