GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ανάγκη θωράκισης κυπριακού τεμαχίου 4 με επενδύσεις πετρελαϊκών κολοσσών - Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός

- Ανάγκη θωράκισης κυπριακού τεμαχίου 4 με επενδύσεις πετρελαϊκών κολοσσών Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός Το τελευταίο διάστημ...

-


Ανάγκη θωράκισης κυπριακού τεμαχίου 4 με επενδύσεις πετρελαϊκών κολοσσών

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός

Το τελευταίο διάστημα Κύπρος και Ελλάδα παρακολουθούν το υπερμοντέρνο σκάφος σεισμικών υποθαλάσσιων καταγραφών να περιφέρεται εντός και γύρω από το τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Tουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι το τεμάχιο 4, όπως και το τεμάχιο 5, δεν έχουν ακόμα παρουσία πετρελαϊκών κολοσσών.
Αποτελεί λοιπόν ευκαιρία για την Τουρκία να κατεβάσει κάποια στιγμή το γεωτρύπανό της στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ παρουσία πολεμικών σκαφών χωρίς επί της ουσίας να ενοχληθεί κανείς.

Υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία να προσελκύσει το συντομότερο δυνατόν σημαντικούς επενδυτές και στα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.
Επειδή όμως τα βάθη αυτών των θαλασσίων οικοπέδων είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ ταυτόχρονα οι περιοχές αυτές αποτελούν μέρος της τελείως ανεξερεύνητης Λεκάνης του Ηροδότου είναι φανερό ότι το γεωλογικό και το επενδυτικό ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα κυπριακά οικόπεδα.
Με βάση λοιπόν την διεθνή πρακτική για να μπορέσει ένα κράτος να προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές σε περιοχές με υψηλότερο επενδυτικό κίνδυνο υπάρχουν στην αγορά δύο μόνον δυνατότητες μείωσης του επενδυτικού κινδύνου:

1. Διαφοροποίηση στην προκήρυξη ελκυστικότερων τεχνικών και οικονομικών όρων προσέλκυσης επενδύσεων έρευνας και παραγωγής κοιτασμάτων.

2. Αυξητική διαφοροποίηση του μεγέθους των θαλασσίων οικοπέδων, πράγμα που δεν είναι δυνατόν δεδομένου ότι ο κυπριακός νόμος δεν το επιτρέπει σήμερα. 

Επειδή πιστεύουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά, προτείνουμε άμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση να προκηρύξει εκ νέου έναν ιδιαίτερο γύρο παραχωρήσεων των οικοπέδων 4 και 5 που θα περιλαμβάνουν πολύ ελκυστικότερους και εξαιρετικά διαφοροποιημένους τεχνικούς και οικονομικούς όρους προσέλκυσης επενδύσεων, ώστε να μπορέσουν τελικά τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5 να θωρακιστούν σημαντικά με επενδύσεις πετρελαϊκών κολοσσών.



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-