GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ποινή φυλάκισης δύο ετών για τον Γκρουέφσκι – Ξεκίνησε ο «πόλεμος» Ζάεφ-VMRO – Προάγγελος εξελίξεων για τα Σκόπια

- Toπίο που βράζουν πλέον τα Σκόπια, καθώς ο πόλεμος για το εάν θα περάσει, ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών, μόλις ξεκίνησε! Ποινή φυ...

-
Toπίο που βράζουν πλέον τα Σκόπια, καθώς ο πόλεμος για το εάν θα περάσει, ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών, μόλις ξεκίνησε!

Ποινή φυλάκισης δύο ετών επέβαλλε εφετείο των Σκοπίων στον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, απορρίπτοντας την έφεση που είχε καταθέσει ως αβάσιμη.



Η καταδίκη αφορά σε ηθική αυτουργία στην αγορά ενός θωρακισμένου πολυτελούς αυτοκινήτου, για την οποία ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε σε δύο ετών φυλάκιση και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γκόικο Πόποφσκι, είχε καταδικαστεί πρωτοβάθμια σε ποινή 6,5 ετών για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.
Ωστόσο, το εφετείο δέχθηκε εν μέρει την έφεση του Πόποφσκι, μειώνοντας την ποινή του σε φυλάκιση 4,6 ετών, ενώ διατηρεί την πρωτοβάθμια απόφαση ως έχει.
Ετσι λοιπόν, η κατάσταση πλέον ξεφεύγει, με τον Ζ. Ζάεφ να παίζει την τελευταία του ζαριά.
Η αντιπολίτευση προαναγγέλλει την καταψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που θα επιχειρήσει σε κάθε περίπτωση να φέρει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Μετά το δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ είναι με δεμένα τα χέρια και οι επιλογές που έχει μπροστά του ελάχιστες:
Είτε να προσπαθήσει να περάσει από το κοινοβούλιο τη Συμφωνία των Πρεσπών, πράγμα το οποίο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν διαθέτει συνταγματική πλειοψηφία (80 σε σύνολο 120 βουλευτών – επιτυγχάνεται μόνο εάν μετακινηθούν 11 βουλευτές του VMRO), είτε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ανεξάρτητου Βαλκανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το κόμμα του Ζάεφ θα επιχειρήσει μια απέλπιδα προσπάθεια να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από την παρούσα Βουλή, προτού προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, επιχειρώντας να επενδύσει ουσιαστικά στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί ο δυτικός παράγοντας (ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΗΠΑ – Γερμανία) στο VMRO για να υπερψηφίσει την αναθεώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και να προσφύγει ο Ζάεφ σε πρόωρες κάλπες, έχει έτοιμο το προεκλογικό του «αφήγημα»: Ότι δηλαδή το VMRO «μπλοκάρει» την εφαρμογή της συμφωνίας και με άλλα λόγια, μπλοκάρει την πορεία της χώρας προς τη Δύση.

Από το SDSM, διαμηνύουν πως οι εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν στα τέλη Νοεμβρίου: «Εάν το VMRO συνεχίσει να είναι εμπόδιο για το μέλλον της χώρας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τις πρόωρες εκλογές».

«Γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.
Βάζει όρους το VMRO για να συναινέσει

Από την πλευρά του το VMRO χαρακτηρίζει τη συμφωνία «νεκρή», επιμένει πως δεν θα ψηφίσει καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και ζητεί τη διεξαγωγή «δίκαιων και δημοκρατικών» εκλογών.

Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ναι μεν συναινεί σε πρόωρες εκλογές, αλλά βάζει μια λίστα από αιτήματα που σίγουρα θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των σοσιαλδημοκρατών:
Ζητεί δηλαδή να διοριστεί νέος γενικός εισαγγελέας, διερευνητική επιτροπή για να εξακριβώσει εάν υπήρχαν παρατυπίες στο δημοψήφισμα καθώς επίσης και να ανατεθεί σε στέλεχος του το υπουργείο Εσωτερικών.

«Αυτό θα σήμαινε την παραίτηση του Ζάεφ και το υπουργείο Εσωτερικών στο VMRO για περίοδο 100 ημερών.
Είναι ο μόνος τρόπος για να διεξαχθούν ελεύθερος και δημοκρατικές εκλογές», ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος.

Βεβαίως, το αίτημα για ανάληψη του σκοπιανού ΥΠΕΣ από στέλεχος του VMRO έχει εξήγηση:
Και αυτή δεν είναι άλλη από τις έρευνες που διεξάγονται σε βάρος τόσο του πρώην πρωθυπουργού Νικολά Γκρούεφσκι, όσο και σε βάρος πληθώρας άλλων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


-