GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ζάεφ: Πρόωρες εκλογές αν δεν συναινέσει στη Συνταγματική αναθεώρηση το VMRO-DPMNE

- Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την έκβαση του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την περασμένη Κυρια...

-

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την έκβαση του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.


Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε εκ νέου σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η έσχατη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για τα τέλη Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE εκτίμησε χθες το βράδυ ότι το δημοψήφισμα, λόγω της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε, έχει αποτύχει και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή».
Τόνισε, δε, ότι κανένας από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

Όσоν αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το VMRO-DPMNE ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελία της χώρας, ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση, και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ζάεφ απέρριψε αυτούς τους όρους που θέτει το VMRO-DPMNE σχετικά με τη συμμετοχή του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνει γνωστό εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα σύνθεση της Βουλής ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν διαθέτει.
Τα κόμματα που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα) διαθέτουν περίπου 72 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο των εδρών του Κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 (80 βουλευτές).
Ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-