GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Tελεσίγραφο Ερντογάν προς Τραμπ: «Ή κλείνουμε τώρα συμφωνία με Κύπρο για κοιτάσματα ή εισβάλλω»

- Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, επικοινώνησε σήμερα με τον πρόεδρο Ν...

-



Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, επικοινώνησε σήμερα με τον πρόεδρο Ν.Τραμπ για να θέσει υπόψη της αμερικανικής πλευράς το «τουρκικό τελεσίγραφο» στην Λευκωσία.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διπλωματικές πληροφορίες ο κ Ερντογάν απαιτεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου» (δηλαδή την ε/κ κοινότητα) να δεσμευθεί τώρα εγγράφως για την μοιρασιά μισά (καζάν –καζάν) των πόρων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου και η συμφωνία αυτή να κατατεθεί στον ΟΗΕ.
Διαφορετικά  αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία «θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καταλάβει και άλλα κυπριακά εδάφη» ώστε ουδείς να μπορεί να αμφισβητήσει την ίση μοιρασιά των πόρων στη νήσο.
Η αμερικανική πλευρά, όπως ήταν φυσικό δεν αντέδρασε στην πρόταση- τελεσίγραφο Ερντογάν, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, χωρίς όμως να απορρίψει την τουρκική απαίτηση.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες το Στέητ Ντηπάρτμεντ σε δήλωση του  ανέφερε ότι:

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης..»

Σημειώνεται ακόμα ότι χθες 17 Οκτωβρίου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν Χριστοδουλίδης δήλωσε «Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία και την καλούμε να συζητήσουμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου»

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"