GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ν. Λυγερός: Η ExxonMobil θα περιφρουρείται από αμερικάνικες φρεγάτες στην κυπριακή ΑΟΖ

- Αμερικάνικες φρεγάτες θα περιφρουρούν την ExxonMobil όταν θα πραγματοποιεί γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις νέες απειλές τ...

-


Αμερικάνικες φρεγάτες θα περιφρουρούν την ExxonMobil όταν θα πραγματοποιεί γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις νέες απειλές της Άγκυρας.
Τη θέση ότι η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους και την πολεμική της ρητορική γιατί στο τέλος δεν θα κάνει τίποτα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.
Ο κ. Λυγερός, μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ, στην Κύπρο σημείωσε με βεβαιότητα ότι η ExxonMobil θα προχωρήσει κανονικά με τη γεώτρησή της στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ κι αυτό θα φανεί επί του πρακτέου.

«Το γεγονός ότι το State Department πριν από τις δηλώσεις της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι καλύτερα να μην πει τίποτα η Τουρκία και να μην βρεθεί στην περιοχή, γιατί ούτως ή άλλως εμείς θα κάνουμε τη γεώτρηση, νομίζω ότι έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία αλλά και στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο Ελλαδίτης στρατηγικός αναλυτής έκανε λόγο για ηττοπάθεια της κυπριακής πλευράς σε σχέση με τις γεωτρήσεις, ένεκα των δηλώσεων της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η ExxonMobil θα βρίσκεται στην περιοχή ως αμερικανικός φορέας, στην παρουσία αμερικανικών πολεμικών σκαφών.

«Κατά συνέπεια, πρέπει να σκεφτούμε και να προχωρήσουμε από τη στιγμή που οι Αμερικανοί είναι σίγουροι για το τι θέλουν να κάνουν, εμείς ουσιαστικά δεν έχουμε καμία πρακτική παρέμβαση», ανέφερε.

Ο κ. Λυγερός υπογράμμισε ότι η ExxonMobil δεν είναι καμία τυχαία εταιρεία, εξού και στην περιοχή θα βρεθούν φρεγάτες και άλλα αμερικανικά σκάφη που θα το περιφρουρούν για να μην υπάρξει καμία παρενόχληση.

Κληθείς να σχολιάσει αν η Τουρκία ενδέχεται, για λόγους αντιπερισπασμού, να μεταβεί σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που αμφισβητεί, ο κ. Λυγερός απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να πάνε στο τεμάχιο 7, καθώς έχει μπει στον νέο διαγωνισμό όπου εμπλέκονται και πάλι οι Αμερικανοί.

Σε σχέση με τα οικόπεδο 3, υπενθύμισε ότι τώρα έχουν εμπλακεί και οι Γάλλοι, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι θα φέρουν φρεγάτα στην περιοχή.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως κίνηση αντιπερισπασμού την κάθοδο του Barbaros, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο σημείο ένωσης της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λυγερός δήλωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται ακόμη στην Αττάλεια, παρά τις εξαγγελίες των Τούρκων ότι θα προχωρούσαν εντός του έτους σε γεωτρήσεις.

Για την εξαγγελία της Ελλάδος να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Λυγερός ανέφερε ότι αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί θα αφορά μόνο το Ιόνιο.

-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

Πηγή: sigmalive