GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Τουρκία φοβάται σύμπραξη της Exxon Mobil και της Total: Τι παίζεται στο οικόπεδο 7 της ΑΟΖ

- Ο χάρτης δείχνει το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο απαιτεί η Τουρκία. Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Ευθείες απειλές κατά της Κύπρ...

-
Ο χάρτης δείχνει το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο απαιτεί η Τουρκία.

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ευθείες απειλές κατά της Κύπρου και των ξένων εταιριών εκτόξευσε η Αγκυρα με αφορμή την απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε αδειοδοτηση του Οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, προσφέροντας το προβάδισμα στις εταιρίες  που ηδη έχουν εμπλακεί στην Κυπριακή ΑΟΖ  σε γειτονικά Οικόπεδα.


Ο φόβος της Αγκυρας είναι ότι η έναρξη γεώτρησης στο Οικόπεδο 10 από τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil και η επόμενη γεώτρηση από την TOTAL στο Οικόπεδο 6, με δεδομένη την στήριξη που έχουν οι δυο εταιρίες από τις χώρες προέλευσης τους, τις ΗΠΑ και την Γαλλία, θα δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα για την ίδια στην Μεσόγειο. Πολύ περισσοτερο όμως προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα ότι η άδεια στο Οικόπεδο 7 μπορεί να δοθεί σε κοινοπραξία της TOTAL με την Exxon Mobil.

Η Τουρκία έχει διατυπώσει επίσημα και έμπρακτα τις διεκδικήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς έχει εκδώσει παράνομα από το 2012 άδεια για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ όχι μόνο για μέρος του Οικοπέδου 7 αλλα και για περιοχές των Οικοπέδων 1, 4, 5, 6, της Κυπριακής ΑΟΖ.
Και η διεκδίκηση αυτή στηρίζεται στην αυθαίρετη ερμηνεία την οποία κάνει στο διεθνές δίκαιο (παραβλέποντας πλήρως  την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό πλέον Δίκαιο της Θάλασσας) με την οποία «μηδενίζει» πλήρως την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δικαιούται μόνο την υφαλοκρηπίδα που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών (τα 6 ν.μ. γύρω από την Ρόδο, Κάσο, Κάρπαθο, Κρήτη, Καστελόριζο και τα 12ν.μ.  γύρω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου).
«Αντιμετωπίζουμε με ανησυχία την πρόσκληση της Ρωμαίικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου προς διεθνείς εταιρίες για το λεγόμενο οικόπεδο με νούμερο 7, το οποίο οριοθέτησε μονομερώς, παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» επισημαίνει το τουρκικο Υπουργείο Εξωτερικών.
Και αφού προβάλει το γνωστό επιχείρημα ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου αποδεικνύει ότι η «ελληνοκυπριακή  πλευρά εξακολουθεί να παραγνωρίζει τα ίσα, αδιαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στις φυσικές  πηγές του νησιού» και υποστηρίζει ότι αυτή η άρνηση της πολιτικής ισότητας ήταν που άνοιξε την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017».
Η Τουρκική ανακοίνωση αναφέρει ακομη ότι η «Τουρκία, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρία και ξένο καράβι να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, δίχως άδεια, στην ΑΟΖ μας» και προειδοποιεί ότι θα «λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και στο πλαίσιο αυτό και σε ένδειξη της αποφασιστικότητας, σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η τουρκική γεώτρηση στην Α. Μεσόγειο».
Η Άγκυρα για μια ακόμη φορά με απειλητικούς τόνους κάλεσε τις ξένες εταιρίες  να αποφύγουν να εμπλακούν στο Οικόπεδο 7.
Θλιβερή ηταν η ανακοίνωση του λεγόμενου και παράνομου «Υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους, που αφου αναμασά την επιχειρηματολογία  του τουρκικου ΥΠΕΞ , σπεύδει να αποδεχθεί και να υιοθετήσει την διεκδίκηση της Τουρκίας έναντι της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται και ζητούν ίσα δικαιώματα οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής  κοινότητας.
«Η Ελληνοκυπριακή  πλευρά  αγνοεί την πρόσκληση  για συνεργασία με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Αυτή η επιμονή μπορεί να απομακρύνει την μια κοινότητα από την άλλη και να συμβάλλει στην κορύφωση της έντασης στην περιοχή.
Συγχρόνως, το Οικόπεδο 7, εκτός από το γεγονός ότι παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αγνοεί και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση του παράνομου «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"