GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Υπάρχει «σχίσμα» στην Ορθοδοξία; Τι σημαίνει η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας

- Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να κόψει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω του αυτοκεφάλου της Ουκρανι...

-


Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να κόψει τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, λόγω του αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Αυτό σημαίνει -για να γίνει κατανοητό και στους «αμύητους» στα εκκλησιαστικά- ότι διακόπτει την ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των ιεραρχών και των κληρικών της με τους ιεράρχες και τους κληρικούς του Οικ. Πατριαρχείου, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται από εδώ και στο εξής στους Ρώσους ιερείς να συλλειτουργούν με τους ιερείς του Οικ. Πατριαρχείου και στους απλούς πιστούς της Ρωσικής Εκκλησίας να πηγαίνουν σε εκκλησίες του Οικ. Πατριαρχείου.

Βεβαίως, να τονιστεί εδώ, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το μόνο που έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζει αυτοκέφαλες Εκκλησίες και να εκχωρεί κανονικότητα σε μια Εκκλησία.
Υπενθυμίζουμε ότι και το Πατριαρχείο Μόσχας πήρε το αυτοκέφαλό του από το Φανάρι.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας οι Ρώσοι πιστοί δεν θα μπορούν να επισκέπτονται ούτε το Άγιο Όρος, που τελεί υπό το Οικ. Πατριαρχείο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε πως «κόβει κάθε δεσμό» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος Ρωσίας, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «έκρινε ότι είναι αδύνατο να γίνουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Η απόφαση για πλήρη διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ελήφθη σε συνάντηση της Συνόδου», η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στο Μινσκ, δήλωσε ο Ιλαρίωνας.

Την Πέμπτη, το Φανάρι επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εκχωρήσει αυτοκέφαλο καθεστώς στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας -δικαίωμα που έχει μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο- και ταυτόχρονα επανέφερε στην κανονικότητα τον Μητροπολίτη Κιέβου Φιλάρετο ο οποίος ελπίζει ότι θα τεθεί επικεφαλής της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως οι ΗΠΑ έχουν επίδραση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι Ουκρανοί ζητούσαν επιμόνως από τον 18ο αιώνα να τεθούν υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αποκτήσουν αυτοκέφαλο.

Στο εύλογο ερώτημα εάν η διακοπή αυτή συνιστά σχίσμα, η απάντηση είναι ότι για να υπάρξει σχίσμα πρέπει να συντρέχουν δογματικές διαφορές.
Εδώ δεν υπάρχουν δογματικές διαφορές.

Υπενθυμίζουμε ότι απόφαση για τέτοια διακοπή έχει πάρει εδώ και τρία χρόνια το Πατριαρχείο Αντιόχειας για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Ουδείς όμως μίλησε μέχρι τώρα για σχίσμα στην Ορθοδοξία.
Η ρωσική πλευρά εκτιμάται ότι προσπαθεί να προσδώσει μια δραματική διάσταση στην απόφασή της, η οποία αν και ηχηρή -όπως είχε προαναγγελθεί από τη ρωσική πλευρά- δεν θεωρείται «σχίσμα».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-
tribune.gr