GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι πραγματικοί λόγοι εκπαραθύρωσης του Ν.Κοτζιά - Τι του χρεώνει ο Α.Τσίπρας - Ο ύποπτος ρόλος του στην μη ανακήρυξη ΑΟΖ

- O Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να συγχωρήσει στο Νίκο Κοτζιά μια σειρά ενεργειών που απειλούν πλέον όχι με ήττα, αλλά με συντριβή την...

-
O Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να συγχωρήσει στο Νίκο Κοτζιά μια σειρά ενεργειών που απειλούν πλέον όχι με ήττα, αλλά με συντριβή την κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που έκανε αμέσως αποδεκτή την παραίτησή του: 
Κορυφαία λανθασμένη επιλογή που χρεώνει ο πρωθυπουργός στο πρώην ΥΠΕΞ, είναι η υπόθεση των Σκοπίων και η εθνοκτόνος συμφωνία των Πρεσπών.


Οχι βέβαια γιατί είναι «εθνοκτόνος» (ο Α.Τσίπρας δεν έχει αίσθηση των λέξεων «έθνος», «πατρίδα», «σύνορα» και το έχει αποδείξει, αλλά και δηλώσει επανειλημμένα) αλλά γιατί τον καταβαράθρωσε στις δημοσκοπήσεις και τον οδηγεί σε «στρατηγική ήττα» στις ερχόμενες εθνικές εκλογές

Ο πρώην ΥΠΕΞ τον είχε διαβεβαιώσει ότι «Θα περάσει εύκολα η συμφωνία από τα Σκόπια και θα αποτελέσει κρίσιμο μοχλό για την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο για την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα ουδείς ενδιαφέρεται στα σοβαρά για το θέμα».

Εχασε σε όλα: Στα Σκόπια η συμφωνία δεν περνά (μετά την αποχώρηση του VMRO από τη Βουλή και την συζήτηση για την αποδοχή των συνταγματικών αλλαγών δεν συγκεντρώνει τους απαραίτητους βουλευτές ο Ζ.Ζάεφ θα πάει σε εκλογές).

Το VMRO, αποχώρησε από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή, χθες, όπως πρώτο μετέδωσε στην Ελλάδα το pronews.gr, για την αναθεώρηση του σκοπιανού υντάγματος, προκειμένου ν’ αποφύγει τον σκόπελο την μυστική διεξαγωγής της ψηφοφορίας που μεθόδευε ο Ζάεφ.

Έτσι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ο Ζάεφ να μην μπορέσει να περάσει από την παρούσα Βουλή ( η κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή), με συνακόλουθο, να προκηρυχθούν εκλογές, και η συμφωνία να επανέλθει στην νέα Βουλή, και να εγκριθεί τότε (περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου...), εάν και εφ’ όσον φυσικά ο κ. Ζάεφ έχει αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Στην Ελλάδα κανείς στην κυβέρνηση, πλην Π.Καμμένου, δεν είχε αντιληφθεί το «τσουνάμι» που ερχόταν με αφορμή το Σκοπιανό και τις δυσκολίες που θα είχε η συμφωνία να περάσει και στα ίδια τα Σκόπια.

Η περίφημη κίνηση «Πράττω» που συμμετείχε με υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκα και τον υπουργό Εξωτερικών Ν.Κοτζιά στην κυβέρνηση, έδινε μονίμως «θολή» εικόνα στο Μαξίμου:
500.000 οι συγκεντρωθέντες στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για το Σκοπιανό;
45.000 έδινε ο Τόσκας. 

Οργή και αγανάκτηση για την συμφωνία των Πρεσπών από τους πολίτες στην αιματοκυλισμένη διαδήλωση;
«Γιατί διαμαρτύρονται;
Για να ανατρέψουν την συμφωνία;» διερωτάτο στις κάμερες κάνοντας τον ανήξερο, ο αστείος με το καπελάκι a la Χρουτσόφ, Νίκος Κοτζιάς.

«Οχι, για να σου πουν "Μπράβο" γελοίε», θα μπορούσε κάποιος να του απαντήσει.

Και βέβαια μετέδιδαν την εικόνα ότι «Ολα καλά» στον Α.Τσίπρα.
Ο οποίος αυτός ήθελε ακριβώς να ακούσει, όπως αυτό θέλουν να ακούνε όλοι οι ηγέτες που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Οταν άρχισαν οι ακτιβιστικές ενέργειες και άρχισε επίσης να πέφτει και ξύλο, το απέδωσαν στους «ακροδεξιούς» και «καθάρισαν».

Οταν άρχισαν να έρχονται οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν κατάρρευση των ποσοστών και μάλιστα εν όψει εξόδου από τα Μνημόνια, κάτι είχε αρχίσει να ψυλλιάζεται, επιτέλους, ο Α.Τσίπρας άρχισε να ξυπνά.

Κι ένα παρασκηνιακό αλλά απόλυτα έγκυρο στιγμιότυπο:
Οταν ο Κοτζιάς του μετέφερε την πρόταση των Σκοπιανών για την «Μακεδονία του Ιλιντεν»... χάρηκε γιατί του άρεσε που άλλαζαν όνομα!

Δεν είχε καν ακούσει, ούτε καν ήξερε, τι σήμαινε «Μακεδονία του Ιλιντεν».
Οταν του είπαν τι ακριβώς ήταν η «Μακεδονία του Ιλιντεν», τελικά το πήραν πίσω για να δώσει το πράσινο φως τελικά στην απείρως χειρότερη «Βόρεια Μακεδονία»!

Ηρθε και η κρίση των απελάσεων Ρώσων διπλωματών (οι Αμερικανοί πράκτορες φυσικά από πίσω, όπως επιβεβαίωσαν με δημοσίευμά της η NYT αλλά έγινε διά χειρών Ν.Κοτζιά) και πάλι ο Α.Τσίπρας δεν ήξερε πού πατούσε και πού βρισκόταν, όταν ο Ν.Κοτζιάς εξέδιδε οργισμένες ανακοινώσεις για την Ρωσία σα να επρόκειτο για... την μεγαλύτερο εχθρό της χώρας.

Οι Ρώσοι το ήξεραν και για αυτό έσπευσαν να διαχωρίσουν ευθύνες και πρόσωπα, στοχοποιώντας αποκλειστικά τον «νεοφώτιστο» στον καπιταλισμό, παλαιό θεωρητικό του κομμουνισμού, Νίκο Κοτζιά.

Καθ'όλη την διάρκεια της διαδικασίας επαναπροσέγγισης με την Μόσχα, ο Ν.Κοτζιάς, έμεινε απέξω.

Ποτέ δεν ξαναμίλησε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ.

Ο Π.Καμμένος δεν τον «έδωσε» μόνο για τα «μαύρα κονδύλια» με τα οποία χρηματοδοτούσε ελληνικά ΜΜΕ, εφημερίδες και ιστοσελίδες για να χαϊδεύουν τον ίδιο και να αποθεώνουν την συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα να κτυπούν τον Π.Καμμένο και όποιον δεν συμφωνούσε με τον «φωτισμένο» Ν.Κοτζιά. 

Τον «έδωσε» και για την περίεργη επιμονή στην άρνησή του να ανακηρύξει η Ελλάδα ΑΟΖ, στα νότια με την Αίγυπτο!
Λέγοντας μονίμως «Να συμφωνήσει και η Ιταλία»!

Μα η Ιταλία δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με την Ελλάδα (άλλο αν τώρα ο Μ.Σαλβίνι έχει μετατραπεί σε φανατικό εχθρό της Τουρκίας μετά την δήλωση για την κατοχή της Κύπρου).

Και η Αίγυπτος να επιμένει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου και Αιγύπτου, τουλάχιστον ως προς το νότιο σύνορο και ο Ν.Κοτζιάς να λέει μονίμως «Οχι».

Τα παραπάνω είναι τα ουσιαστικά στοιχεία που οδήγησαν στην ουσιαστική αποπομπή του Ν.Κοτζιά από την κυβέρνηση.
Και μπορεί να παραιτήθηκε, αλλά αν ο Α.Τσίπρας δεν ήθελε να ξεφορτωθεί το, μεταφορικά και κυριολεκτικά, «βαρίδι», δεν θα έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Βέβαια, τώρα πλέον είναι αργά για όλους και πάνω απ'όλα για τον Α.Τσίπρα:
Η διαφορά που σχηματίστηκε στις δημοσκοπήσεις μετά την συμφωνία των Πρεσπών, δεν ανατρέπεται με τίποτα. 

Και βέβαια η επιλογή του Α.Τσίπρα να ταχθεί με την πλευρά Π.Καμμένου είχε και πρακτικούς λόγους: 
Αυτός τον στήριξε και τον στηρίζει, έστω αν η πολιτική του καριέρα κινδυνεύει να έχει πρόωρο τέλος με την διαφαινόμενη εξαέρωση των ΑΝΕΛ. Αλλά μια αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηηση θα δημιουργούσε εικόνα αποσύνθεσης.

Υπάρχουν πάντα οι πρόθυμοι «Δανέληδες» να στηρίξουν, αλλά απλά δεν είναι αξιόπιστοι στον ελάχιστο χρόνο που απομένει για την κυβέρνηση.

Ολα τα άλλα είναι φιλολογίες...

Κομματικά στελέχη με εικόνα για τη στρατηγική του πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι αυτή την ώρα προέχει να μην διαρραγεί η κυβερνητική συνεργασία και πορεία, με κεντρικό στόχο την υλοποίηση μίας σειράς κοινωνικών μέτρων, που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο χρονικός ορίζοντας για τα μέτρα αυτά είναι μέχρι και τον Ιανουάριο και εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε περιθώριο να τινάξει στον αέρα τη συμπόρευσή του με τον κ. Καμμένο, έστω κι αν αυτό απαιτούσε τούτη την ώρα τη «θυσία» του κ. Κοτζιά.
Αντιλαμβανόμενος προφανώς την πολιτική παραδοξότητα της κίνησής του ο πρωθυπουργός, καθώς απομάκρυνε έναν υπουργό που συμφωνούσε και στήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών και διατήρησε στη θέση του ένα κυβερνητικό στέλεχος που την υπονομεύει, προχώρησε στην κίνηση να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να στείλει μήνυμα κυρίως στο εξωτερικό ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί για το Σκοπιανό – και έτσι να μην χρεωθεί η ελληνική πλευρά το όποιο ναυάγιο προκύψει στην υπόθεση.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πάντως και η εκτίμηση ότι πιθανόν ο κ. Τσίπρας διαβλέπει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή» λόγω της αδυναμίας μέχρι τώρα του Ζόραν Ζάεφ να την περάσει από το δικό του κοινοβούλιο και άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πρόκειται να έλθει ποτέ στην ελληνική Βουλή.
Ταυτόχρονα και για να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση στο κόμμα του, ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στον κ. Καμμένο ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές.
Είναι αμφίβολο όμως εάν αυτό ικανοποιεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθότι ουδείς είναι βέβαιος ότι ο υπουργός Άμυνας δεν θα συνεχίσει τη δική του στρατηγική των διαφοροποιήσεων για να περισώσει το πολιτικό μέλλον των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν ανακοινώσει την αποπομπή του κ. Κοτζιά, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη προφανώς για να εξασφαλίσει ότι από το κόμμα δεν θα υπάρξει έντονη αντίδραση για την εξέλιξη αυτή.
Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, άνοιξε ξαφνικά τον ασκό του Αιόλου στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δημιούργησε πανικό όχι μόνο σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στις ξένες πρεσβείες, τα τηλέφωνα των οποίων πήραν φωτιά σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των κυβερνήσεων που πιέζουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, να πληροφορηθούν αν οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά.

Ταυτόχρονα όμως οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις φωτίζουν με ιδιαίτερο τρόπο και αποκαλύπτουν ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο και μια μυστική συνεννόηση Τσίπρα-Καμμένου την οποία αγνοούσε ο κ. Κοτζιάς, με αποτέλεσμα να προκληθεί το προχθεσινό μπάχαλο στο υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην ουσιαστική αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Τις ανησυχίες αυτές, θέλησε να καταλαγιάσει ο πρωθυπουργός, όχι μόνο με το ν’ αναλάβει ο ίδιος και τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, αλλά να προβεί και σε μια κίνηση, που δεν έχει ξανακάνει όσο βρίσκεται στην εξουσία: Καθυστερώντας την πτήση του για Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας βγήκε στην… εξώπορτα του Μεγάρου Μαξίμου και εν είδει διαγγέλματος αποδέχθηκε «με πόνο καρδιάς…» την παραίτηση Κοτζιά, διακήρυξε την πρόθεσή του (στέλνοντας μήνυμα και στα Σκόπια) πως αναλαμβάνοντας ο ίδιος το υπουργείο «στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι σκοπεύει και εγγυάται να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών…».

Ταυτόχρονα, και στοχεύοντας να διασκεδάσει τις λογικές εντυπώσεις περί κινδύνου κατάρρευσης της κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν θα ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Οι υπαινιγμοί Κοτζιά

Παρά τον «πόνο καρδιάς» του πρωθυπουργού, ο τέως υπουργός Εξωτερικών με μήνυμά του στο τουίτερ σχεδόν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.
Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου.
Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά, ότι βρίσκονται σε διαρκή σύσκεψη τα στελέχη της κίνησης «Πράττω» της οποίας ηγείται και η οποία μετείχε της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τρεις βουλευτές: του ίδιου του κ. Κοτζιά (Επικρατείας) του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτης Νίκου Τόσκα, (Β’ Αθήνας) και της κ. Γεωργίας Γεννιά (Πειραιά).
Σήμερα, μάλιστα θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του «Πράττω».

Οι κινήσεις αυτές, έχουν προβληματίσει, αν όχι ανησυχήσει, το Μέγαρο Μαξίμου, ως προς τα πιθανά ζητήματα κυβερνητικής πλειοψηφίας που τυχόν θα προκύψουν, όχι στην υπερψήφιση της συμφωνίας (εάν και όταν στην ελληνική Βουλή…), αλλά σε ενδεχόμενη ψηφοφορία είτε δυσπιστίας είτε εμπιστοσύνης.

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την δημόσια προειδοποίηση Τσίπρα ότι «του λοιπού, δεν πρόκειται να ανεχθεί…», στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κομματικό όσο και βουλευτικό επίπεδο, επικρατεί διάχυτη αν και βουβή αναταραχή από τις ξαφνικές εξελίξεις, και την επιλογή του πρωθυπουργού μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά, να στηρίξει τον πρώτο και να «αδειάσει» τον δεύτερο. Χωρίς να χαίρει και αδιαμφισβήτητης… συμπάθειας ο κ. Κοτζιάς, είναι πολύ περισσότερες οι φωνές που ζητούν τη διακοπή της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κοτζιάς υπέβαλλε παραίτηση, ούτε η μόνη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με τις κινήσεις και πρωτοβουλίες του μέχρι χθες στενού και έμπιστου συνεργάτη του. 
Πάντα, όμως η ρήξη αποφεύχθηκε, και συνεχίσθηκε η συνεργασία Τσίπρα-Κοτζιά, με πυρήνα την συμφωνία για τα Σκόπια.

Το ενδιαφέρον παρασκήνιο και η μυστική προσυνεννόηση…

Μπορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «είναι δέσμιος του Καμμένου», υπέρ του οποίου θυσίασε τον Νίκο Κοτζιά, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις μετά το μοιραίο υπουργικό συμβούλιο και την… χωρίς γάντια σύγκρουση Κοτζιά- Καμμένου αποκαλύπτουν ένα πολύ ενδιαφέρον και διαφωτιστικό των όσων έπονται παρασκήνιο!

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, η «ρήξη» του υπουργού Άμυνας με την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των διαφοροποιήσεων του στην Ουάσινγκτον, ήταν προσυνεννοημένη σχεδόν μέχρι κεραίας.
Οι αντιδράσεις κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προβλεφθεί και συνεκτιμηθεί, η ήπια (σχεδόν...«χάδι») αντιμετώπιση της «ανταρσίας» Καμμένου από τον κ. Τσίπρα είχε επίσης προσχεδιασθεί, όπως και η αναφορά στο όλο ζήτημα, εκ μέρους του πρωθυπουργού, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος...

Χρειάζεται τους ΑΝΕΛ…

Σκοπός, οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου να παραμείνουν εν ζωή (έστω και σε καταστολή...) και συνεπείς στον εθνοπατριωτισμό τους, ελπίζοντας σε συγκράτηση της διαρροής ψηφοφόρων τους, μέχρι να έρθει η ώρα του «διαζυγίου» όπως έχουν συμφωνήσει οι δυο συγκυβερνήτες, κάτι που βολεύει τα μέγιστα τον κ. Τσίπρα που εκτιμά ότι όσο δεν... εξαερώνονται οι ΑΝΕΛ και μπορούν να ελπίζουν σε είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, τόσο απομακρύνεται για την ΝΔ η προοπτική αυτοδυναμίας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να είναι σίγουρος για την κοινοβουλευτική στήριξη, προκειμένου να περάσει ευνοϊκές προεκλογικές ρυθμίσεις, τυχόν... πελατειακά νομοσχέδια, γενικά να μπορεί να προβάλλει την εικόνα μιας «ισχυρής» κυβέρνησης με βάθος χρόνου, το λιγότερο μέχρι τον Μάιο.
Ή τουλάχιστον μέχρι να σημάνει η «ώρα μηδέν», η κατάθεση δηλαδή της συμφωνίας των Πρεσπών (εάν και εφ’ όσον οι διεργασίες στα Σκόπια ευοδωθούν, κάτι προσώρας σχεδόν αδύνατον), περί τον μήνα Ιανουάριο το νωρίτερο...

Στο «μυστικό» γεύμα Καμμένου -Τσίπρα στην Λέσχη (τόσο... μυστικό, που δύο έγκυρες μη κυβερνητικές εφημερίδες είχαν την «αποκλειστική πληροφορία» συνοδευόμενη μάλιστα και... από φωτογραφίες!), εξετάστηκαν οι εξελίξεις από τη «βόμβα» στην Ουάσινγκτον, εκτιμήθηκε η κατάσταση, και συναποφασίσθηκε η έκτακτη σύγκληση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, κατά την διάρκεια του οποίου θα επιβεβαιωνόταν η αδιατάρακτη σχέση των δύο συγκυβερνητών, και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Τσίπρα.

Αλλά το... αυγολέμονο έκοψε, από την έκρηξη του οξύθυμου (και εν αγνοία τελούντος για το προσυνεννοημένο της υπόθεσης) υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Κοτζιά, τον οποίο φαίνεται ότι έθιξε η ήπια και διαλλακτική αντιμετώπιση της «ανταρσίας» Καμμένου από τον πρωθυπουργό και η μη στήριξη του ιδίου, έναντι των κατηγοριών του υπουργού Άμυνας για μυστικά κονδύλια.

Δυσοίωνες οι προοπτικές της συμφωνίας των Πρεσπών

Φυσικά, κομβικό σημείο του κυβερνητικού σχεδιασμού (αλλά και του προβληματισμού σε κομματικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), παραμένει το... μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και η «ώρα μηδέν» που θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση...

Η κατάσταση, περιπλέχτηκε από χθες επικίνδυνα στα Σκόπια, όταν το VMRO, αποχώρησε από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή για την αναθεώρηση του συντάγματος, προκειμένου ν’ αποφύγει τον σκόπελο την μυστική διεξαγωγής της ψηφοφορίας που μεθόδευε ο Ζάεφ, για να… διευκολύνει τυχόν διαρροή βουλευτών της αντιπολίτευσης!
Έτσι όπως προδιαγράφεται η κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ζάεφ να μην μπορέσει να περάσει από την παρούσα βουλή ( η κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή), με συνακόλουθο, να προκηρυχθούν εκλογές, και η συμφωνία να επανέλθει στην νέα Βουλή, και να εγκριθεί τότε (περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου...), εάν και εφ’ όσον φυσικά ο κ. Ζάεφ έχει αποκτήσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 βουλευτών...

Η στάση Τσίπρα

Αυτό, τι θα σημάνει για τους προβληματισμούς και τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα;

Κατ’ αρχήν, ότι... κερδίζει πολύτιμο χρόνο!
Και αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έγκρισης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή περί τις αρχές Ιανουαρίου, αυτό θα μετατοπισθεί μέχρι τον... 
Μάιο, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Αν, δε, οι διαδικασίες στα Σκόπια, ακόμη και αν οι εξελίξεις είναι θετικές, απαιτήσουν περισσότερο χρόνο, ακόμη καλύτερα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, που θα μπορεί να σχεδιάζει παράταση του χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ακόμη και μέχρι το... Σεπτέμβριο, για να «επιβραβευθεί» κι’ όλας η επιμονή του περί «εξάντλησης της τετραετίας...»!
Οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και να «πανηγυρίζουν» ότι συμφωνία με τα Σκόπια δεν ολοκληρώθηκε «επί των ημερών τους», θα (ελπίζουν να, δηλαδή...) συσπειρώνουν το εναπομείναν δυναμικό των ψηφοφόρων τους, και να πασχίζουν να το διευρύνουν.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

pronews.gr