GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Σκάει» εξέλιξη-βόμβα για την Τουρκία - Οι ΗΠΑ δρομολογούν ανακήρυξη Κουρδικού κράτους

- Του Ευάγγελου Κόκκινου «Δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε έναν λαό να παραμείνει σε μια χώρα στην οποία δεν επιθυμεί να ανήκει. Το...

-
Του Ευάγγελου Κόκκινου

«Δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε έναν λαό να παραμείνει σε μια χώρα στην οποία δεν επιθυμεί να ανήκει.
Το Κουρδιστάν θα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος πολύ πιο σύντομα από ότι φαίνεται”, δήλωσε ο Peter Galbraith, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξη.

Ο Galbraith, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία από το 1993 έως το 1998, κατείχε επίσης θέση ως αναπληρωτής αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν.




Η πρόβλεψη αυτή του έμπειρου Αμερικανού διπλωμάτη, συμπληρώνει την πρόσφατη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία αναγνωρίζει την κουρδική οντότητα και οδηγεί την Άγκυρα σε εξαιρετικά δύσκολη διπλωματική θέση για το ζήτημα του Κουρδικού κράτους.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων και πανικό στους Τούρκους αποκαλώντας τον Κούρδο δημοσιογράφο Ραχίμ Ρασιντί «κύριε Κούρδε».
Στην ουσία ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνωρίζει Κουρδικό Κράτος και την ανεξαρτησία της κουρδικής οντότητας.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος δήλωσε πολύ υπερήφανος και ευχαρίστησε τον Τραμπ γιατί αναγνώρισε την συνεισφορά του Κουρδιστάν στον αγώνα κατά του ΙΚ.

Πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ ήταν ένας από τους πολλούς που εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το δικαίωμα των Κούρδων να αυτοπροσδιορίζονται.
Τον Ιούλιο του 2017, ο Galbraith είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν τον λαό του Κουρδιστάν πριν από το δημοψήφισμα.

Ένα χρόνο μετά την ιστορική ψηφοφορία, ο Galbraith εξακολουθεί να πιστεύει ότι η απόφαση των Κούρδων για διαχωρισμό από το Ιράκ δεν μπορεί να παραμερισθεί και ο λαός του Κουρδιστάν θα πραγματοποιήσει μια μέρα το πολυαναμενόμενο όνειρό του για ανεξαρτησία.

«Ο σκοπός του δημοψηφίσματος ήταν ο λαός του Κουρδιστάν να πάρει μια δεσμευτική απόφαση για το αν ήθελε να είναι ανεξάρτητος ή να παραμείνει μέρος του Ιράκ.
Πήραν αυτή την απόφαση.
Το 93% ψήφισε για ανεξαρτησία.
Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα και δεν γίνεται να μη ληφθεί υπόψιν από τη διεθνή κοινότητα», είπε στο Kurdistan24.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε τους ανθρώπους σε μια χώρα στην οποία δεν θέλουν να είναι μέρος.
Μπορείτε να τους κρατήσετε για λίγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάναυση καταπίεση, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που αποφάσισε ο λαός του Κουρδιστάν είναι να φύγει”, πρόσθεσε.

Ο Galbraith χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «μεγάλη επιτυχία” και «τρόπο για τον λαό του Κουρδιστάν να αποφασίσει για το μέλλον του”.

Ο πρώην αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας ήταν «απόφαση του λαού του Κουρδιστάν”, που γνώρισε χρόνια γενοκτονίας στα χέρια διαδοχικών ιρακινών καθεστώτων αλλά και την σφοδρή καταπίεση και βαρβαρότητα των Τούρκων.

Παρόλο που ο Galbraith παραδέχεται ότι δεν υπάρχει «ποτέ καλή στιγμή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος”, πιστεύει ότι η περιοχή του Κουρδιστάν θα έπρεπε να έχει ανακηρύξει ανεξαρτησία από το Ιράκ μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Μετά το δημοψήφισμα του Κουρδιστάν, η Βαγδάτη αποκρίθηκε αρνητικά στην ψηφοφορία και επέβαλε μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των διεθνών πτήσεων, το κλείσιμο των συνόρων και τη χρήση στρατιωτικής δύναμης σε αμφισβητούμενες περιοχές.
Παράλληλα, «το Ιράν, που καταστέλλει τις επιθυμίες ανεξαρτησίας του κουρδικού πληθυσμού του, είναι ενάντια σε μια ανεξάρτητη περιοχή του Κουρδιστάν”, δήλωσε ο Galbraith.
Η Τεχεράνη και η Βαγδάτη μοιράζονται μια στενή σχέση και το Ιράν «θέλει τους δικούς τους συμμάχους να ελέγχουν όλο το Ιράκ, όχι μόνο μέρος του, ούτε να έχουν μέρος αυτού που είναι φιλοαμερικανικό».
Παρά τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η περιφέρεια του Κουρδιστάν, ο Galbraith πιστεύει ότι ο λαός του Κουρδιστάν θα βγει νικητής και θα πραγματοποιήσει μια μέρα το όνειρό του για ανεξαρτησία.
«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα παραμείνει το Ιράκ κράτος, καθώς αυτό που είναι σαφές είναι ότι σε μια χώρα όπου ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της σε μια γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή, σχεδόν ομόφωνα, δεν θέλει να είναι μέρος της χώρας, δεν μπορείς να τους κρατήσεις για πάντα”, είπε αμερικανός διπλωμάτης στο Kurdistan 24.

«Αργά ή αργότερα, θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στο Ιράκ που θα αποτελέσει ευκαιρία για τον λαό του Κουρδιστάν να πάρει αυτό που ψήφισε, δηλαδή ανεξαρτησία”.

Ο Galbraith υπενθύμισε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία ανεξαρτησίας και ότι η δημοκρατική ετυμηγορία είναι σαφής:
Ο λαός του Κουρδιστάν θέλει να είναι ανεξάρτητος.

«Η ευκαιρία θα έρθει και γι ‘αυτό λέω ότι το δημοψήφισμα ήταν μεγάλη επιτυχία, η ψηφοφορία έχει πραγματοποιηθεί.
Όταν ανοίξει η πόρτα, τώρα το Κουρδιστάν θα μπορέσει να προχωρήσει και να γίνει μια ανεξάρτητη χώρα».

---
Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού διπλωμάτης επιβεβαιώνουν το άρθρο μας προ ημερών για άμεση δρομολόγηση της ανακήρυξης Κουρδικού κράτους, χαράζοντας νέα σύνορα στην Τουρκία.

Ισραηλινή μαχαιριά στην καρδιά της Τουρκίας από το Ισραήλ και τα γεγονότα πλησιάζουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς.
To TΕΛ-Aβίβ, μέσω άρθρου-φωτιά της Jerusalem Post, καλεί τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τους Κούρδους και να τους δώσουν αυτονομία.

Οι σχεδιασμοί; Απλοί και ξεκάθαροι!
Κουρδικό κράτος με έξοδο στη Μεσόγειο.
Το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 διακριτικές σχέσεις με τους Κούρδους στον στρατιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ’ αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας αυτή την εθνική μειονότητα –ο πληθυσμός της οποίας κατανέμεται ανάμεσα στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν– σαν ένα «μαξιλάρι» εναντίον των κοινών αράβων αντιπάλων.


-
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"






-
pentapostagma.gr