GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μαραθώνια συνεδρίαση Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς για Σκοπιανό & Κόσοβο - Δήλωση γρίφος προμηνύει εξελίξεις

- Ραγδαίες εξελίξεις προμηνύονται στα Βαλκάνια καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας, Α.Βούτσις, είδε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν ...

-
Ραγδαίες εξελίξεις προμηνύονται στα Βαλκάνια καθώς ο πρόεδρος της Σερβίας, Α.Βούτσις, είδε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν σε μια μαραθώνια συνάντηση για Κόσσοβο και Σκόπια.
Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε μια φράση η οποία δείχνει εξελίξεις και μάλιστα δραματικές στην περιοχή.

"Ηταν η πιο σημαντική συνάντηση με τον Β.Πούτιν σε ολόκληρη την πολιτική μου καριέρα . Πήρα πλήρη πολιτική στήριξη" είπε χαρακτηριστικά ο Vucic ο οποίος τόνισε πως όχι απλά συζήτησαν αλλά ανέλυσαν  όλα τα θέματα των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένου και του Σκοπιανού!


Και εμείς αναρωτιόμαστε, μόνο "πολιτική" ;

Αμέσως μετά ο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε ότι η ένταξή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει το 2019(!) υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι φανερό πως όλοι "τρέχουν" να προλάβουν τις εξελίξεις.

«Καλωσορίζω το “ναι” στο δημοψήφισμα.
Είναι στο χέρι της πΓΔΜ να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να καλωσορίσει τη χώρα ως το 30ό μέλος της, αλλά ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η εφαρμογή της συμφωνίας.
Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Στόλτενμπεργκ, οι ενταξιακές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 με άμεση ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, μέσω υπογραφής ενός πρωτοκόλλου.
Όμως, αναγκαία συνθήκη είναι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος.

Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ έγινε στον απόηχο της απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Μόσχα.

Φαίνεται πως βρίσκεται επί τάπητος ένας άξονας στα Βαλκάνια καθώς λίγες ώρες πριν ο Β.Πούτιν είδε και τον Μ.Ντόντικ, Πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας στο Σότσι όπου συμφωνήθηκαν αρκετά πράγματα.
Εκεί συμφώνησαν την δημιουργία ενός γιγαντιαίου έργου, ενός θρησκευτικού και εκπαιδευτικού κέντρου  6.000 τμ ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για δημιουργία ρωσικού εργοστασίου στην περιοχή.

Τι είπε ο A.Vucic

"Ενημέρωσα τον Πούτιν για την κατάσταση στο Κόσσοβο, για το τι θέλουν οι Μεγάλες Δυνάμεις και τι είδους υποστήριξη η Σερβία αναμένει".

"Ο Πούτιν έδειξε κατανόηση, ειλικρίνεια και φιλική στάση απέναντι στον σερβικό λαό και την Σερβία" ανέφερε

"Δεν μπορώ να σχολιάσω το σχέδιο επαναχάραξης συνόρων για το Κόσσοβο καθώς αυτό έχει ήδη απορριφθεί από ΕΕ-Αλβανούς αλλά και Σέρβους".

"Μίλησα για τους φόβους μας αν οι προβοκάτσιες των Αλβανών συνεχιστούν, αν υπάρξουν επιθέσεις κατά της ζωής Σέρβων , αν καταστραφούν οι περιουσίες τους σε Κόσσοβο -Μετόχια".

"Μόνο για Κόσσοβο -Μετόχια μιλήσαμε για μια ώρα".

"Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω άλλες λεπτομέρειες γι αυτό το θέμα".

"Μιλήσαμε όμως για όλη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην περιοχή".

"Δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό θέμα που να μην ακουμπήσαμε (!), και όχι απλά να το ακουμπήσουμε αλλά και να το αναλύσουμε διεξοδικά (σσ και σκοπιανό)".

"Περιμένω από την Ρωσία να παρέχει ισοδύναμη και ακόμη πιο ισχυρή υποστήριξη σε διεθνή φόρα και στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας (σσ εγγυήθηκε την ασφάλεια της Σερβίας ο Β.Πούτιν;)

"Περιμένω ρωσική υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Σερβίας, στην ελεύθερη λήψη αποφάσεων κάτι το οποίο η Σερβία και εκτιμά και σέβεται".

"Περιμένω την επίσκεψη του προέδρου Β.Πούτιν στην Σερβία. Περιμένω ραγδαία ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων".

Τέλος ο Vucic, ευχαρίστησε τον Πούτιν και του έδωσε ένα συμβολικό δώρο:

Ενα βιβλίο με τίτλο "Η όμορφη Σερβία".
Μήνυμα με αποδέκτες...

Να σημειωθεί πως ο Vucic μίλησε στα ρωσικά απευθυνόμενος στον Β.Πούτιν.

Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός, I. Dacic, τόνισε πριν λίγο πως όποιοι ακουμπήσουν την ελευθερία του σερβικού λαού θα το πληρώσουν ενώ ρωσικά ΜΜΕ όσο αφορά την κρίση που ξέσπασε στο Κόσσοβο γράφουν χαρακτηριστικά "Είμαστε ένα βήμα από την αιματοχυσία"...






 -

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"




-

pronews.gr