GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Χοντραίνει» το παιχνίδι – Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Σαββίδης: «Έριξε χρήματα για μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών» – Εμπλοκή και μυστικών υπηρεσιών

- Απίστευτη προπαγάνδα από τα Αμερικανικά ΜΜΕ που βάζουν φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα. Η Δύση τα δίνει όλα για κατηγορήσει την Ρωσ...

-

Απίστευτη προπαγάνδα από τα Αμερικανικά ΜΜΕ που βάζουν φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα.
Η Δύση τα δίνει όλα για κατηγορήσει την Ρωσία και εμπλέκει χωρίς στοιχεία τον επιχειρηματία Ι. Σαββίδη για υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτή την φορά, οι ΝΥΤ ανέλαβαν να ρίξουν την λάσπη στον ανεμιστήρα.



Την ώρα δηλαδή που ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν πάνω από 10 εκατομμύρια για να βγει το ΝΑΙ, διαδίδουν ψεύδη για να τρομοκρατήσουν και πιέζουν να περάσει η Συμφωνία, από την Βουλή των Σκοπίων.

Δημιουργούν δηλαδή εχθρούς με σκοπό να κλείσει άρον-άρον το ζήτημα.

Η εφημερίδα επαναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα του Buzzfeed εκφράζοντας τη βεβαιότητα για το ρωσικό δάκτυλο στα Σκόπια και εντάσσοντας τις κινήσεις του κ. Σαββίδη στον διπλωματικό και άλλο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Δύσης και Μόσχας τους τελευταίους μήνες.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ και της δυνατότητάς του να ανταποκριθεί και να απαντήσει στις ρωσικές προκλήσεις, έχοντας βεβαίως και την προϋπηρεσία από την θέση του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτό, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν από τις υποκλοπές των επικοινωνιών του κ. Σαββίδη (email, sms και τηλεφωνικές κλήσεις) ότι χρηματοδότησε την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια και τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για ένα δημοσίευμα κατευθυνόμενο με ξεκάθαρη στόχευση.
Σίγουρα η πλευρά Σαββίδη θα αντιδράσει άμεσα.

Ολόκληρο το δημοσίευμα:

«Εδώ και χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου.

Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών.
Έχει ανάμειξη σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του λιμανιού όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά φτωχό κόσμο των ελληνικών και ρωσικών ολιγαρχών.

Όλα τα οποία τον έκαναν έντονο ενδιαφέρον για αμερικανικά πρακτορεία κατασκοπείας.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι παρακολούθησαν ανακοινώσεις τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης δούλευε στη Ρωσία για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο η Αθήνα έχει από καιρό αντιταχθεί.
Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να προβεί σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση:
Απέρριψαν τις παραβιάσεις στην αριστερή κλίση της ελληνικής, αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. 
Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο δύο ακόμα.

Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες παραμένουν ενθουσιασμένοι.
Αν και το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στην ΠΓΔΜ, σχετικά με τη συμφωνία δεν κατέληξε σε συμπέρασμα – το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, εάν η χώρα εντάσσεται στο ΝΑΤΟ- οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έκθεση του κ. Σαββίδη και την απέλαση διπλωμάτες ως μια σπάνια νίκη σε μια προσπάθεια κάλυψης των προσπαθειών κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ανταποδίδουμε κι εμείς και δείχνουμε ότι μπορούμε να παίξουμε σκληρά,» δήλωσε ο Christopher R. Hill, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΠΓΔΜ. «Μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ίσως στο παρελθόν δεν κάναμε».

Οι μυστικοί ελιγμοί συνέβησαν ενώ ο Πρόεδρος Τρούμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το καλοκαίρι, αγκαλιάζοντας δημόσια τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απογοητεύοντας παράλληλα τη συμμαχία. Αλλά η ιστορία ξεκινά πολύ πριν από αυτό.

Αντιμετώπιση παρεμβολών

Όταν οι Αμερικανοί υπάλληλοι εθνικής ασφάλειας είδαν για πρώτη φορά σημάδια το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία προσπαθούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα Κρατικά και Αμυντικά Τμήματα, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών, σχημάτισαν αυτό που τώρα ονομάζεται Ρωσική Ομάδα Επιρροής σε αντίθεση με τις ρωσικές προσπάθειες, κυρίως στην Ευρώπη.
Αυτό περιλάμβανε την αναζήτηση εκλογών στην Ευρώπη όπου η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει.

Αργότερα την άνοιξη αυτή, είδαν ότι η ΠΓΔΜ ήταν ένας πιθανός στόχος.
Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία», για να τερματίσει μια διαμάχη τριετίας με την Ελλάδα, κατά την οποία η ΠΓΔΜ φάνηκε ότι είχε εδαφικές φιλοδοξίες σε μια ελληνική περιοχή με το ίδιο όνομα.

Μόλις η χώρα γίνει Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα άρει το βέτο της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Μια τυπική ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νέου ονόματος είχε οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Μόσχα δεν ήταν ικανοποιημένη.
Σε μια διάσκεψη στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία, κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξέδωσε έντονη προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τα σχέδια να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ στη συμμαχία.

«Σίγουρα, δεν θα ρίξουμε πυρηνικές βόμβες», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Α. Χιζόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες».

Η απειλή του κ. Ζιζόφ πυροδότησε μια σειρά διπλωματικών κινήσεων πίσω στην Ουάσινγκτον από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν στην ίδια διάσκεψη, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει το επερχόμενο δημοψήφισμα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, το CIA και η ευρωπαϊκή διοίκηση του Πενταγώνου, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ήταν ήδη στην υπόθεση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μέχρι τότε, η αντιπολίτευση στο δημοψήφισμα είχε ήδη ισχυρή παρουσία στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρχαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και αναρτήσεις του Facebook που παρότρυναν τους Σκοπιανούς να απέχουν από την ψηφοφορία.
Παραπληροφόρηση, με σκηνοθεσία ομάδων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία, σύμφωνα με Σκοπιανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Την ημέρα της συμφωνίας, υπήρξαν επίσης βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Βάλτε στο «παιχνίδι» τον Ιβάν Σαββίδη.
Υπήρξε εδώ και χρόνια στο ραντάρ των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών ως μέλος του κόμματος του Βλ. Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, όταν βρισκόταν στη Δούμα, την κατώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου, και διέθετε μια περιουσία για πρώτη φορά μέσω ρωσικού καπνού εταιρεία σε μια σειρά ενδιαφερόντων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Ως ιδιοκτήτης της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα φέτος εναντίον μιας ομάδας της Αθήνας, κρατώντας όπλο και περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες κατόρθωσε να μπει στον αγωνιστικό χώρο.
Οι παίκτες της ομάδας της Αθήνας έφυγαν από το γήπεδο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους και ο αγώνας διακόπηκε.

Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν μέσα από υποκλοπές επικοινωνιών (e-mail, μηνύματα, κλήσεις) ότι πλήρωνε τους διαδηλωτές.

Ένας ανώτερος υπάλληλος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα οικονομικά στοιχεία που έδειχναν ότι πίσω από τις εξαγορές των διαδηλωτών βρισκόταν ο κ. Σαββίδης.

Σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας OCCRP, ο κ. Σαββίδης πλήρωσε τους αντιπάλους της εκστρατείας να μετονομάσει τη Μακεδονία με τουλάχιστον 300.000 ευρώ ή περίπου 350.000 δολάρια.

Όσοι χρηματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών της ΠΓΔΜ, νεοσύστατων ριζοσπαστικών εθνικιστικών οργανώσεων και χούλιγκαν, που διοργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κτήριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Ο κ. Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
«Είναι εντελώς ψευδές και ιδιαίτερα συκοφαντικό», δήλωσε η εταιρεία του το περασμένο καλοκαίρι».

Η διάψευση Σαββίδη τον Ιούλιο σε άλλο δημοσίευμα:

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα.
Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος».

Είχε διαψεύσει και ο Ζάεφ:

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποσταλούν έγγραφα στις ελληνικές αρχές αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στη χρηματοδότηση ομάδων διαδηλωτών κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με το MIA, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της πΓΔΜ, ο Ζάεφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί βασίστηκαν σε μη επιβεβαιωμένες καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία από κάποια άτομα, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Όπως είπε, πρόκειται για δηλώσεις ατόμων οι οποίες δεν καταγράφηκαν, αλλά προέκυψαν από συνομιλίες τους με την αστυνομία.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


-