GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η τρομοκρατία στέλνει τον Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη στις ΗΠΑ

- Μετά τον Πάνο Καμμένο και πριν το Νίκο Κοτζιά, στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες ώρες φτάνει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελ...

-





Μετά τον Πάνο Καμμένο και πριν το Νίκο Κοτζιά, στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες ώρες φτάνει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο Έλληνας Αρχηγός των ΕΔ, παίρνει μέρος στη σύνοδο για την ασφάλεια μαζί με άλλους 76 Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων κι εκεί θα συζητήσει πολλά θέματα κυρίως για την καυτή ατζέντα των ασύμμετρων απειλών και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Πολλές από τις συναντήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα στο Ελληνικό πεντάγωνο είχαν να κάνουν με την προετοιμασία γι’ αυτή τη σύνοδο.
Στελέχη του υπουργείου εξωτερικών είχαν πολύωρες συσκέψεις με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο οποίος δίπλα του είχε ανώτατα στελέχη από τους τρεις κλάδους των ΕΔ που για πολλά χρόνια εργάζονται πάνω σ’ αυτούς τους τομείς ενώ κάποιοι εκ των Αξιωματικών κάποιοι θεωρούνται από την ελίτ στις Ειδικές Επιχειρήσεις.

Επιπλέον για να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκε και με το νέο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και είχαν πολύωρη συνεργασία γι’ αντιτρομοκρατικά θέματα, ενώ ξεκίνησαν τις συνεννοήσεις για την επερχόμενη μεγάλη άσκηση με αντιτρομοκρατικό περιεχόμενο που θα γίνει στη Σούδα.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης θα παρουσιάσει τις Ελληνικές θέσεις και όσες προσπάθειες γίνονται κυρίως στο ΚΕΝΑΠ στη Κρήτη, καθώς εκεί η εκπαίδευση σε πολυποίκιλα σενάρια αντιτρομοκρατικού περιεχομένου δεν σταματούν ποτέ όχι μόνο από Έλληνες commandos ειδικών επιχειρήσεων αλλά και στελέχη ειδικών δυνάμεων άλλων κρατών.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Ναύαρχος Αποστολάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει πολλά θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον οποίο άλλωστε είχε συναντηθεί πριν λίγο καιρό στο Ελληνικό Αρχηγείο.

Ο Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει φανεί εδώ και καιρό πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του με τον οποίο συζητά πολλά θέματα γύρο από την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στον Α’ ΓΕΕΘΑ πιστώνονται συμφωνίες γύρο από την αναβάθμιση των Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τους Αμερικανούς Navy Seals στη Σούδα, αλλά και η αποστολή μεγαλύτερου μέρους από Έλληνες Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να περάσουν ειδικά σχολεία με προηγμένης τεχνολογίας υλικά και οπλισμό.
Επιπλέον ο «βάτραχος» Ναύαρχος φαίνεται πως είχε κάνει και το «deal» ώστε μεγάλο μέρος στελεχών ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, να ασκηθούν σε διμερές επίπεδο με συναδέλφους τους από τα Σώματα Ασφαλείας και τις ΕΔ σε πολυποίκιλα σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Έλληνας Αρχηγός θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο ομόλογό του και θεωρείται βέβαιο πως γι’ ακόμη μια φορά θα θίξει ενώπιον όλων το θέμα της διαρκούς Τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.
Στην ατζέντα του Ναυάρχου Αποστολάκη υπάρχουν ήδη όλα εκείνα τα κατηγορηματικά στοιχεία που καταδεικνύουν την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, είτε με Navtex, είτε με παραβιάσεις- παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου ή των Εθνικών χωρικών υδάτων.

Η Μεγάλη Αντιτρομοκρατική Άσκηση υπό την αιγίδα της Ελλάδας

Στελέχη που υπηρετούν στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, αναμένετε να φτάσουν στην Ελλάδα περί τα μέσα Δεκεμβρίου για να πραγματοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες, όπως λένε πηγές από το ΚΕΝΑΠ της Κρήτης, ασκήσεις αντιμετώπισης αντιτρομοκρατικής απειλής.

Τέτοιου είδους ασκήσεις γίνονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και φαίνεται πως ήρθε η σειρά της χώρας μας να φιλοξενήσει τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα σενάρια των ασκήσεων φαίνεται πως τα επεξεργάζονται απ΄ αρχικό στάδιο οι Ειδικές Επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ οι οποίες συνεργάζονται στενά με στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που ανήκουν στο ΓΕΕΘΑ.

Ανάμεσα στα σενάρια που θα ασκηθεί το προσωπικό της Αμερικής μαζί με Έλληνες Commandos των ΕΔ, της ΕΚΑΜ από την ΕΛ.ΑΣ και της ΜΥΑ από το ΛΣ, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι η αντιμετώπιση τρομοκρατών του Isis οι οποίοι απειλούν τις ζωές πολιτών.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

πηγή: hellasjournal