GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μοσκοβισί: «Θα πολεμάω το κόμμα Σαλβίνι μέχρι την τελευταία μου ανάσα»

- Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιταλική κυβέρνηση κλιμακώθηκε ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο και τη Λέγκα, τ...

-
Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιταλική κυβέρνηση κλιμακώθηκε ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο και τη Λέγκα, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.
Στο παρελθόν ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε κάνει λόγο για «μικρούς Μουσολίνι», είχε ομολογήσει τον «φόβο» του απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, την Παρασκευή όμως "ξέφυγε"  χαρακτηρίζοντας «φασίστα» τον ευρωβουλευτή της Λέγκας που είχε βγάλει το παπούτσι του και είχε «συνθλίψει» τις σημειώσεις του στο Στρασβούργο.



Ο ευρωβουλευτής της Λέγκας Άντζελο Τσιόκα την Τρίτη στο Στρασβούργο μετά την συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Μοσκοβισί απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 της Ιταλίας, ανέβηκε στο βήμα μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί και πήρε τις σημειώσεις του Επιτρόπου από το τραπέζι.
Κατόπιν σήκωσε ένα παπούτσι, με το οποίο άρχισε να χτυπάει τα φύλλα, αφήνοντας στην κυριολεξία άφωνο τον Γάλλο Επίτροπο.

Κατάπληκτος, ο Μοσκοβισί περιορίστηκε αρχικά στο να καταδικάσει μια «γελοία» χειρονομία, όπως είπε, αλλά επανήλθε στο θέμα ήδη από την επόμενη ημέρα με μήνυμά του στο Twitter, τροφοδοτώντας την πολεμική στην Ιταλία.

«Στην αρχή γελάει κανείς και το υποβαθμίζει γιατί πραγματικά είναι γελοίο, μετά εξοικειώνεται με μια υποβόσκουσα συμβολική βία και μια μέρα ξυπνάει με τον φασισμό.
Ας επαγρυπνούμε!
Η δημοκρατία είναι ένας εύθραυστος θησαυρός», έγραψε τότε ο Μοσκοβισί.

Την Παρασκευή όμως στις δηλώσεις που έκανε στο CNews ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2012 ως το 2014 προχώρησε πολύ πιο μακριά μη διστάζοντας πλέον να χρησιμοποιήσει τον όρο «φασίστας» για να χαρακτηρίσει τον ευρωβουλευτή της Λέγκας.

«Είναι ένας κρετίνος, ένας προβοκάτορας, ένας φασίστας.
Η χειρονομία του είναι γελοία», δήλωσε.

«Όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη βία απέναντι σε θεσμούς, όταν αρχίζουν να ποδοπατούν τους κανόνες, και με τα παπούτσια, έχουμε ένα είδος αργής παρέκκλισης προς αυτό που ονομάζουμε ανελεύθερη δημοκρατία, δηλαδή τον μη σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της δικαιοσύνης και των πολιτικών θεσμών», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πραγματικά η πολιτική που απεχθάνομαι και αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πολεμάω μέχρι την τελευταία μου ανάσα», συνέχισε ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας, πήρε αποστάσεις από τη χειρονομία αυτή του Τσιόκα.

Μετά τις δηλώσεις του Μοσκοβισί, η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να υπερασπιστεί τους Ιταλούς συμμάχους της.

«Πολύ παλαιομοδίτικο», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού στο δίκτυο Europe 1.

«Όταν κάποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, τον αντιμετωπίζουμε ως φασίστα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το έλλειμμα της Γαλλίας είχε φτάσει «4,3%» όταν ο Επίτροπος ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Επομένως όταν δίνει μαθήματα στην Ιταλία μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αντιμετωπίσουμε την πληροφορία αυτή με ειρωνεία», δήλωσε επίσης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απέρριψε την Τρίτη το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού να της παρουσιάσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό εντός τριών εβδομάδων.

Στο CNews ο Πιέρ Μοσκοβισί έδειξε ένα πολύ πιο διπλωματικό πρόσωπο όταν μίλησε για τις συνομιλίες που γίνονται με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, στις οποίες αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας τον όρο «διάλογος».

«Ο ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να δημιουργεί κρίσεις.
Είναι να τις αποτρέπει», διαβεβαίωσε.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι», πρόσθεσε.

«Εμφύλιος» Ντι Μάιο-Ντράγκι: «Ένας Ιταλός που αντί να στηρίξει τη χώρα δηλητηριάζει το κλίμα»

Επίθεση κατά του -ομοεθνή του- Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστεριών, Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγορώντας τον ότι «δηλητηριάζει το κλίμα» την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.

«Είμαστε σε μια φάση που πρέπει να στηρίζουμε την χώρα μας και με εκπλήσσει το ότι ένας Ιταλός δηλητηριάζει το κλίμα», πρόσθεσε, με αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Δεν φοβάμαι την αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor's.
Έχουμε ένα σχεδόν ανύπαρκτο ιδιωτικό χρέος και αυτό δημιουργεί οικονομική σταθερότητα», ολοκλήρωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αναφερόμενος στη γραμμή στη γραμμή της κυβέρνησης της Ρώμης σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό ανέφερε:

«Φτιάξαμε έναν προϋπολογισμό που υπερασπίζεται τους ασθενέστερους.
Το να στηρίζει κανείς τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι αφαιρεί χρήματα από τους πολίτες».

«Μη γίνετε μια δεύτερη Ελλάδα»

Προειδοποιήσεις προς την Ιταλία να μη γίνει μία δεύτερη Ελλάδα, απευθύνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσα από σημερινή συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου "Sole 24 Ore", που αναμεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

"Δεν θέλουμε να υπάρξει πάλι μία παρόμοια περίπτωση όπως στην Ελλάδα.
Πρέπει να διδαχθούμε από την τελευταία δημοσιονομική κρίση και από την κατάσταση στην Ελλάδα", τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτο" το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας στην σημερινή μορφή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η τήρηση των κανόνων είναι ζωτικής σημασίας, προπάντων όταν πρόκειται για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχύει και για την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας".

Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος καλεί την ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγή του σχεδίου προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι "πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε για τη μείωση του βάρους του χρέους στην ΕΕ, για να καταστούμε ανταγωνιστικοί".

Απορρίπτοντας το σχέδιο προϋπολογισμού ως "απαράδεκτο", ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιεί πως "με αυτό θα αυξανόταν το χρέος, ενώ συνεχίζουμε ακόμη να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της τελευταίας δημοσιονομικής κρίσης". "Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μία δεύτερη Ελλάδα", συμπληρώνει.

Ο ίδιος διευκρινίζει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα "Sole 24 Ore", πως διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε, τον οποίο, όπως σημειώνει, είχε επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη.

Ταυτόχρονα τονίζει πως η αυστριακή κυβέρνηση είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκή και λαμβάνει πολύ σοβαρά την προεδρία της στην ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο, ενώ εκφράζει τη βαθιά πεποίθησή του ότι η Ευρώπη είναι η πλέον φιλόδοξη και σημαντικότερη "ιστορία επιτυχίας" του 20ού αιώνα και ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος για τον "γεφυροποιό" ρόλο της Αυστρίας σε διεθνές επίπεδο.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

-
pronews.gr