GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» των ΗΠΑ αφορά μόνο την Ελλάδα

- Ήταν 5 Ιουνίου 1947 όταν ο Τζορτζ Μάρσαλ ανακοίνωνε το πρόγραμμα βοήθειας προς Ευρωπαϊκές όπου στη συνέχεια υπεγράφη από 16 ...

-




Ήταν 5 Ιουνίου 1947 όταν ο Τζορτζ Μάρσαλ ανακοίνωνε το πρόγραμμα βοήθειας προς Ευρωπαϊκές όπου στη συνέχεια υπεγράφη από 16 χώρες4 μήνες αργότερα.
Η Γερμανία υπέγραψε 2 χρόνια αργότερα.
Στις 12 Μαρτίου του 1947 ο Τρούμαν μιλώντας στο Κογκρέσο, ανέφερε πως όσα κράτη «θα αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις (…)» εννοώντας την ΕΣΣΔ, θα λάμβαναν γενναία οικονομική βοήθεια.
Οι ΗΠΑ ήθελαν μια ισχυρή ενοποιημένη Ευρώπη απέναντι στην Ρωσική επιρροή και ήταν διατεθειμένες για τα πάντα.
Το Σχέδιο Μάρσαλ ουσιαστικά έβγαλε την Ελλάδα από την εξαθλίωση και έθεσε τα θεμέλια για μια ταχεία οικονομική ανάπτυξη που επέτρεψε στη χώρα να ενσωματωθεί στην ενιαία Ευρώπη.
Από το ’48 έως το ’55 η Ελλάδα βγαίνει από έναν πόλεμο και έναν εμφύλιο κατεστραμμένη.
Το 1948 η Ελλάδα χρειάζεται εισαγωγές αξίας 480 εκατομμυρίων δολαρίων για τροφή, καύσιμα και τις βασικές λειτουργίες της οικονομίας, αλλά είχε τη δυνατότητα μόλις 150 εκατομμυρίων.
Τα τραπεζικά αποθέματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα και ο πληθυσμός έδινε μάχη για την επιβίωση.
Τα 366 εκατ.
Δολάρια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο 1948-1951 αξιοποιήθηκαν σε βασικές υποδομές, αποκατάσταση τηλεπικοινωνιών, δημιουργία ενιαίου συστήματος παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα προερχόταν από ελληνικές πηγές, δίκτυο μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων, οδικών αρτηριών, γεφυρών, λιμανιών και γεωργία.
Η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε ήταν στην υγεία, εξαλείφθηκε η ελονοσία, σημειώθηκε δραστική μείωση των περιστατικών φυματίωσης, πνευμονίας και τύφου.

Το Σχέδιο Μάρσαλ «θύμα» της μεταεμφυλιακής Ελλάδας

Με το τέλος του εμφυλίου η Ελλάδα εκτός την ανασυγκρότηση της οικονομίας, είχε να διαχειριστεί και τις πληγές του Εμφυλίου.
Κατά έναν περίεργο λόγο, οι «νικητές» της τραγωδίας του εμφυλίου, είδαν σιγά σιγά οι «ηττημένοι» να γράφουν την ιστορία με έναν τέτοιο τρόπο όπου τελικά τα μόνα θύματα σε αυτή την τραγωδία υπήρξαν αυτοί οι ίδιοι.
Τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη το 55, η Κύπρος και η Δικτακτορία, θεωρήθηκαν έργα των ΗΠΑ και ετσι ο Αντιαμερικανισμός κυριάρχησε στην Ελληνική κοινωνία και έγινε όπλο της Αριστεράς.
Ένα από τα «θύματα» αυτού του Αντιαμερικανιμού ήταν και το Σχέδιο Μάρσαλ που άλλαξε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη με αντίτιμο, την Αμερικανική επιρροή στην χώρα και την αποφυγή η Ελλάδα να γίνει Αλβανία η Βουλγαρία.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενέργεια, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Το Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν παρασχέθηκε απλά, αλλά εφαρμόσθηκε και από τους Αμερικάνους.
Ο Τζέιμς Γουόρεν που στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ήταν ηγετικό στέλεχος της αμερικανικής οικονομικής αποστολής που υλοποίησε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα.
Μιλώντας το 2007 στην «Καθημερινή» αναφέρει πως «όταν ήρθε η αμερικανική αποστολή, γνώριζε ότι για να σωθεί η χώρα χρειάζονταν σκληρά μέτρα. 
Κατέληξαν με την κυβέρνηση Τσαλδάρη σε μια πολύ αυστηρή συμφωνία, πολλές πτυχές της οποίας αποτελούσαν σαφή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας.
Μπορεί κάλλιστα να πει κανείς ότι επρόκειτο όχι για απλή παρέμβαση, αλλά για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία της χώρας.»
Σημείωνε επίσης «ηταν μια μικρή ομάδα Ελλήνων πατριωτών -και δεν χρησιμοποιώ τη λέξη τυχαία- που τόλμησαν να κάνουν βήματα που θα απέτρεπαν την καταστροφή της χώρας τους, η οποία κινδύνευε να εξελιχθεί σε Αλβανία ή Βουλγαρία.
Η επιτυχία ήταν ότι έφεραν τους Αμερικανούς, όχι απλά ως συμβούλους, αλλά ως ελεγκτές και υπεύθυνους των αποφάσεων.
Για τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έπρεπε να καταπιεί την περηφάνια της και να αποδεχθεί ευρείες παρεμβάσεις.
Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.»

Είναι πέρα από βέβαιο πως αν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, το μόνο που δεν θα αλλάξουν είναι την πετυχημένη προσέγγιση Ελλάδας – ΗΠΑ που δημιούργησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά από 80 χρόνια, οι Αμερικάνοι φαίνεται πως προσφέρουν στην Ελλάδα ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ με ηγετικό στέλεχος τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ αυτή την φορά.
Ο Αμερικανός Πρέσβης –όσο και αν σε κάποιους ο τίτλος δημιουργεί αρνητικότητα- φαίνεται πως ήταν ο κατάλληλος για αυτό το νέο Σχέδιο το οποίο δεν περιέχει αγροτικά μηχανήματα, μουλάρια και ότι άλλο για να ανοικοδομήσει την Ελλάδα αλλά ασφάλεια και τις δίνει ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε όλες τις συνθήκες ώστε μέσα λίγο χρονικό διάστημα ο Αμερικανός Πρέσβης να δημιουργήσει ένα φιλικό προφίλ και να μπορεί με άνεση να κάνει την δουλειά του ανά την Ελλάδα χωρίς να έχει καμιά ενόχληση.
Δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης σε όλες τις δομές του κράτους, από υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους μέχρι απλούς πολίτες.
Από τις ορειβασίες στα βουνά της Ηπείρου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Τζέφρι Παϊατ είναι ίσως ο μόνος Αμερικανός Πρέσβης που μπορεί να κινείται άνετα σε όλη την χώρα χωρίς προβλήματα, σε μια χώρα όπου η Αριστερά επί δεκαετίες χρησιμοποίησε τον Αντιαμερικανισμό για να αποκτήσει μια ιδεολογική ηγεμονία.
Το επόμενο διάστημα και με την λύση του Σκοπιανού, οι Αμερικανοί είναι πέρα από βέβαιο πως θα προχωρήσουν μέσω εταιρειών σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού στην νέα αυτή σχέση.
Οι ΗΠΑ χρειάζονται την μετριοπαθή Ελληνική κοινωνία, με περισσότερες από 5 στρατιωτικές βάσεις στο μέλλον, με την αξιοποίηση των υποδομών για την ενέργεια, με επενδύσεις ώστε να μειωθεί η επιρροή των Ρώσων και Κινέζων (βλέπε λιμάνια, ναυπηγεία), το νέο Σχέδιο Μάρσαλ θα επικεντρωθεί στην διασφάλιση της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και στον πληθυσμό (Έλληνες και αλλοδαποί).


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"