GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σεισμός Ζάκυνθος – Τσελέντης: Ο λόγος που δεν μπορούμε να ησυχάσουμε

- Φυσιολογικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, μετά τη μεγάλη δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έ...

-



Φυσιολογικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, μετά τη μεγάλη δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10/2018) σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο CNN Greece, o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης.

Όπως σημείωσε, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να μετράται στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,8 με 6 βαθμών.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς, πάνω από 30 μετασεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ, πάνω από 10 μεγαλύτερους του 4 και έχουμε και έναν ισχυρό μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ.
Αυτό, όμως, δεν αρκεί.
Ένας σεισμός του 6,4 Ρίχτερ πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε.
Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8 με 6 Ρίχτερ.
Αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Τσελέντης, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να είναι σε εγρήγορση, «όχι γιατί θα έχουμε έναν ακόμη μεγάλο σεισμό, αλλά ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης του 6 μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα ήδη επιβαρυμένα κτήρια».

Ο ίδιος τόνισε πως το νησί άντεξε τη μεγάλη δόνηση, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, ένας σεισμός 6,4 θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις».
Αναφορικά με τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε πως είναι «λίγες, αμελητέες» για το μέγεθος της δόνησης.

«Ο σεισμός έδωσε και ένα μικρό κύμα, τσουνάμι, γύρω στα 10 εκατοστά.
Το καταγράψαμε στην Κυπαρισσία και στην Ηλεία», είπε και τόνισε για ακόμη μία φορά πως «το φαινόμενο εξελίσσεται φυσιολογικά».
Όσον αφορά για το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό σημείωσε πως πρόκειται για αυτό «νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στη συστοιχία του ελληνικού τόξου, εκεί που βυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρασιατική και τερματίζει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς Ζακύνθου».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-