GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τα Ιωάννινα είναι ελεύθερα - 15 Οκτωβρίου 1944 η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από το Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και τον ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!!

15 Οκτωβρίου 1944 η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από το Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και τον ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!! Τα Γιάννε...





15 Οκτωβρίου 1944 η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από το Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα και τον ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!!
Τα Γιάννενα ελεύθερα!!!
Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου 1944 εισέρχεται στα Γιάννενα το Σύνταγμα Ξηροβουνίου του ΕΔΕΣ υπό την διοίκηση του Αλέκου Παπαδόπουλου.
Η περίοδος της γερμανικής κατοχής λαμβάνει τέλος! 
Ο στρατηγός Ζέρβας έγραψε στο ημερολόγιό του: 
"Την 8ην ώρα ελήφθη εκ Σκλήβανης τηλεφώνημα Παπαδοπούλου Αλέκου ότι εις τας 3.10' σήμερον κατόπιν μάχης εισήλθεν εις τα Γιάννενα.
Εξέδωκα αμέσως ημερησία διαταγήν και απέστειλα συγχαρητήριον τηλεγράφημα εις Παπαδόπουλον".

Τη νύχτα της 14ης προς την 15η Οκτωβρίου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα του στρατηγού Λάντζ, στρατοπεδευμένα μέσα στα Ιωάννινα και στην περιοχή της πόλεως, κατόπιν πιέσεως των Ανταρτών, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν.
Τα Ιωάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου με τη γραφική της λίμνη, με τη δοξασμένη ιστορία της, η πόλις που υπέφερε κάτω από τη βαριά μπότα του Γερμανού, τρία τόσα χρόνια ξύπνησε ελεύθερη και υπερήφανη.
Τα γραφικά Ιωάννινα είχαν μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Γερμανούς, ήταν ένας από τους κυριότερους δρόμους διαφυγής από τη Θεσσαλία. 
Καλαμπάκα, Μέτσοβο, Ιωάννινα, Αλβανικά Σύνορα.
Λίγες μέρες πριν αποσυρθούν οι Ναζί, οι Αντάρτες της περιοχής είχαν κρυφθεί γύρω από τη λίμνη και έτσι την ιστορική εκείνη νύκτα, μπήκαν μέσα στην πόλη. 
Όλο εκείνο το βράδυ έβρεχε.
Πραγματική καταιγίδα. 
Μόλις όμως ξημέρωσε, διελύθησαν τα σύννεφα και έλαμψε ο ήλιος στα ελεύθερα πλέον Ιωάννινα, ο ήλιος της ζωής και της ελευθερίας.
Πλημμύρισε η πόλις από ελληνικές σημαίες, που οι κοπέλες νύχτες πριν τις έφτιαχναν κρυφά για την άγια μέρα.
Την ώρα που οι καμπάνες σκόρπισαν το χαρμόσυνο μήνυμα, οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους και γέμισαν τους δρόμους.
Και μέσα σ’ αυτήν την εορταστική ατμόσφαιρα μια ξεχωριστή νότα ήταν η υποδοχή των συμμάχων αξιωματικών.
Ο λαός τους χαιρέτισε με ζητωκραυγές και τους πρόσφερε λουλούδια και ό,τι άλλο μπορούσε να εκδηλώσει την εκτίμηση και την αγάπη του.


Τα Ιωάννινα είναι ελεύθερα.



 -
Ο ηγέτης του ΕΔΕΣ Στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας. Ιωάννινα, Οκτώβριος 1944