GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στα πρόθυρα νέου διπλωματικού επεισοδίου Άγκυρας-Ουάσινγκτον: O Ερντογάν γύρισε την πλάτη στον Τραμπ κατά την ομιλία του – Εμφανής ρήξη στις διμερείς σχέσεις

- Στα πρόθυρα νέου διπλωματικού επεισοδίου βρίσκονται Τουρκία και ΗΠΑ, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ στον ΟΗΕ, ο Τούρκ...

-
Στα πρόθυρα νέου διπλωματικού επεισοδίου βρίσκονται Τουρκία και ΗΠΑ, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ στον ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος του γύρισε την πλάτη και αποχώρησε από την αίθουσα.
Η ρήξη στις διμερείς σχέσεις είναι εμφανέστατη και είναι σίγουρο πως τέτοιου είδους κινήσεις απαξίωσης δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Η ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας δεν έμειναν έξω από τη 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή 84 αρχηγών κρατών και 44 αρχηγών κυβερνήσεων.





Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησε να προσέλθει στο βήμα και πριν από αυτόν το λόγο πήραν οι πρόεδροι του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε πολύ περισσότερα από όλες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των ΗΠΑ μέσα σε δύο χρόνια.

Και εκεί ήταν που ο Ερντογάν, σηκώνεται και αποχωρεί επιδεικτικά.

---
Απευθυνόμενος περισσότερο στο αμερικανικό κοινό, ενόψει των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και λιγότερο στη διεθνή κοινπότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ εκθείασε το έργο του κατά τη διετία που κυβερνά από το Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι επί των ημερών του, οι ΗΠΑ έγιναν «πιο δυνατές, πιο πλούσιες, πιο ασφαλείς».

-

«Κατάφερα σε δύο χρόνια όσα κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεν άφησε «αναπάντητα» τα γέλια που ακούστηκαν από την αίθουσα, λέγοντας με χαμόγελο:
«Δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανaφέρθηκε και στο θέμα του Ιράν, λέγοντας ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αλλάξουν συμπεριφορά, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μιας συνάντησης με τον ίδιο, ωστόσο ανυπομονεί να αποκτήσει μαζί τους στο μέλλον μια φανταστική σχέση.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ επισήμανε: «Δεν θα συναντηθώ με εκείνους μέχρι να αλλάξουν τον τόνο τους. Θα συμβεί.
Πιστεύω ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.
Ανυπομονούμε να αποκτήσουμε τέλειες σχέσεις με το Ιράν, αλλά δεν θα συμβεί τώρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για την «τολμηρή», όπως τη χαρκτήρισε, πρωτοβουλία του για την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα. 
Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Πριν από έναν χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί εναντίον του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε επίσης μια αμερικανική «απάντηση» σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το «χάος» που έχει προκαλέσει στη χώρα η ηγεσία της.
«Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε σήμερα από τον ΟΗΕ έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σήμερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να προωηθούν «δίκαιες και ισόρροπες” εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα.
Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

«Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου.
Δεν είναι καλό.
Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν”, τόνισε.

Η εν λόγω κίνηση από την πλευρά του Ερντογάν αποτελεί τη συνέχεια μιας διαρκούς κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά καθώς  πρόσφατα, ο Ερντογάν, σε κατάσταση πανικού για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου κατηγορώντας τον για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

O N. Tραμπ γονατίζει την Άγκυρα και ο Ερντογάν ξεθάβει το… τσεκούρι του πολέμου κατά των ΗΠΑ, κάνοντας μία απίστευτη επίθεση κατά της Ουάσινγκτον.
Τις ΗΠΑ κατηγόρησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν γι’ αυτή την «απεχθή οικονομική επίθεση που δέχεται η Τουρκία», η οποία έκανε την τουρκική λίρα να χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της.

«Η χώρα μας δέχθηκε μία στυγερή οικονομική επίθεση μετά από μία σειρά δηλώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και συνέχισε:
«Η ξαφνική άνοδος της Λίρας έναντι του δολαρίου ήταν μία προσπάθεια οικονομικής δολοφονίας».
Μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η Τουρκία θα εξετάσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου».
Την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες.

«Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα σε όσους εκμεταλλεύονται την αύξηση των τιμών», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ σημείωσε, ότι η υπομονή του έχει και όρια.

pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"





-