GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο εις και μόνος Ζήνωνας Ρωσσίδης

- της Φανούλας Αργυρού Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ  ΚΥΠΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΔΟΤΑΝ ΚΑΤΗΓΓΕΛΛΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚ...

-


της Φανούλας Αργυρού
Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ  ΚΥΠΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΔΟΤΑΝ ΚΑΤΗΓΓΕΛΛΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην όλη ιστορία της τραγωδίας της νήσου Κύπρου από το πρώτο πραξικόπημα των Τούρκων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάργησή της και αντικατάστασή της με δύο constituent states, κατά σχεδιασμών Λονδίνου και ‘Αγκυρας, το 1963/64 –  μέσω της απαρτχάιντ βρετανο-τουρκικής δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας –  και κατά συνέπεια τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας στις 8 και 9 Αυγούστου 1964 από την τουρκική αεροπορία μέχρι και τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974 και την επανάληψη των βομβαρδισμών με Ναπάλμ,  ένας άνθρωπος στον ΟΗΕ πάλευε για τα δίκαια μας.
Αυτός ήταν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας μ. Ζήνωνας Ρωσσίδης.  Σήμερα, διανύοντας για ακόμα μια χρονιά τον Αύγουστο της κολάσεως για τον Ελληνισμό της Κύπρου, ας θυμηθούμε για λίγο τον άνθρωπο αυτό που τουλάχιστον ξένοι, αν όχι δικοί μας, εκτίμησαν το έργο του και το ιστορικό που άφησε σε Αρχεία όπως του ΟΗΕ, της Βρετανίας και άλλων χωρών και εφημερίδων υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.
Στις 9 Αυγούστου 1964 ο Ρωσσίδης κατάγγελλε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και κατέγραψε με ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις άγριες επιθέσεις εναντίον αμάχων,  αθώων ανθρώπων στο Πωμό και στο Πύργο Τηλλυρίας αποσπάσματα των οποίων καταγγελιών του δημοσίευσαν την επομένη, 10 Αυγούστου 1964 οι New York Times.
Τέτοιες ήσαν οι καταγγελίες του Ζήνωνα Ρωσσίδη που όχι μόνο οι New York Times  αλλά και ο Robert Neer,  στο βιβλίο του για την  ιστορία των βομβών Ναπάλμ, περιέλαβε αποσπάσματα από την  ομιλία του Ζήνωνα Ρωσσίδη για τους βομβαρδισμούς των Τούρκων με βόμβες Ναπάλμ.
O Robert Neer είναι ιστορικός, δικηγόρος  και επιχειρηματίας. Το βιβλίο του Napalm, An American Biography, είναι το πρώτο με ολοκληρωμένη την ιστορία αυτού του εμπρηστικού όπλου.
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2013 από το Belknap Press του Πανεπιστημίου Harvard.
Τι έγραψαν οι New York Times 
«Η κατάσταση είναι χειρότερη από χθές.
Είναι τραγική. 64 αεροπλάνα της τουρκικές πολεμικής αεροπορίας επέστρεψαν σε μια νέα πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμάχων,  αθώων κατοίκων των πόλεων και χωριών βορειο-δυτικά της νήσου.
Τώρα προστέθηκαν και πολυβόλα και ρουκέτες που ευθύνονται για τόσα πολλά θύματα χθες στην απάνθρωπη χρήση των εμπρηστικών βομβών Ναπάλμ. Καθώς σας ομιλώ αυτή τη στιγμή, δύο αντιτορπιλικά βρίσκονται στα νερά της Μανσούρας βομβαρδίζοντας τη νήσο, ο βομβαρδισμός από αέρος βοηθείται με τους βομβαρδισμούς των πλοίων… οι κάτοικοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προκαλέσουν αυτή τη εντελώς αδικαιολόγητη και καθαρά εγκληματική επίθεση…  Εκατοντάδες άοπλων πολιτών έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις αυτές, αθώοι άνθρωποι.
Τα χωριά Πωμός και Πύργος μετατράπηκαν σε πυρωμένα ερείπια και άνθρωποι φλέγονται από τη χρήση των βομβών Ναπάλμ…
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο ο αριθμός των τραυματιών έχει πάρει τρομερές διαστάσεις.
΄Όλα τα νοσοκομεία σε εκείνη την περιοχή της Κύπρου έχουν γεμίσει με θύματα, και δεν έχουν που να τους βάλουν.
Εντούτοις τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα και αυτή η τραγική κατάσταση συνεχίζεται.
Ο θάνατος έρχεται από τον αέρα και την θάλασσα.
Οι δολοφόνοι διεξάγουν μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση, συνδυάζοντας την αδίστακτη χρήση των βομβών και των  βομβαρδισμών από τα πλοία τους  εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
΄Όμως οι δολοφονικές επιθέσεις δεν σταματούν εδώ. Τουλάχιστον 500 Τούρκοι στρατιώτες έχουν κρυφά φθάσει στη Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες και παίζουν το δικό τους ρόλο στην γενοκτονία του Ελληνικού πληθυσμού της νήσου.
Καθώς οι Τούρκοι βομβαρδίζουν, εκείνοι επιτίθενται στην περιοχή Κοκκίνων. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή.
Πιστεύω,  το Συμβούλιο Ασφαλείας, βάση των ευθυνών του σύμφωνα με το Χάρτη, πρέπει να πάρει αποφασιστική δράση και να σταματήσει και να καταδικάσει την επιθετικότητα και να κάνει σίγουρο ότι την σταματά και αυτή δεν σταματά δίχως τιμωρία.»
22 Ιουλίου 1974
Σε συνεδρία του ιδίου Συμβουλίου Ασφαλείας στις 22 Ιουλίου 1974 ο Ζήνωνας Ρωσσίδης κατήγγειλε τους νέους τουρκικούς απάνθρωπους βομβαρδισμούς με βόμβες Ναπάλμ κατά την πρώτη τουρκική εισβολή του 1974  και τις καταστροφικές των συνέπειες.
«… Η χρήση των Ναπάλμ προκάλεσε ανείπωτο πόνο, άνθρωποι πεθαίνουν καιγόμενοι, καταστρέφονται νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το περίφημο Ινστιτούτο Μελκονιάν..
Μίλησα για τους βομβαρδισμούς με Ναπάλμ από αέρος, και, γενικά, ο βομβαρδισμούς από αέρος είναι αντίθετος με τις  Συμβάσεις της Χάγης… έδωσα αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες για τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας εναντίον πόλεων, πληθυσμού, νοσοκομείων και με βόμβες Ναπάλμ…
Στην Κύπρο η Τουρκία χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού σε ανοικτές πόλεις, παραβιάζοντας την Σύμβαση της Χάγης του 1907.
Ακόμα, η χρήση βομβών Ναπάλμ είναι παραβίαση του Ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης 2932 Α, που απαγορεύει τη χρήση απάνθρωπων εμπρηστικών όπλων, μεταξύ των οποίων και των βομβών Ναπάλμ. 
Γι΄αυτό, πιστεύω πρέπει να υπάρξει επίσημη και συγκεκριμένη καταδίκη της χρήσης των βομβών Ναπάλμ στην Κύπρο…».
Μιλούσε ευθέως
Δυστυχώς, όμως, η ατιμωρησία των τουρκικών διαχρονικών εγκλημάτων,  βομβαρδισμών, δολοφονιών, αρπαγής γης, ξεριζωμού, βιασμών, συλήσεων και γενικής καταστροφής συνεχίζεται τόσο από τον περιβόητο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ως αποτέλεσμα σήμερα η κατοχική Τουρκία να έχει μετατραπεί σε μια πρωτοφανή τυραννία που επεκτείνει την αντιδημοκρατική της σουλτανο-κρατία και ισλαμοποίηση και στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας…
Ο μ. Ζήνωνας Ρωσσίδης ήταν εις και μόνος θα έλεγε ένας για το ότι μιλούσε ευθέως και τεκμηριωμένα εκθέτοντας τα τουρκικά εγκλήματα, μιλούσε για  εγκλήματα πολέμου, για τις κατά συρροή τουρκικές παραβιάσεις Διεθνών Συμβάσεων στην Κύπρο αλλά ενόσω αυτά καταγράφονταν στον ΟΗΕ στην Κύπρο οι ‘ηγέτες’ άλλα έπρατταν με τις εξίσου κατά συρροή υποχωρήσεις, παραχωρήσεις και συνθηκολογήσεις αντί να απαιτούν την ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ …
«Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου είναι υπόλογη.
Όχι μόνο για όσα έγιναν, αλλά και για όσα γίνονται. Με πράξεις και κυρίως παραλείψεις της σχεδιάζει, ακολουθεί, δέχεται, υποτάσσεται σε Συνομιλίες για 40 χρόνια… Είναι πλέον εγκληματικές ιστορικά οι πλάνες και αυταπάτες τους ότι η Τουρκία, που θέλει ολόκληρη την Κύπρο, θα υποχωρήσει σε Συνομιλίες για επίτευξη «ικανοποιητικής», «δίκαιης» και «λειτουργήσιμης» λύσης.
Οι προηγούμενοι Πρόεδροι  της Κυπριακής Πολιτείας (όσης έμεινε), αυτοβούλως και αυτοπροαιρέτως, ζούσαν στις αυταπάτες τους και τις ανιστόρητες εκτιμήσεις τους. Ζούσαν με ύφος και με βόλεμα και με την ψευδοηδονή της εξουσίας και ήλπιζαν ότι ο κατευνασμός και η αφελής ρητορική προσήνεια θα αλλοίωναν τα τουρκικά, κατακτητικά σχέδια…»(Από το κύριο άρθρο της Σημερινής, «‘Ετσι Τουρκέψαμε…» 29.7.2018 Κ. Ν. Χατζηκωστή).
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/527218/o-eis-kai-monos-zinonas-rossidis