GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΚΑΤΑ ΟΡΜΠΑΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΝΔ - ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

- Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία και το μεταναστευτικό. Σε μια προσπάθει...

-
Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία και το μεταναστευτικό.

Σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν τον Β. Όρμπαν από το «ευρωπαϊκό παιχνίδι» θέτουν ζήτημα παραπομπής της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7.
Η αντιμεταναστευτική πολιτική και ο ευρωσκεπτικισμός είναι φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή ηγέσια, η οποία αναζητά κάθε δυνατό τρόπο για να συγκαλύψει την σταδιακή κατάρρευσή της.



Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7 δήλωσε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσουν οι ευρωβουλευτές του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρ της έκθεσης Sargentini, βάσει της οποίας η κυβέρνητη του Βίκτορ Ορμπάν παραβιάζει το δίκαιο και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Sargentini, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας.
Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Twitter.

Η υπόθεση της Ουγγαρίας προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ευρωβουλευτές από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ αναφορικά με το «σεβασμό του κράτους Δικαίου» στην Ουγγαρία και την διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη της κυβέρνησης του και στενούς συνεργάτες του.

Εφόσον γίνει η διαπίστωση, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, έναν εικονικό αποκλεισμό από το «ευρωπαϊκό παιχνίδι».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν «δυστυχώς αποδέχεται» τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον δεν απομένει κάτι άλλο από την ενεργοποίηση του άρθρου 7, ενώ η κυρία Καρολίν Εντστάντλερ, εκπροσωπώντας την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απέφυγε να εκφράσει την θέση της, λέγοντας ότι αναμένει την την τοποθέτηση του κ. Όρμπαν.

Όρμπαν: «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής τους ενώπιον του Σώματος στο Στρασβούργο υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 έχει ήδη αποφασιστεί και δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την άποψη των ευρωβουλευτών.

«Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ….η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» υποστήριξε ο κ. Όρμπαν, υπογραμμίζοντας στους Ευρωβουλευτές ότι η «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγόρησε μάλιστα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση αλλά μια χώρα και ένα έθνος.

Ευρωβουλευτές: «Κύριε Όρμπαν, είστε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση σε ολόκληρη την ΕΕ»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος είναι ήδη ένας από τους υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του στην κρίσιμη κατάσταση στην Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας ηπιότερη γλώσσα από άλλους συναδέλφους τους, καθώς οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, οκτώ περίπου μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουγγαρία δεν θα γινόταν δεκτή στην ΕΕ.

«Είμαι λάτρης της ουγγρικής ιστορίας και του πολιτισμού της.
Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε σε καμία περίπτωση ότι βάλουμε κατά των πολιτών της Ουγγαρία.
Βάλουμε κατά της κυβέρνησής σας…
Δεν είστε η Ουγγαρία κύριε Όρμπαν, είστε ο πρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης.
Η Ουγγαρία είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εαυτό σας», υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο Ούντο Μπούλμαν χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν την πιο διεφθαρμένη της ΕΕ.

«Ακούω με μεγάλη ενόχληση τον κ. Όρμπαν.
Δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει τι συζητούμε εδώ σήμερα.
Το Κοινοβούλιο θέλει να υπερσιτιστεί τα διαζώματα των πολιτών της Ουγγαρίας.
Κύριε Όρμπαν πλουτίζουν μέλη και φίλοι της κυβέρνησης σας με ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό σας θεωρό ότι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν.

Υπενθυμίζουμε πως γενικά στην Ευρώπη επικρατεί ένα κλίμα διχασμού, με κύρια αιτία το μεταναστευτικό.Όπως έχουμε αναφέρει ο Β. Όρμπαν έχει συντάξει κοινό μέτωπο αντιμεταναστευτικής πολιτικής με τον Ιταλό, Μ.Σαλβίνι, ενώ τα ευρωπαϊκά κινήματα κατά των μεταναστών βρίσκουν όλο και πιο πρόσφορο έδαφος στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα τώρα που στο εσωτερικό της έχει προκύψει μια νέα συμμαχία.
Η συνάντηση υψηλού επιπέδου Ουγγαρίας-Ιταλίας στις 28 Αυγούστου ήταν ένα γεγονός ορόσημο που έθεσε σοβαρά σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενότητα καθώς αυτές οι βαθιές διαιρέσεις είναι πια ξεκάθαρες.

Η Βουδαπέστη και η Ρώμη συμφώνησαν να αντιταχθούν από κοινού στις Βρυξέλλες για το θέμα της μετανάστευσης. Εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να ακολουθήσουν μια σκληρή στάση, ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, και ο Ιταλός Αναπληρωτής Αρχηγός του Κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, δημιούργησαν αυτό που το CNN αποκαλούσε δούρειο ίππο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε στα τέλη του 2017 στην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούντιθ Σαργκεντίνι από την Ολλανδία, να συντάξει μια έκθεση αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Η εν λόγω έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν παραβιάζει τις «αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης της ΕΕ.

Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται ότι έχει καταφέρει να επιβάλει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μια σειρά μέτρων που αποκλείουν τον θεσμικό έλεγχο στην κυβέρνησή του, περιορίζοντας την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ελέγχοντας εμμέσως και αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης και συντηρώντας έναν κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί μόνο για την πολιτική επιβίωση του ίδιου.

Επίσης η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει δείξει την «αλληλεγγύη», που προβλέπεται επίσης από τη Συνθήκη, απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία αρνούμενη να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός της, ενώ κάνει λόγο και για τις επιθέσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χαρακτηρίζονται από την ουγγρική κυβέρνηση ως «όργανα του Τζορτζ Σόρος».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι ως «κυνήγι μαγισσών», που «στηρίζονται σε ανακρίβειες και σφάλματα».

Το άρθρο 7 της Συνθήκης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειονοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών.

Προς το παρόν τα κόμματα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο του ΕΚ εμφανίζεται διχασμένο.

Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7, το Συμβούλιο της ΕΕ (ήτοι τα κράτη – μέλη) αποφασίζει με πλειονοψηφία τεσσάρων πέμπτων την έναρξη διαδικασιών ώστε να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω κράτος-μέλος παραβιάζει τις αρχές που μνημονεύονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1, και να του απευθύνει κατάλληλες συστάσεις.

Το Συμβούλιο, προτού προβεί στη διαπίστωση αυτή, ακούει το εν λόγω κράτος μέλος και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να ζητήσει από ανεξάρτητες προσωπικότητες να υποβάλουν εντός εύλογης προθεσμίας έκθεση για την κατάσταση στο εν λόγω κράτος – μέλος

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, συνερχόμενο υπό τη σύνθεση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύναται να διαπιστώσει την ύπαρξη σοβαρής και διαρκούς παραβίασης από κράτος μέλος αρχών που μνημονεύονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6, αφού καλέσει την κυβέρνηση του εν λόγω κράτους μέλους να υποβάλει τις παρατηρήσεις της.

Εφόσον γίνει η διαπίστωση, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, έναν εικονικό αποκλεισμό από το «ευρωπαϊκό παιχνίδι».

Μέχρι σήμερα το άρθρο 7, η «πυρηνική βόμβα της Συνθήκης της ΕΕ» όπως αποκαλείται, έχει ενεργοποιηθεί μία μόλις φορά, στα τέλη του 2017 για την Πολωνία.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



pentapostagma.gr