GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η ιστορία της Αμερικάνικης Οργάνωσης ''AHEPA'' που έφτιαξε το μνημείο των Θερμοπυλών - Κάτι που δεν έκανε το Ελληνικό Κράτος

Η AHEPA είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση της Ομογένειας (1922) με παναμερικανική στελέχωση και με φωνή στην Ουάσιν...





Η AHEPA είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη οργάνωση της Ομογένειας (1922) με παναμερικανική στελέχωση και με φωνή στην Ουάσινγκτον.

Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πλήθος σημαντικών δωρεών με σπουδαιότερες την ομώνυμη πτέρυγα στον Ευαγγελισμό, το επίσης ομώνυμο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ιδρύσει επτά κλινικές ανά τη χώρα, έχει στήσει το άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τα αγάλματα Τρούμαν και Μάρσαλ στην Αθήνα και πολλά άλλα.

Η AHEPA ιδρύθηκε ως αδελφότητα στην Ατλάντα της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τον Ιούλιο του 1922.
Ιδρυτές της ήταν οκτώ άνδρες, κάτοικοι της Ατλάντα, οι οποίοι συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας μιας ένωσης πολιτών ελληνικής καταγωγής (σήμερα η Αδελφότητα δέχεται πλέον στους κόλπους της και φιλέλληνες).




. . . . . . . . Το πρώτο Ύπατο Συμβούλιο της AHEPA . . . . . . . 

Αποστολή της ήταν να προωθήσει αλλά και να ενισχύσει την εικόνα των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, βοηθώντας σε θέματα ιθαγένειας, αφομοίωσης στην αμερικανική κουλτούρα και πρωτίστως στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων που προερχόταν κυρίως από τη δράση της Κου Κουξ Κλαν. 

Οι οκτώ ιδρυτές του Τάγματος της AHEPA, που ήταν επίσης και τα μέλη του πρώτου  Υπάτου Συμβουλίου της, ήταν οι εξής: 

Nicholas D. Chotas, James Campbell, Spiro J.Stamos, Harry Angelopoulos, George A.Polos, John Angelopoulos, George Campbell και James Vlass.

Μετά  την πλήρη αφομοίωση των ελληνοαμερικανών στις τοπικές κοινωνίες, η αποστολή της AHEPA στράφηκε προς τη φιλανθρωπία , την εκπαίδευση, καθώς και την προώθηση και διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των μεταναστών στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες όπου η AHEPA είναι παρούσα όπως η Αυστραλία ή ο Καναδάς.

Η Περιφέρεια της AHEPA στην Ελλάδα ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2000 μετά από απόφαση που ελήφθη στο Ύπατο Συνέδριο της Οργάνωσης τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου (βλέπε Η AHEPA στην Ελλάδα)




Η ιστορία του αγάλματος του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες

Πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιος ομογενής της Αμερικής, ονόματι Δουσμάνης, Σπαρτιάτης την καταγωγή, πρόσφερε χρήματα για την ανέγερση μνημείου του Λεωνίδα στη Σπάρτη.
Ανετέθη τότε στον γλύπτη Φαληρέα να κάνει άγαλμα. 
Λόγω του πολέμου, οι ενέργειες σταμάτησαν.


Μετά τον πόλεμο ο Φαληρεύς τελείωσε το άγαλμα, αλλά ο αρχικός χορηγός Δουσμάνης είχε πεθάνει. 
Έτσι ο γλύπτης φρόντισε και ήρθε σε επαφή με την οργάνωση ΑΧΕΠΑ, της οποίας ο τότε πρόεδρος Χάρης Μπούρας συγκέντρωσε τριακόσιους ομογενείς Σπαρτιάτες της Αμερικής, που προσέφεραν από 300 δολάρια ο καθένας για την ανέγερση του μνημείου στη Σπάρτη».

Τα ευτράπελα όμως μόλις τότε άρχιζαν.
Σε πρώτη φάση, το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή σκανδάλισε τις εκκλησιαστικές Αρχές!

«Επειδή το άγαλμα του Λεωνίδα παριστάνεται γυμνό, ο τότε δεσπότης της περιοχής αντέδρασε στην κατασκευή του και τελικά αποφασίστηκε το μνημείο και το άγαλμα του Λεωνίδα να στηθεί στις Θερμοπύλες.
Μάλιστα οι τριακόσιοι εκείνοι δωρητές έλαβαν τον τίτλο των Ιπποτών των Θερμοπυλών.
Ζητήσανε, όμως, να γραφτούν τα ονόματά τους στην όψη του Μνημείου.
Ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Σπ. Μαρινάτος, αντέδρασε και τελικά υπεχώρησε και δέχθηκε να γραφτούν τα ονόματα στην πίσω όψη του μνημείου.

Έτσι κι έγινε.
Το γεγονός όμως σχολιάστηκε δυσμενώς πολλές φορές, και υπήρξαν μάλιστα και αστείες παρεξηγήσεις…

Πολλοί νόμιζαν ότι αυτοί ήταν οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, που έπεσαν στη φημισμένη μάχη!
Τελικά το 1968/69 δόθηκε εντολή και αφαιρέθηκαν αυτές τις πλάκες.

Αντικαταστάθηκαν με δύο άλλες, όπου γράφτηκαν τα ονόματα του αρχικού χορηγού και εμπνευστού του μνημείου Δουσμάνη και του προέδρου του ΑΧΕΠΑ Χάρη Μπούρα, που φρόντισε για τη συγκέντρωση του ποσού, τα ονόματα των τριών μελών της επιτροπής που εξετέλεσε το μνημείο και του γλύπτου Φαληρέα.

Μνημονεύεται επίσης ότι το μνημείο έγινε με δαπάνη τριακοσίων ομογενών της Αμερικής».

Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα στις Θερμοπύλες από τον Βασιλιά Παύλο 30/06/1955.


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η οποία λαμβάνει χώρα στις Θερμοπύλες παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας, άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου, ο Βασιλιάς Παύλος πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα.


Πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένος σε τοποθεσία των Θερμοπυλών, όπου, με πρωτοβουλία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης «Τάγμα των Ιπποτών των Θερμοπυλών», πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα. 

Ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος και οι Πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη προσέρχονται με αυτοκίνητο στο χώρο της τελετής, όπου τους υποδέχεται ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος.
Η βασιλική οικογένεια λαμβάνει τη θέση από την οποία θα παρακολουθήσουν την τελετή. 

Ο Αρχηγός του «Τάγματος των Ιπποτών των Θερμοπυλών» Μπούρας εκφωνεί ομιλία.
Ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Μαρινάτος εκφωνεί ομιλία. 

Ο Βασιλιάς Παύλος αποκαλύπτει το άγαλμα.
Ο Βασιλιάς Παύλος διανέμει αναμνηστικά δώρα στους παριστάμενους στην τελετή. 

Στρατιωτική μπάντα, άνδρες του Στρατού Ξηράς, καθώς και μαθητές και μαθήτριες με παραδοσιακές ενδυμασίες παρελαύνουν ενώπιων του Βασιλιά Παύλου.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



πηγές:www.paron.gr, www.sites.google.com/site/ahepadrama, dramania.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr