GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

EKTAKTO – Διάγγελμα Ερντογάν: «Εργάζομαι με Ρωσία-Κίνα-Ιράν για τον οικονομικό πόλεμο που μας κήρυξαν – Πετάξτε δολάρια, έχουμε εθνικό αγώνα»

- Τη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ιράν, ανακοίνωσε ο Ερντογάν, ως απάντηση στον οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάλεσε τους...

-
Τη συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ιράν, ανακοίνωσε ο Ερντογάν, ως απάντηση στον οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον ΄΄εθνικό αγώνα”, όπως το αποκάλεσε, πετώντας δολάρια και χρυσό και μετατρέποντάς τα σε τουρκικές λίρες.
Ταυτόχρονα, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη, πιθανότατα χωρίς επιστροφή.
Η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι πλέον εκτός ελέγχου και αυτού του είδους η ρητορική κλιμακώνει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση.



Την ώρα που ο Ερντογάν ξεκίνησε το διάγγελμα η ισοτιμία ήταν 5.90 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.
Σε λίγα λεπτά η τουρκική λίρα έπεσε κατά %5, στις 6.20 λίρες ανά δολάριο…

«Εναλλακτικές η Κίνα, Ρωσία, Ιράν και κάποια ευρωπαϊκά κράτη” είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο διάγγελμα του προς τον τουρκικό λαό επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις μας για ολική στροφή προς την Ευρασία και το ενδεχόμενο του ΔΝΤ απομακρύνεται με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πόλεμο που θα συνεχίσει να δέχεται η τουρκική οικονομία.

Ταυτόχρονα ζήτησε να ανταλλάξουν τα ξένα «σκληρά» νομίσματα με τουρκικές λίρες κάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους πολίτες της χώρας θέτοντας την οικονομική κρίση της χώρας σε πλαίσιο «εθνικής μάχης εναντίον οικονομικών εχθρών«. Ανακοινώσεις κάνει αυτή τη ώρα ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ.

Η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της από τοις αρχές του χρόνου έναντι του δολαρίου.
Και κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ενρτογάν συναλλάσσετο προς 6,05 δολάρια.

«Το δολάριο δεν μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο μας. Μην ανησυχείτε», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Μπαϊμπούρτ.

«Ωστόσο το λέω ξανά και από εδώ.
Εάν υπάρχει κάποιος που έχει δολάρια ή χρυσό κάτω από τα μαξιλάρια του, θα πρέπει να πάει να το ανταλλάξει με λίρες στις τράπεζές μας.
Αυτός είναι ένα εθνικός πόλεμος», πρόσθεσε

«Αυτή θα είναι η απάντηση του λαού μας σε όσους κήρυξαν πόλεμο εναντίον μας».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας.
Εργαζόμαστε σκληρά.
Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

«Εναλλακτικές» επεξεργάζεται η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, κοιτώντας προς την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και κάποια ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς όμως να διευκρινίζει κάτι περισσότερο.

Σύμφωνα με αναλυτή του Bloomberg, η αναφορά στην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν θα αποτελέσει «κόκκινο πανί» για την Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία, οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε ο Πούτιν μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου.
Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας – σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, τους αγωγούς ενέργειας, τα όπλα και τον τουρισμό – βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα.

Μιλώντας από την πόλη Bayburt (στην οποία κατά τις πρόσφατες εκλογές έλαβε το συντριπτικό ποσοστό του 82%), ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι το δολάριο δεν μπορεί να «ανακόψει την πορεία μας”.

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στους οικονομικούς εκτελεστές»
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η οικονομική επίθεση που δέχεται η Τουρκία οφείλεται σε «μικροδιαφορές» στις απόψεις που έχουν με κάποιες δυνάμεις, γεγονός επιζήμιο για τις σχέσεις τους με την Τουρκία σε βαθμό σχεδόν μη αναστρέψιμο.

Το νέο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας για την περίοδο 2019-2023 θα ανακοινωθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

«Δεν φοβόμαστε να προκαλέσουμε οποιαδήποτε χώρα, όπως ποτέ δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με τους τρομοκράτες.
Δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με αυτούς που προδίδουν τη χώρα μας, γιατί εμείς έχουμε τη στήριξη του λαού και του Θεού», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας.
Οι εκλογές του Ιουνίου ήταν ένα μάθημα δημοκρατίας για όλο τον κόσμο.
Αυτό το κατάφερε το έθνος μας, οπότε δικαιούται να θεωρείται ένα από τα πιο δημοκρατικά κράτη».

-
 Αφού κάλεσε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τους πολίτες της χώρας να μετατρέψουν ό,τι ξένο αποθεματικό διαθέτουν σε τουρκικές λίρες, πρόσθεσε πως πρόκειται για «εθνικό αγώνα”.
Αυτή θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε όσους ξεκινούν οικονομικό πόλεμο εναντίον μας«, δήλωσε.

Το Bloomberg σημειώνει ότι οι Τούρκοι πολίτες διαθέτουν 158,6 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα (στις 3 Αυγούστου).

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα τόνισε ότι η ευθύνη δεν είναι απέναντι στον «Χανς” ή στον Τζωρτζ”, αλλά απέναντι στον «Αχμέτ”.
Πρόσθεσε μάλιστα πως η οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας οφείλεται σε «μικρή διάσταση απόψεων” που υπάρχει με συγκεκριμένες δυνάμεις, και αυτό κατέστρεψε τις σχέσεις τους με την Τουρκία σε σημείο που να θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιδιόρθωσή τους.
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε φιλικοί σε χέρια που απλώνονται φιλικά.
Ωστόσο, έχουμε σχέδια για όλες τις πιθανότητες.
Και λέω προς τα λόμπι των επιτοκίων, να μην έχουν υψηλές προσδοκίες.
Δεν θα μπορέσετε να βγάλετε λεφτά στην πλάτη του έθνους μου.
Δεν θα μπορέσετε να γονατίσετε αυτό το έθνος”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι η Τουρκία εργάζεται για εναλλακτικές (χωρίς να διευκρινίσει σε τι είναι οι εναλλακτικές λύσεις) με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

“Αντιμετωπίζουμε κύματα χρηματοπιστωτικής αστάθειας, αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με τα μακροοικονομικά μεγέθη της Τουρκίας, την παραγωγή, το επίπεδο απασχόλησης ή το τραπεζικό σύστημα.”

“Όποιος εμπιστεύεται, επενδύει και ακολουθεί την Τουρκία θα κερδίσει σίγουρα.
Ωστόσο, αυτοί που επιδιώκουν μικρά κέρδη με το τίμημα της ρήξης των σχέσεων με την Τουρκία, θα το μετανοιώσουν, χωρίς αμφιβολία.”

“Όταν πρόκειται, ωστόσο, για ορισμένες παραχωρήσεις που υπονομεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι μια άλλη ιστορία.
Σε αυτό το σημείο, δεν παίζουμε.
Τα άρματα μάχης, τα μαχητικά αεροπλάνα δεν μπορούν να τρομάξουν τους ανθρώπους μας. Πιστεύετε ότι τέτοιες απειλές μπορούν;”, είπε ο Ερντογάν.

«Καλώ τον λαό μας να αλλάξει τα ξένα νομίσματά του σε τουρκικές λίρες.
Αυτός ο εθνικός αγώνας, αυτή θα είναι η απάντηση του έθνους μας σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο.
Έχουμε προετοιμαστεί ενάντια σε κάθε αρνητική πιθανότητα.
Απευθύνομαι στα οικονομικά λόμπι.
Δεν θα κερδίσετε την πλάτη του έθνους.”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παρόλα αυτά, η ομιλία του Ρ.Τ. Ερντογάν δεν επηρέασε καθόλου τις αγορές.
Η τουρκική λίρα μειώθηκε κατά 12%, στις 6,23 ανά δολάριο.
H ισοτιμία δολαρίου-τουρκικής λίρας έφτασε στις 6.41 νωρίτερα πριν ομαλοποιηθεί στις 6.06.

Η έντονη ανησυχία που υπήρξε και οι αβεβαιότητες σχετικά με το εάν μια συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας-ΗΠΑ θα μπορούσε να θεραπεύσει την ευρεία διπλωματική τους ρήξη είχα αντίκτυπο στο τουρκικό νόμισμα.



-



-
-


-
pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



-