GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πέφτουν «φάπες» στο Βερολίνο: Τελεσίγραφο Ρώμης σε Μέρκελ για το μεταναστευτικό – Ο Τραμπ «βάζει πλάτη» για το Ιταλικό χρέος

- Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα πως η Ιταλία θα ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Ε...

-
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα πως η Ιταλία θα ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την κατανομή των μεταναστών που παραμένουν σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη Σικελία, και επανέλαβε την απειλή να αναστείλει τη χρηματοδότηση προς την ΕΕ εξαιτίας της υπόθεσης αυτής. Στην ουσία η Ιταλία στέλνει τελεσίγραφο στην Α. Μέρκελ, καθώς αυτή ορίζει τα πάντα στην Ευρώπη.



«Η ήπια γραμμή δεν λειτουργεί, η σκληρή γραμμή θα είναι να αναστείλουμε τη χρηματοδότηση αν δεν μας ακούσουν», δήλωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση.
Όπως είπε, η ετήσια συμβολή της Ιταλίας στην Ένωση είναι 20 εκατ. ευρω.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση της Κομισιόν στην τακτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.
«Στην Ευρώπη, οι απειλές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά […] Τα μη εποικοδομητικά σχόλια δεν βοηθούν και μας απομακρύνουν από μια λύση» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει άμεσα τις απειλές του ντι Μάιο, προτιμώντας «γενικής φύσεως» παρατηρήσεις.

«Όπως έχουμε εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε. «Άρα η εξεύρεση μιας λύσης για τα άτομα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, εκεί επικεντρωνόμαστε και νομίζουμε επίσης πως είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι».

Χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ο Ντι Μάιο δήλωσε το βράδυ πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά».

«Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Εκπρόσωποι περίπου 12 χωρών μελών, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας, συναντήθηκαν την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν την αποβίβαση των μεταναστών από το σκάφος.

Ο κ. Ντι Μάιο προχώρησε για πρώτη φορά σε απειλή περί αναστολής της χρηματοδότησης χθες.

Περίπου 150 ενήλικες μετανάστες παραμένουν στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Diciotti που έφθασε στο λιμάνι της Κατάνης τη Δευτέρα. Η Ιταλία επιμένει πως άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν μεταξύ τους τούς μετανάστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, ο οποίος ηγείται του αντι-μεταναστευτικού κόμματος, δήλωσε ότι δεν θα  αφήσει τους μετανάστες να αποβιβαστούν μέχρις ότου όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καταλήξουν σε συμφωνία για να τους παραλάβουν, μιλώντας παράλληλα για διεξαγωγή ποινικής έρευνας κατά  του προσώπου του  με βαριές κατηγορίες δηλώνοντας ότι δεν φοβάται κανέναν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε για «υποκρισία», αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία που θα επίλυε το θέμα με το ιταλικό πλοίο Diciotti, όπου παραμένουν 150 πρόσφυγες και μετανάστες, προειδοποιώντας για συνέπειες στη στάση της Ρώμης σε άλλα ζητήματα.

Η Ιταλία δεν επέτρεψε στους μετανάστες να αποβιβαστούν από το πλοίο που έχει αγκυροβολήσει στην Κατάνη έως ότου οι Ευρωπαίοι εταίροι του να δεχθούν ορισμένους εξ αυτών, ωστόσο η συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες απέβη άκαρπη.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Τζουζέπε Κόντε σημειώνει ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα στηλιτεύοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων «το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ιταλία θα λάβει υπόψη της αυτήν την εξέλιξη και θα «ενεργήσει αναλόγως… σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή ο Ιταλός γενικός εισαγγελέας του Agrigento, Luigi Patronaggio, μετέβει  την Τετάρτη στο Diciotti και τόνισε  ότι είχε ξεκινήσει ποινική  έρευνα εναντίον «άγνωστων» προσώπων -(φωτογραφίζει στην ουσία τον Μ. Σαλβίνι)’ για την κράτηση των μεταναστών ενάντια στη θέλησή τους.

Ο Σαλβίνι παρότρυνε αμέσως τον δικαστή  να τον κατηγορήσει ευθέως, υπερασπιζόμενος την κίνηση του, λέγοντας ότι  έργο του είναι να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας.

«Αν κάποιος σκέφτεται να με συλλάβει, είναι λάθος, επειδή οι Ιταλοί ζητούν, κανόνες, σεβασμό και ελεγχόμενη μετανάστευση», είπε.

Τραμπ διεμβολίζει την Ευρώπη και υπόσχεται βοήθεια στην Ιταλία για το χρέος

Να αγοράσει ιταλικά κρατικά ομόλογα φέρεται να υποσχέθηκε στον Τζουζέπε Κόντε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσφέροντας χείρα βοηθείας στην ευάλωτη οικονομία της γειτονικής χώρας.

Βοήθεια στην Ιταλία, μέσω της αγοράς ιταλικών κρατικών ομολόγων, φέρεται να υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τζουζέπε Κόντε, στον Λευκό Οίκο.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera», η οποία ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ προσέφερε οικονομική βοήθεια στη Ρώμη, προαναγγέλλοντας την αγορά ιταλικών ομολόγων, τα οποία θα εκδοθούν το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο έτος, η Ρώμη σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων, συνολικής αξίας 400 δισ. ευρώ.

Η γειτονική χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο χρέος σ’ όλη την Ευρωζώνη, καθώς το 2017 ανήλθε στο 130% του ΑΕΠ.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, επιτρέπει την ομαλή αποπληρωμή των ιταλικών ομολόγων, παρά το δυσθεώρητο χρέος.

Ωστόσο, το διευκολυντικό πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι οδεύει προς το τέλος του, καθώς η ολοκλήρωσή του είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Δεκεμβρίου.
Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας σε υψηλό τουλάχιστον τεσσάρων ετών.

Γιατί όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να βοηθήσει μία τόσο «προβληματική» χώρα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία;

«Ο Τραμπ ενδεχομένως, ενδιαφέρεται να προκαλέσει ρωγμές στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Και αναμφίβολα, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, από το να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την αποχώρηση της Ιταλίας από το ευρώ» εξηγεί χαρακτηριστικά.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 



-

pentapostagma.gr